REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsitesęs karantinas ir viruso baimė tuština bitininkų atsargas. Ir perka žmonės labiau nei medų bičių duonelę, žiedadulkes, šluoja net pikio atsargas. Tokio šių produktų poreikio bitininkai dar nėra regėję. Į pardavimų aukštumas siaučiant covidui šovė ir vitamininiai medaus pagardai padedantys stiprinti imunitetą.

Užsitesęs karantinas ir viruso baimė tuština bitininkų atsargas. Ir perka žmonės labiau nei medų bičių duonelę, žiedadulkes, šluoja net pikio atsargas. Tokio šių produktų poreikio bitininkai dar nėra regėję. Į pardavimų aukštumas siaučiant covidui šovė ir vitamininiai medaus pagardai padedantys stiprinti imunitetą.

REKLAMA

Bitininkai broliai iš Kupiškio krašto per karantiną vos spėja suktis. Į kompiuterį jiems vienas po kito plaukia klientų užsakymai iš visos Lietuvos: „Niekados gyvenime nesvajojau, kad tiek galima parduoti, kiek buvo galima parduoti.“

Būtent koronaviruso pandemijos metu kaip buvo jau pavasarį išaugo bičių produktų paklausa. Kovai su virusu žmonės ieško žiedadulkių, bičių duonelės ir pikio.

„Išaugo apie 3 kartus pardavimai internetu tikrai žmonės stengiasi stiprinti savo imuninę sistemą duonele, žiedadulkėm, ir bičių pikiu. Šie pirkimai yra padidėję ženkliai“, – sako bitininkas Ignas Jackevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas pavasarį, per pirmą bangą, mes tikrai nesitikėjom, po Kalėdų buvome atsipūtę, ruošiamės ilsėtis, bet atėjo antros Kalėdos netikėtai. Ir šiai dienai ta pati banga ateina. Ir tuo pačiu dar su Kalėdom“, – pasakoja bitininkas Vilius Jackevičius.

REKLAMA

Pirkėjai kaip pašėlę perka ir medų. Tiesa, į trejetuką perkamiausio patenka ne grynas, o įvairiomis uogomis pagardintas medus. Populiariausi deriniai šį rudenį su spanguolėmis, pipirmėte ir šaltalankiais.

„Medus šaltalankis yra vienas iš favoritų, manau, šaltalankis ir medus puikus derinys karantininiu laikotarpiu stiprinti imuninei sistemai, tai jo paradavimai tikrai išaugo“, – teigia V. Jackevičius.

Vis dėlto, ieškant priemonių kovai su Covid-19 į eilės priekį bitininkai rikiuoja gydomųjų ir stiprinančių savybių turinčius bičių produktus. Ąsotėlis gelsvo gėrimo yra iš žiedadulkių nesunkiai pagaminamas rytinis vitaminų kokteilis.

REKLAMA
REKLAMA

Bitininkai sako, kad kelis šaukštelius žiedadulkių reikia ištirpinti šiltame vandenyje, įdėti šaukštą medaus, įspausti citrinos sulčių ir viską praskiesti didesniu kiekiu vandens.

Kas nenori terliotis paprasčiau vartoti bičių duonelę, tai tos pačios žiedadulkės tik konservuotos. Bet didžiausią efektyvumą kovojant su virusais turi klampus, sakais kvepiantis bičių pikis. Nedideliais kiekiais išgaunamas propolis yra kaip natūralus antibiotikas, pasižymintis tikromis gamtos supergaliomis. Tie kas vertina šį bičių produktą dabar perka nedvejodami.

„Bičių pikis ir yra natūralus antibiotikas labai populiari prekė šiuo metu ir žmonės perka. Daro visokias užpiltines. Dezinfekuoja rankas, gerklę“, – kalbėjo I. Jackevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Viliaus dabar labai pupuliaru pikio užpiltinę naudoti ir kaip purškalą. Pavyzdžiui rankoms dezinfekuoti.

O Panevėžio bitininko Manto Leliuko rankose rausvas kibirėlis su medumi, kurio pardavimai per karantiną šiemet muša visus rekordus. Tai imunitetą stiprinti padedantis vitaminų pagardas.

„Mūsų bitynas siūlo tokį produktą natūralų, tai mūsų medus, be abejo, viena iš dalių, spanguolės, kurios stengiamės, kad būtų iš miško Lietuvos rinktos, citrina ir imbieras“, – sako bitininkas Mantas Leliukas.

Iš pradžių gaminti tokias vitaminų bombas vyro žmona sugalvojo Kalėdoms neturėdama kur padėti medaus pertekliaus. Dėl skonio savybių produktas labai pasiteisino, o šiemet klientams tapo dar ir tikru atradimu prieš koronavirusą.

REKLAMA

„Pirkimai prasideda rudeniop kai visos bitės eina miegoti tai prieš Kalėdas būna didžiausi, šiais metais prasidėjus pirmai bangai covido tiesiog šlavė. Tiek medų, tiek ir vitaminų bombų užsakymai. Daug didesniais kiekiais nei pernai“, – pasakoja M. Leliukas.

Medus kaip vienas kovos prieš virusus  ir sveikatą palaikančių priemonių šiais metais itin paklausus ir kitiems bitininkams.

Tiesa, turgavietėse medaus praduodama daugiau ne tik dėl to, kad žmonės pandemijos metu pradėjo labiau rūpintis savo sveikata, bet ir, kad jo derlius buvo mažesnis. Medaus bitininkams trūko pavasarį.

„Nu visada prieš žiemą būdavo toks paūmėjimas. Visada daugiau nuperka. Visi ateina ir šneka, kad ir nuo koronos vis tiek natūralus produktas“, – kalbėjo bitininkė Eugenija Šeštokienė.

Pamdemijos laikotarpiu bičių produktų paklausa išaugo ir užsienyje. Pavyzdžiui už itin paklausią bičių duonelę supirkimo kaina svyruoja apie 40 Eur/kg.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų