REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Santaros klinikoms skelbiant apie kritinę ribą ir mažėjantį lovų skaičių COVID-19 pacientams guldyti ministras Aurelijus Veryga beda pirštu į savivaldybę ir ragina kuo greičiau imtis veiksmų.

Santaros klinikoms skelbiant apie kritinę ribą ir mažėjantį lovų skaičių COVID-19 pacientams guldyti ministras Aurelijus Veryga beda pirštu į savivaldybę ir ragina kuo greičiau imtis veiksmų.

REKLAMA

Situacija kaista – vien tik per savaitgalį šalyje buvo paguldyta 60 naujų pacientų. Ne viena COVID-19 ligoninė jau skaičiuoja paskutines lovas.

Pasak VUL Santaros klinikų direktorės valdymui Aušros Bilotienės Motiejūnienės, pastarąsias dienas kasdien į ligoninę paguldome 10–12 pacientų. Iš viso užimta apie 80 procentų lovų, skirtų koronavirusine infekcija sergantiems pacientams, taigi pasiekta kritinė riba.

„Pagalbos laukiame iš Vilniaus miesto klinikinės, Respublikinės Vilniaus universitetinės, Ukmergės ir kitų Vilniaus regiono atraminių ligoninių. Šiandien iki darbo dienos pabaigos turime žinoti, kokius rezervus ir galimybes turime“, – praneša VUL Santaros klinikos.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio 27 dienos duomenimis, VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centre yra likusios 5 lovos, kurios, tikėtina, jau šiandien bus užimtos.

Kaip informavo ministras, šiuo metu Covid-19 pacientams skirtų lovų skaičius jau yra išplėstas nuo anksčiau buvusių 400 iki 663. 

REKLAMA

„Ir šitų lovų apie 50 proc. jau yra šiuo metu užimta. Vien tik per savaitgalį buvo paguldyta 60 naujų pacientų. Tai reiškia, kad jų skaičius pakankamai greitai auga, įstaigoms yra didelis iššūkis lovas pertvarkyti, pritaikyti covidiniams pacientams“, – sakė A. Veryga. 

Ragino iniciatyvos imtis savivaldybes

Ministras kartu kreipėsi į savivaldybes ir ragino gydymo įstaigų steigėjus aktyviai reaguoti į situaciją.

„Norėčiau paraginti aktyviai dalyvauti su organizuojančiomis ligoninėmis 5 regionuose ir greitai reaguoti į jų prašymus, nurodymus ir patarimus dėl ligoninių lovų pertvarkymo.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, bet, kaip matome, kai kuriais atvejais susiduriama su tam tikru pasipriešinimu. Ir dėl to nebus lengva ateityje naujiems sprendimų priėmėjams tvarkytis su tam tikra prasme pačių susikurta situacija“, – aiškio operacijų vadovas.

A. Veryga priminė, kad Lietuvoje ligoninių modelis yra visiškai decentralizuotas.

„Todėl didžiosios dalies įtaigų steigėjai yra  savivaldybės ir nėra taip paprasta pasitelkti naujas lovas ir perorganizuoti darbą ten. Viskas labai priklauso nuo įstaigų geranoriškumo, nuo steigėjų. 

Tai girdime tam tikrus nerimo ženklus iš Vilniaus, tad norime pakviesti savivaldybę aktyviai bendradarbiauti su Santaros klinikomis ir nedelsiant kartu spręsti klausimą dėl papildomų lovų išplėtimo ar įsteigimo“, – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne laikas remontams

Į pastebėjimą, kad atraminės ligoninės, kur galėtų būti guldomi Covid-19 pacientai, besiskundžiančios, kad trūksta ne tik laiko, bet ir pinigų pasiruošti, A. Veryga atsakė griežtai:

„Noriu paraginti nežaisti ir ne laikas dabar yra remontus ligoninėse daryti. Tą buvo laikas pasidaryti vasarą, jei toks poreikis buvo. Dabar pinigų remontams, net jei jų ir būtų, nebe laikas ligoninėse, skyriuose remontus darytis. Tikrai tie atsikalbinėjimai švelniai tariant yra keisti. 

O rimtai kalbant, manau, kad tai tiesiog bandymas išvengti covidinių ligonių užsiguldymo, norint išlikti vadinama švaria ligonine. Tai ilgai taip išlikti nepavyks. Jei ligonių skaičius augs, tai bus neišvengiama būtinybė ir teks ten guldyti pacientus“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų