Šiuos naujus metus rekomenduojama sutikti su draugais ir šeimos nariais prie žalia ar mėlyna staltiese apdengto stalo. Per Naujus metus ant šventinio stalo turėtų būti bent vienas patiekalas iš žvėrienos ar raudonos mėsos, maisto porcijos – nedidelės, gurmaniškos.
Vilniuje įsikūrusio restorano „Moon Garden Art hotel“ virtuvės šefas Justinas Misius, kuris 2012 metais laimėjo geriausio virėjo titulą, pataria šventėms pagaminti jautienos išpjovą, papuošiančią bet kurį šventinį stalą.
Receptas:
Salierų šaknis
Druska 200 g.
3 kiaušinių batymai
4 vnt. vyšninių pomidorų
200 g alyvuogių aliejaus
rozmarino šakelė
1 obuolys
20 ml acto
20 g cukraus
100 g morkų
100 g paprikų
20 g sviesto
200 ml vandens
120 g jautienos išpjovos
1 vnt topinambo
30 ml stiprios kavos
100 g bulvių
Druską sumaišykite su kiaušinio baltymais ir aplipdykite salierą, kurį 140 laipsnių temperatūroje 1,5 val. reikia kepti orkaitėje.
Bulves supjaustykite kubeliais ir virkite kava paskanintame vandenyje (0,5 l vandens ir 30 ml kavos).
Obuolį nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite šerdį, apvirkite vandenyje su cukrumi ir actu.
Vyšninius pomidorus sudėkite į verdantį vandenį (prieš tai įpjaukite odelę), virkite ne ilgiau nei 10 sekundžių, kol odelė pradės atsiskirti nuo pomidoro. Į 120 laipsnių įkaitintą aliejų su rozmarino šakele sudėkite pomidorus su nuluptomis odelėmis.
Topinambus nulupkite, supjaustykite labai plonais griežinėliais (pvz. 1 mm) , kepkite verdančiame aliejuje tol, kol topinambai taps traškūs (apie 1 min)
Paprikas kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min, kol paprikos odelė pajuoduos. Nulupkite paprikos odeles, išimti sėklas ir supjaustykite plonais šiaudeliais.
Nuskuskite morkas ir supjaustykite plonais griežinėliais.
Sviestą įdėkite į puodą, kai pradės putoti, sudėkite morkas ir paprikas, užpilkite vandeniu. Virkite, kol daržovės suminkštės, paskaninkite druska ir viską sutrinkite rankiniu trintuvu.
Jautienos išpjovą pabarstykite druska ir pipirais, apkepkite iš visų pusių keptuvėje (apie 1 min) ir įdėkite į 220 įkaitintą orkaitę 7 minutėms.
Jautieną supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, įdėkite į lėkštę, aplink sudėkite topinambų traškučius, iš druskos „kiauto“ išlaisvinto saliero ir kavoje virtų bulvių gabaliukus. Įpilkite šiek tiek trintų daržovių piurė ir patiekite. Skanaus.