A. Bružas ir I. Stasiulytė siekia atkreipti dėmesį į skrandžio rūgštingumo problemas

Audrius Bružas ir Ineta Stasiulytė valandai tapo ezofagogastroduodenofibroskopuotojais. Naujai iškepti „gydytojai“ siekė atkreipti visuomenės dėmesį į problemą, jog biurų darbuotojai dažnai kenčia nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo, tačiau skausmus ignoruoja ir nesiima jokių priemonių. Žinomi aktoriai tapo naujojo vaisto nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo reklaminiais veidais.

Ezofagogastroduodenofibroskopija – tai skrandžio tyrimas zondu. Ši nemaloni ilgu pavadinimu procedūra gresia laiku nesusirūpinus padidėjusiu skrandžio rūgštingumu ir jam pasikartojant vis dažniau.

„Improvizavome skrandžius griaužiančių drakonų tema, kurių ir ieškojome viename iš sostinės biurų“, – šypsosi naujai iškeptas „gydytojas“ Audrius Bružas.

„Žinau, ką reiškia, kai skrandis dega. Ištarti „ezofagogastroduodenofibroskopija“ – daug smagiau nei ją patirti. Nors kartas nuo karto pasireiškiantis per didelis skrandžio rūgštingumas gali atrodyti nekaltas, tačiau nesiimant jokių priemonių žala sveikatai bei gyvenimo kokybei gali būti labai nemaloni“, – tikina Ineta Stasiulytė.

REKLAMA

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro profesorius Algimantas Irnius pasakoja, jog žmonėms, kenčiantiems nuo padidėjusio rūgštingumo, iš pradžių kartas nuo karto pasireiškiantis nemalonus deginimo pojūtis duobutės srityje pradeda kartotis vis dažniau. Pasireiškus ligos simptomams, prieš kreipdamiesi į gydytoją, gyventojai kenčia kurį laiką. Laiku nesusirūpinus, gali atsirasti opaligė, stemplės uždegimas, erozijos ar net opos, taip pat gerklės uždegimas, rūgščiai kylant į viršų gali būti pažeistas ir dantų emalis.

Kenčiantiems nuo padidėjusio rūgštingumo, gydytojas rekomenduoja atsisakyti citrusinių, gazuotų gėrimų, šokolado, mėtos, rūgščių ar aštrių patiekalų, vengti alkoholio, ypač šampano. Kavoje esantis kofeinas taip pat provokuoja rūgštingumą, tačiau, jeigu jos neišeina atsisakyti, ją geriant reikėtų būtinai kažką užkąsti. Taip pat rekomenduojama vengti valgyti didelėmis porcijomis ar prieš miegą. „Net ir retai kylant rūgščiai nereikėtų leisti skrandžiui virškinti save ir laukti, kada skaudėti pradės nuolat – reikėtų nukeliauti iki vaistinės ir paprašyti kad ir pačių pigiausių nereceptinių vaistų, kurie blokuotų skrandžio rūgšties gaminimą ir tokiu būdu mažintų rūgšties kiekį skrandyje. Tuo tarpu, jeigu per didelis rūgštingumas kamuoja kelis kartus per savaitę, būtina kreiptis į gydytoją“, – teigia profesorius.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (1)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų