• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveika širdis – tobulas kūnas

Mitybos įpročių keitimas ar dietos laikymasis – sunkus ir daug pastangų reikalaujantis darbas. Tačiau šiandien tai galite padaryti vadovaudamiesi aštuoniais patarimais, kurie padės ne tik atsikratyti antsvorio, bet ir apsaugoti širdį nuo daugelio ligų. Ne paslaptis, kad vartojant kai kuriuos produktus, padaroma neigiama įtaka širdies veiklai ir gali sukelti jai rimtą pavojų. Jeigu pastaruosius metus nekoregavote mitybos įpročių, pats metas peržvelgti valgiaraštį – kai kuriuos produktus iš jo išbraukti ir papildyti naujais, sveikais širdžiai.

Mitybos įpročių keitimas ar dietos laikymasis – sunkus ir daug pastangų reikalaujantis darbas. Tačiau šiandien tai galite padaryti vadovaudamiesi aštuoniais patarimais, kurie padės ne tik atsikratyti antsvorio, bet ir apsaugoti širdį nuo daugelio ligų. Ne paslaptis, kad vartojant kai kuriuos produktus, padaroma neigiama įtaka širdies veiklai ir gali sukelti jai rimtą pavojų. Jeigu pastaruosius metus nekoregavote mitybos įpročių, pats metas peržvelgti valgiaraštį – kai kuriuos produktus iš jo išbraukti ir papildyti naujais, sveikais širdžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Ribokite suvartojamų riebalų kiekį

Žmonės, kurių kraujyje didelis cholesterolio kiekis, rizikuoja susirgti širdies ligomis. Sveika mityba – vienas būdų sumažinti cholesterolio kiekį ir apsaugoti širdį užkertant kelią aterosklerozinių plokštelių susidarymui arterijose – o šis veiksnys gali sukelti širdies ligas. Į valgiaraštį įtraukite maisto produktų, kuriuose mažai sočiųjų riebalų, cholesterolio ir transizomerinių rūgščių riebalų.

REKLAMA

Amerikos širdies asociacija pataria

Rinkitės:

* alyvuogių aliejų,

* rapsų aliejų,

* margariną, kuriame nėra transizomerinių rūgščių riebalų,

* dietinį margariną.

Venkite:

* sviesto,

* lydytų kiaulės taukų,

* riebių padažų,

* kreminių padažų,

* grietinėlės,

* įprastų margarinų,

* kakavos sviesto (randamo šokolade),

* kokosų aliejaus.

2. Valgykite neriebius baltyminius produktus

Liesa mėsa, paukštiena, žuvis, neriebūs pieniški produktai ir kiaušiniai – geriausi baltymų šaltiniai. Tačiau būkite atidūs rinkdamiesi maisto produktus: vietoj riebaus pieno pirkite liesą, vietoj keptų viščiuko sparnelių rinkitės vištienos krūtinėlę be odos, o valgydami kiaušinį, retkarčiais atsisakykite trynio. Žuvis taip pat labai naudinga žmogaus organizmui. Nors kai kurios žuvys gana riebios, jose yra organizmui reikalingų omega-3 riebalų rūgščių. Jos gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir širdies ligų išsivystymo riziką. Amerikos širdies asociacija pataria per savaitę valgyti po du riebios žuvies patiekalus. Riebiosios žuvys – ilgapelekis tunas, silkė, skumbrė, lašiša, sardinė ir upėtakis. Kiti puikūs omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai – daiginti kviečiai, rapsų ir sėmenų aliejai.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkitės:

* 1 procento riebumo pieną,

* neriebius pieniškus produktus: jogurtą, sūrį ir t. t,

* kiaušinio baltymą,

* riebią žuvį: lašišą, upėtakį,

* paukštieną be odelės,

* pupeles,

* sojų produktus,

* liesą mėsą.

Venkite:

* riebių pieniškų produktų,

* vidaus organų mėsos (pvz., kepenų),

* kiaušinio trynio,

* lašinių,

* kiaulių šonkauliukų,

* kiaulienos šoninės,

* rūkytų mėsos gaminių,

* džiūvėsėliuose apkeptos mėsos.

3. Daugiau vaisių ir daržovių

Daržovės ir vaisiai – puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis – juose mažai kalorijų, bet gausu ląstelienos. Kai kuriose vaisiuose ir daržovėse esančios medžiagos padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Taip pat juose gausu antioksidantų, kurie gali sumažinti širdies ligų riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priprasti prie šių produktų paprasčiau nei galvojate. Jei šaldytuve nuolat laikysite nuplautų daržovių ir vaisių lėkštę, bus puikus priminimas suvalgyti jų užkandžiams. Beje, internete ar receptų knygose galite rasti puikių daržovių patiekalų ir troškinių, o iš vaisių pasigaminti salotų su neriebaus jogurto padažu.

REKLAMA

Rinkitės:

* šviežius ar šaldytus vaisius ir daržoves,

* mažai druskos turinčias konservuotas daržoves,

* savose sultyse ar vandenyje konservuotus vaisius.

Venkite

kokosų,

daržovių su grietininiais padažais,

džiūvėsėliuose apvoliotų keptų daržovių,

konservuotų vaisių tirštame sirupe.

4. Valgykite skaidulinį maistą

Šie produktai vaidina svarbų vaidmenį reguliuojat kraujospūdį. Tyrimais įrodyta, kad produktai, kuriuose gausu skaidulų, gerina santykį tarp blogojo ir gerojo cholesterolių. Skaidulų gausu nesmulkintuose javuose, avižose, sėlenose, miežiuose, pupose ir daugelyje vaisių bei daržovių.

REKLAMA

Rinkitės:

 

* nesijotus kvietinius miltus,

* neskaldytų grūdų duoną,

* neapdorotus dribsnius,

* ruduosius ryžius,

* miežius,

* grikius,

* neskaldytų grūdų makaronus,

* avižinius miltus,

* sėmenis.

Venkite:

* paprastų kvietinių miltų,

* baltos duonos,

* bandelių,

* šaldytos tešlos gaminių,

* spurgų,

* sausainių,

* trapučių,

* lakštinių,

* kukurūzų spragėsių.

5. Nepadauginkite natrio

Natris – mikroelementas, atliekantis svarbiausią vaidmenį vandens druskų apykaitoje. Tai – sudėtinė organizmo skysčių dalis. Tačiau padidėjusi natrio koncentracija kartais sukelia cukrinį diabetą, inkstų funkcijos sutrikimus. Natris daro įtaką žmogaus hiperaktyvumui, sukelia smarkų prakaitavimą, padidėjusį troškulį, kraujospūdžio svyravimus. Daugiausia natrio yra valgomojoje druskoje ir sūdytuose maisto produktuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikos agronomijos departamentas pataria:

* Sveikiems suaugusiems suvartoti iki 2 300 miligramų natrio per dieną (vienas šaukštelis).

* Vyresniems nei 50 metų žmonėms, kurie skundžiasi aukštu kraujospūdžiu ir serga cukriniu diabetu – ne daugiau nei 1 500 miligramų natrio per dieną.

REKLAMA

6. Mažinkite porcijų dydį

Kai jau žinote, kokį maistą rinktis, svarbu jo nesuvalgyti per daug. Nebūtina prisikrauti pilnos lėkštės ir suvalgyti visko, kas joje yra, kad pasijustumėte sotūs. Kuo daugiau kalorijų suvartojate, tuo daugiau riebalų gaunate. Dauguma restoranų patiekia dideles porcijas. Po truputėlį jas mažinkite ir vietoj trijų didelių porcijų per dieną pereikite prie 5–6 mažesnių. Tai padės subalansuoti kalorijų kiekį ir išlaikyti tinkamą cukraus lygį organizme.

REKLAMA

7. Valgykite kuo įvairesnį maistą

Kiekvieną dieną susidarykite skirtingą valgiaraštį. Taip užtikrinsite, kad per kelias dienas jūsų organizmas bus aprūpintas visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis, skaidulomis, vitaminais ir kitais elementais. Rinkitės liesus, baltymų turinčius, nesūrius produktus, o tarp pagrindinių dienos valgių užkandžiams rinkitės vaisius, daržoves ar riešutus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Retkarčiais pasilepinkite

Jei negalite atsispirti saldumynams ar sūriems gaminiams, nusiraminkite – šokoladinis batonėlis ar saujelė bulvių traškučių kartą per savaitę tikrai neleis sutrikti normaliam širdies darbui. Žinoma, jokiu būdu neleiskite, kad šis pasilepinimas, kad ir mažomis porcijomis, taptų kasdieniu įpročiu.

Parengė Rasuolė Čepulinskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų