Bareikis – apie Kalėdų tradicijas ir tai, kas padeda kovoti su stresu

Siaučiant pandemijai ir artėjant gražiausioms metų šventėms vis sunkiau išlaikyti sveikatai palankius įpročius. Per Kalėdas ar Naujuosius metus stalai lūžta nuo skaniausių patiekalų – deja, ne nuo pačių sveikiausių. Muzikantas, TV laidų vedėjas, prekybos tinklo „Rimi“ įsteigtos mokyklos „Rinkis sveikiau“ mokytojas Vidas Bareikis neįsivaizduoja dienos be sporto bei sveiko meniu, tačiau per šventes taip pat neišvengia persivalgymo: „Nors negaliu atsispirti giminaičių virtuvėje kuriamiems šedevrams, juos stengiuosi išsportuoti net Kūčių vakarą. Taip ir nepasirodau nemandagus, ir neapsunkinu organizmo.“

11

Puoselėkime ir kurkime Kalėdų tradicijas

(11 nuotr.)
FOTOGALERIJA. Bareikis – apie Kalėdų tradicijas ir gerą nuotaiką palaikyti padedantį režimą

Kalėdos – šeimos šventė, pilna papročių ir tradicijų, kurias kiekviena šeima perduoda iš kartos į kartą. Vidas Bareikis prisimena, kad vaikystėje didžiausias jo noras buvo pamatyti Kalėdų senelį: „Svarbiausia mūsų šeimos tradicija buvo per Šv. Kūčias aplankyti senelius. Juk artimųjų laikas, buvimas kartu – geriausia dovana. Aišku, kaip ir visi vaikai, labiausiai laukdavau Kalėdų senelio. Ne veltui Kalėdos vadinamos magišku laiku, nes visuomet jis atskrisdavo ir palikdavo dovanas būtent tada, kai jo nematydavau. Kad ir kaip bandydavau jį pričiupti – niekada jo neužtikau „nusikaltimo“ vietoje.“

Sukūrus savo šeimą į giminės ratą yra įnešamos ir naujos tradicijos, idėjos. Ne išimtis ir V. Bareikio atvejis: „Sugalvojome tradiciją, kad kiekvienas šeimos narys pasirenka ir pagamina po tris patiekalus. Tokiu būdu nė vienam nėra užkraunama našta rūpintis maistu, lengvai sukuriame bendrą šventinį stalą. Beje, tai puiki idėja, kadangi galime paragauti ne tik tradicinių artimųjų patiekalų – dažnai kas nors nustebina nauju šedevru.“

Patiekalai, be kurių neįsivaizduojamos Kalėdos

Per šventes vilioja ir laukia stalas su gausybe įvairiausių skanėstų. Kiekvienas lietuvis galėtų įvardyti savo mėgstamiausią patiekalų sąrašą, be kurio neįsivaizduoja gražiausių metų švenčių. Vidas pripažįsta, kad nuo vaikystės dievina naminius kūčiukus: „Per šventes visada maisto būna tiek, kiek reikia. Stengiamės jo nešvaistyti, o likučius suvalgome ir kitą dieną. Bet, svarbiausia, kad ant šventinio stalo nepritrūktų kūčiukų ir aguonų pieno. Prie mėgstamiausių patiekalų galėčiau pridėti ir baltą mišrainę.“

REKLAMA

Nors daugelis per šventes pažeidžia sveikatai palankaus maitinimosi režimą bei taisykles, Vidas pripažįsta, jog stengiasi išlaikyti balansą ir visada kepa savo sveikuolišką obuolių pyragą: „Dažnai ant šventinio stalo būna riebus maistas, tačiau nereikėtų pamiršti pasigaminti ir sveikų patiekalų. Pavyzdžiui, per „Rinkis Sveikiau“ mokyklos nuotolines pamokas vaikus mokome pasigaminti sveikuoliškus batonėlius. Pats visuomet stengiuosi iškepti sveiką avižinių dribsnių pyragą su obuoliais ir taip pradžiuginti artimuosius.“

Kovoti su stresu ir palaikyti gerą nuotaiką padeda režimas

Reikia pripažinti, kad šios šventės bus visiškai kitokios: nepasimatysime su giminaičiais, vengsime kelionių ir vakarėlių su draugais – šventinę nuotaiką susikurti taps žymiai sunkiau. Tačiau Vidas teigia, kad būtent susikurtas režimas gali pakelti nuotaiką šiuo streso ir nerimo kupinu laikotarpiu: „Visiems rekomenduoju susikurti savąjį režimą ir stengtis jo laikytis. Man tai padeda ne tik gerai jaustis, bet ir kovoti su stresu, blogomis mintimis. Pavyzdžiui, kiekvieną rytą pradedu su mankšta, o po jos išsimaudau šaltame ežere arba baseine. Maudymasis šaltame vandenyje turi begalę privalumų – palaiko stiprią imuninę sistemą, ją tonizuoja, suteikia energijos bei pakelia nuotaiką. O po tokio intensyvaus ryto save palepinu skaniais ir sveikais pusryčiais. Svarbu tinkamai pailsėti, tad kiekvieną vakarą prieš miegą skaitau knygą, o 22 valanda – miego laikas. Net ir per šventes stengiuosi išlikti aktyvus, tad po sočios vakarienės išeiname su šeima pasivaikščioti gryname ore. Sportas ir aktyvus laisvalaikis man padeda išlikti energingam, ištvermingam bei žvaliam žmogui.“

Vido Bareikio avižinių dribsnių pyragas su obuoliais:

Jums reikės:

Tešlai:

60 g „I Love Eco“ avižinių dribsnių 40 g miltų

70 g sviesto

100 g „Rimi“ rudojo cukraus 1 žiupsnelis druskos

Įdarui:

500 g obuolių 3 v. š. rudojo cukraus 1 a. š. malto cinamono

Paruošimo būdas:

Nulupkite ir supjaustykite obuolius nedidelėmis skiltelėmis, užbarstykite cinamonu, cukrumi ir išmaišykite.

REKLAMA

Tešlai sukapokite kietą ir šaltą sviestą, suberkite ant viršaus avižinius dribsnius, miltus, druską, cukrų ir viską sumaišykite.

Ištepkite kepimo formą sviestu ir į ją tolygiai sutrupinkite vieną ketvirtadalį pasigamintos tešlos. Tuomet sudėkite obuolius ir ant viršaus užtrupinkite likusią tešlos dalį.

Pyragą kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.

Skanaus!


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų