REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
101
Žinomus svečius į grilinimo šventę pakvietęs virtuvės šefas Gian Luca Demarco (nuotr. Erlendo Bartulio)

Žinomas virtuvės šefas Gian Luca Demarco Kaune gausiam svečių būriui surengė įspūdingą bei įsimintiną griliaus patiekalų šventę.

101

Žinomas virtuvės šefas Gian Luca Demarco Kaune gausiam svečių būriui surengė įspūdingą bei įsimintiną griliaus patiekalų šventę.

REKLAMA

Neatsispyrė „žaisliukams“

Į išskirtinių ir rinktinių valgių puotą preciziškai ruoštų skanėstų gerbėjai pakviesti minint ypatingą progą – oficialų didžiausio Baltijos šalyse grilių centro „Griliai.lt“ atidarymą, 

„Viską norėjosi išmėginti. Čia tiek daug gundančių „žaisliukų“, kad sunku buvo apsispręsti, kuris galėtų būti mano mėgstamiausias“, – ruošdamas patiekalus ant skirtingų garsiųjų pasaulio grilių šmaikštavo virtuvės šefas, pridurdamas, jog išsirinkti mylimiausią įrenginį jam tapo vienu sunkiausių sprendimų gyvenime.

Išpildyti sumanymą naudingai pasiruošti prasidedančiam grilio sezonui, sužinoti kokias naujienas pristato pasauliniai BBQ grandai jam padėjo ir kolega, virtuvės virtuozas Artūras Januškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Grilinti galima viską, o žinant kelias taisykles – ir nustebinti tuos, ką nori pagerbti bei palepinti“, – įsitikinęs Gian Luca Demarco.

Istorijos, vertos knygų

Dujiniai, elektriniai, angliniai, granuliniai – pasak virtuvės šefo, grilių pasirinkimas yra didelis tiek grilinimo profesionalams, tiek naujokams.

REKLAMA

„Daugelio jų kilmės istorijos yra vertos knygos, – pastebėjo pašnekovas, – Konkurencija, patentai, noras aplenkti kitus, regis, neįmanomi sprendimai – visi pasakojimai apie grilius iš tiesų užburia“.

Anot jo, iš visos pasirinkimų gausos būtent dujiniai griliai yra populiariausi, labiausiai mėgstami tiek BBQ entuziastų, tiek virtuvės meistrų – labiausiai nekantrių. Šių grilių paruošimas darbui yra labai lengvas: dujiniai griliai išties įkaista itin greitai, tad jau po 5–10 minučių galima pradėti grilinti.

Gian Luca Demarco negailėjo komplimentų vienam iš pasaulyje žinomiausių grilių gamintojų, išskiriančiu inovatyvumu bei kokybe. Kanadoje kuriami griliai, anot jo, gaminami iš nerūdijančio plieno, todėl yra ilgaamžiai. Jie turi ilgiausias net iki 15 metų garantijas, infraredinį šoninį degiklį, kuris pasiekia 800 °C temperatūrą ir idealiai tinka kepsniams, patentuotas vingiuotas groteles bei jetfire sistemą – tolydžiam, patvariam liepsnos uždegimui net esant stipriam vėjui.

REKLAMA
REKLAMA

Holivudo filmų herojai

Tuo tarpu švariausias kepimo būdas yra elektriniais griliais, kurie – labai kompatiški, dažnai naudojami ir balkonuose. Griliai taip pat greitai įkaista - vos per 5–10 minučių, o dėl aliumininio lydinio korpuso gerai apsaugo nuo vėjo, kas užtiktrina tolygų kepimą. Jie praverčia tiems, kurie nori gardaus kąsnio vakarienei, tačiau neturi galimybės saugiai kepti ant atviros ugnies kaitros arba neturi noro ilgokam anglių įkūrimo ir pelenų valymo procesui.

Verta žinoti, jog elektriniai griliai turi nesvylančią grotelių dangą, tad beveik nereikia naudoti jokių papildomų riebalų. Jie taip pat ištirpdo apie 40 % ir daugiau kepamos mėsos riebalų – dėl ko sportininkai pamėgo šio tipo kepsnines: taip grilinama mėsa yra ne tokia riebi, tačiau išlaiko didelį kiekį proteinų. Taip pat elektriniai griliai turi kepimo paviršius, kurie tolygiai paskirsto kaitrą, o temperatūra yra lengvai kontroliuojama, tad, pavyzdžiui, steikas iškeps vienodai – be sudegusių ar nespėjusių iškepti vietų. Galima sakyti, jog elektrinis grilis yra patogiausias žiemą – kai kišti nosies į lauką nesinori, o gardaus grilinto maisto širdis neleidžia atsisakyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vienas žinomiausių tokių grilių gamintojų pasaulyje gyvuoja jau 129 metus, o jo kurtus šedevrus galime pamatyti net Holivudo filmuose“, – pastebėjo Gian Luca Demarco.

Atlygis kantresniems

Jei norisi maistui suteikti dūmo aromatą, virtuvės šefai pataria – naudokite ugnies žoleles, medžio kaladėles ar rūkinimo cilindrą.

Angliniai griliai – tai pasirinkimas numeris vienas tiems, kurie nori išgauti nepriekaištingą dūmo aromatą nenaudodami jokių papildomų gudrybių. Bet koks gaminys, keptas anglinėje kepsninėje, išsiskirs kvapu ir skoniu, tad šiek tiek ilgesnis įkūrimo procesas atsiperka su kaupu! Būtent dėl šios priežasties angliniai griliai pavergė ne vieno BBQ šefo širdį: profesionalai dažniausiai renkasi medžio anglimis, presuotais briketais ar kokoso anglies briketais kūrenamus grilius – kur maistas kepa natūralios ugnies kaitroje.

REKLAMA

Būtent todėl angliniai griliai neretai nukonkuruoja elektrinius ar dujinius grilius – nepriekaištingas maisto aromatas ir ypatingai aukšta temperatūra, lengvai bet kokiam patiekalui suteikianti traškią plutelę.

Dar vienas pasirinkimas – granuliniai griliai. Jie dar tik žengia pirmuosius žingsnius Lietuvoje, bet visgi būtent jiems, o ne kamado tipo griliams, prognozuojamas didžiausias augimas ir populiarumas ateityje.

Visa tai yra ne be priežasties: šio tipo griliai apjungia visų tipų kepsninių privalumus. Temperatūra reguliuojasi itin paprastai – ją galima greitai pasididinti ar pasimažinti, valdymas galimas ir elektroniniu būdu, pasirenkant pultelyje pageidaujamą temperatūrą. Kepimo plotas - kur kas didesnis: galima kepti, skrudinti, gaminti barbekiu patiekalus žemoje temperatūroje ilgą laiką. Šiame grilyje keptas maistas kvepės dūmais: juk kuro šaltinis - granulės.

REKLAMA

Šio tipo grilių yra ir išmanių, pavyzdžiui, valdomų telefonu per programėlę, kurią naudodami ne tik galite nuotoliniu būdu kontroliuoti savo grilį, bet ir turite progą išbandyti net 1600 joje įdiegtų receptų.

Gian Luca Demarco sukviesti svečiai šventinį vakarą lepinosi ne tik ypatingais valgiais, bet ir išgirdo daug gardaus maisto ruošimo paslapčių. Didžiausią Baltijos šalyse grilių centrą su atidarymu tąsyk pasveikino ir visas būrys žinomų žmonių – televizijos gelbėtoja Gerda Žemaitė, renginių vedėjas Dainius Martinaitis, dainininkas Mindaugas Mickevičius – Mino, atlikėja Viktorija Mauručaitė, plaukų stilistas Karolis Murauskas, grupės „16 Hz“ nariai, verslininkė Natalija Martinavičienė, mikropigmentacijos centro savininkė Gitana Vizgaitienė, veterinaras Paulius Morkūnas su žmona Kristina, dainininkė Giulija, operos solistė Monika Falcon, dainininkas Igoris Jarmolenka, reperis Renatas Lore, dainininkė Vasha, grožio specialistė Vaida Norkūnaitė, dainininkas Rolandas Petrikis su žmona Janina, grožio specialistė Juana Balkevičienė, televizijos laidų vedėja Kristina Rimienė, verslininkas Gintautas Strolys, šokėjas Saulius Skambinas su šeima, renginių vedėjas Giedrius Gustas, aktoriai Rita ir Marius Sekmokai, aktorė Sandra Daukšaitė Petrulėnė su šeima, verslo konsultantai Andrius ir Gintarė Armaliai, tapytoja Gintė Ramutytė, advokatė Raimonda Lazauskienė, iliuzionistas Modestas Petrikas, televizijos laidų vedėja Donata Skorupskaitė, pramoginių šokių drabužių kūrėja Kristina Valiūnaitė ir kiti.

Abi giulijos kartu ir kartu, vyrų nė kvapo
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų