Nežinau, kaip kituose miestuose, bet Vilniuje nusipirkti skanų tortą sunku. Beveik nebeliko konditerijos parduotuvių, kurių gaminiai būtų naminio skonio. O kartais taip norisi pasilepinti kuo nors tokiu, kaip vaikystėje...
Atvirai prisipažinsiu, kad biskvitinių tortų kepimo paslaptys man neįkandamos. Tačiau ne vienerius metus gaminu pagal kadaise paveldėtą kakavinio torto su grietinės kremu receptą. Gaminį vertinu ne tik dėl to, kad tai buvo pirmasis tortas, kurį išmokau kepti, bet ir dėl to, kad jis labai skanus, visada pasiseka ir gerai atrodo.
Tešlai reikia pusės litro grietinės (nebūtinai labai riebios), 2 stiklinių cukraus, 3-4 šaukštų kakavos (kuo geresnės), nubraukto šaukštelio sodos, 4-5 stiklinių miltų. Prieš imdamiesi minkyti tešlą, pasiruoškite apskritą lekalą (pavyzdžiui, nemažos tortinės dugniuką) ir pagal jį išsikirpkite 8-9 pergamentinio (kepimo) popieriaus skridinius.
Iš nurodytų sudedamųjų dalių suminkykite tešlą. Padalykite į 8-9 dalis, kurias apvoliokite miltais ir sudėję į dubenį įkiškite kelioms valandoms į šaldytuvą. Po vieną imkite tešlos gumulus iš šaldytuvo ir kočiokite ant miltais apibarstyto pergamentinio popieriaus. Kraštus apipjaukite pagal popieriaus skridinį ir su visu popieriumi kiškite kepti į įkaitintą orkaitę. Kol vienas blynas kepa, iškočiokite kitą. Kai iškepęs blynas kiek praauš, nulupkite nuo jo prilipusį popierių. Iš tešlos liekanų iškepkite atsarginį negražų blyną, kurį reikės sumalti į trupinius tortui papuošti.
Kremui reikės litro su ketvirčiu grietinės, dviejų stiklinių cukraus, šaukšto želatinos. Tinka smulkinti riešutai arba migdolai, skanu įspausti citrinos sulčių ir patarkuoti citrinos žievelės. Želatiną užpilkite puse stiklinės šalto virinto vandens, kad išbrinktų. Paskiau ją reikės ištirpinti vandens vonelėje ir kiek pravėsinti. Želatinai ištirpus galite pradėti elektriniu plaktuvu plakti grietinę su cukrumi. Tik nepersistenkite, kad nesumuštumėte sviesto, nes to visai nereikia.
Cukrui aptirpus galima supilti praaušusią želatiną, paplakti, pamaišyti šaukštu, dar truputį paplakti ir pradėti tepti blynus. Kremo sluoksniai neturi būti labai stori. Dalį kremo palikite tortui užbaigti. Tą darbą galėsite atlikti, kai sutepti blynai suminkštės, t.y. po 12-24 valandų. Tuomet aštriu peiliu apipjaukite kraštų nelygumus, aptepkite visą tortą likusiu kremu ir apibarstykite trupiniais ir maltais riešutais (jei mėgstate riešutus). Po šios procedūros tortas dar turėtų pabūti šaltai kelias valandas.
Taigi nuo pirmųjų pasiruošimų iki galutinio rezultato neišvengiamai turės praeiti bent para. Ruošdami šį desertą namiškiams ar svečiams atsižvelkite į minėtas laiko sąnaudas!
Giedrės J. receptai