REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pat tos akimirkos, kai tapo TV3 laidos „La maistas“ vedėju, virtuvės šefas Gian Luca Demarco turėjo svajonę – išmokti gaminti tikrą dzūkišką bandą. Sekmadienį šis jo noras pagaliau išsipildys, tačiau bandos receptas Gian Lucą nustebins – kaip ir daugelis lietuvių, jis bus klaidingai įsitikinęs, jog bandos gaminamos su mėsa!

Nuo pat tos akimirkos, kai tapo TV3 laidos „La maistas“ vedėju, virtuvės šefas Gian Luca Demarco turėjo svajonę – išmokti gaminti tikrą dzūkišką bandą. Sekmadienį šis jo noras pagaliau išsipildys, tačiau bandos receptas Gian Lucą nustebins – kaip ir daugelis lietuvių, jis bus klaidingai įsitikinęs, jog bandos gaminamos su mėsa!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bandos neatskiriamos nuo Dzūkijos, todėl sekmadienį Gian Luca keliaus į šio regiono širdį, Alytų. Būtent čia stūksančiame įspūdingame dvare jis bandys atskleisti šio dzūkų pamilto patiekalo paslaptį.

REKLAMA

Pasitikdama svečią, dvaro savininkė Giedrė atviraus – dzūkai ne veltui vadinami itin nuoširdžiais žmonėmis. „Sakoma, kad dzūkai kitiems atiduotų net ir savo širdį! Todėl, kai atvyksta mūsų svečiai, turime juos gausiai ir sočiai pavaišinti“, – pasakos ji.

Dzūkija garsėja daugybe gardžių patiekalų. Tai – grikinė boba, zrasai su džiovintais grybais, švilpikais, bei, žinoma, dzūkiška banda, kepama ant džiovinto kopūsto lapo.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent šį patiekalą Giedrė laiko savo mėgstamiausiu – juo mėgaudavosi dar vaikystėje! O vėliau, savo dvare, ji tapo pirmoji, kviečianti bandų paragauti ir kitus – niekur kitur jomis prekiaujama nebuvo.

Giedrės vyras apie šį patiekalą atskleis ir kitą įdomų faktą, dažnai stebinantį dvaro lankytojus. Pasirodo, kad bandose nėra mėsos, tik bulvės! Tai naujiena taps ir Gian Lucai, kuris visą laiką buvo įsitikinęs priešingai.

Kaip pagaminti tikrą dzūkišką bandą, Gian Lucą laidoje išmokys dvaro šeimininkė Regina. Anot jos, nudžiuginti namiškius šiuo dzūkų kulinarinio paveldo patiekalu yra visai nesunku. Svarbiausia, jei norite išgauti tradicinį skonį, kepti jį pečiuje!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėdami pasigaminti bandą, pirmiausiai nuskuskite bulves, jas sutarkuokite ir sumaišykite su penktadaliu virtų trintų bulvių. Tuomet pagardinkite druska, gerai viską išmaišykite ir šią masę paklokite ant džiovinto bei išmirkyto kopūsto lapo. Beliks bandą įdėti kepti į pečių valandai laiko.

Kol keps banda, pagaminkite jai pagardą. Supjaustykite sūdytus lašinukus ir pakepkite juos kartu su svogūnais. Iškeptą bandą patiekite su grietine, tradiciniu varškės padažu ir spirgučiais.

Tikros dzūkiškos bandos ir vieno kąsnio sumuštinių su pelėsiniu sūriu ir jautiena receptai – laidoje „La maistas“, sekmadienį, 9.30 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų