REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje patvirtinti jau daugiau nei 40 koronaviruso atvejų. Ketvirtadienį COVID-19 rastas dviejų uostamiesčio gyventojų organizme. Aiškėja, kad vienas asmuo iš Norvegijos grįžo dar prieš keturias savaites, tad ilgą laiką lankėsi tiek parduotuvėse, tiek kitose viešose įstaigose. Neramios naujienos ir iš Ukmergės. Čia užsikrėtė miesto ligoninėje dirbantis medikas – uždarytas visas skubios pagalbos skyrius. Sveikatos apsaugos ministerija pažymi, kad asmuo turėjo tiesioginį kontaktą su kolegomis, anksčiau keliavusiais Italijoje, Egipte, Afrikoje ir Dubajuje. 

Lietuvoje patvirtinti jau daugiau nei 40 koronaviruso atvejų. Ketvirtadienį COVID-19 rastas dviejų uostamiesčio gyventojų organizme. Aiškėja, kad vienas asmuo iš Norvegijos grįžo dar prieš keturias savaites, tad ilgą laiką lankėsi tiek parduotuvėse, tiek kitose viešose įstaigose. Neramios naujienos ir iš Ukmergės. Čia užsikrėtė miesto ligoninėje dirbantis medikas – uždarytas visas skubios pagalbos skyrius. Sveikatos apsaugos ministerija pažymi, kad asmuo turėjo tiesioginį kontaktą su kolegomis, anksčiau keliavusiais Italijoje, Egipte, Afrikoje ir Dubajuje. 

REKLAMA

Šiuo metu asmuo izoliuotas ir gydomas Santaros klinikose.

Minėtieji užsienyje keliavusieji mediko kolegos ir kartu su asmeniu gyvenantys šeimos nariai taip pat atvyko į Santaros klinikas ir tiriasi dėl galimo užsikrėtimo koronaviruso infekcija. Išsiaiškinta, kad asmuo turėjo kontaktą ir su kitais giminaičiais, tad jie vertinami kaip dideles rizikos sąlytį turėję asmenys, su jais bendrauja NVSC specialistai. Detalesnė informacija bus pateikta vėliau.

Pirminiais duomenimis medikas iš Ukmergės dirba keliose darbovietėse: Ukmergės ligoninėje, Kauno klinikų skubios pagalbos skyriaus konsultuojančiu gydytoju ir Vilniaus „Kardiolitos“ klinikoje. Šiuo metu nustatyta virš pusantro šimto galimų jo turėtų kontaktų, šis skaičius tikslinamas, aplinkybės vertinamos.

REKLAMA
REKLAMA

Ukmergės ligoninės administracija informuota apie būtinus prevencinius veiksmus, toliau bus bendraujama su kiekvienu sąlytį turėjusiu asmeniu. Pirminiais duomenimis, darbovietėje vyko posėdis ir mokymai, darbuotojai bus informuoti apie tolimesnius veiksmus.

REKLAMA

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas patvirtino, kad viena medikė buvo išsiųsta tyrimams. Pasak D. Varno, moteris jaučiasi neblogai.

„Jaučiasi gana neblogai. Buvo aukšta temperatūra, raumenų skausmai. Įtardama, kad galėjo užsikrėsti koronavirusu, ji savo transportu pati nuvažiavo į Vilnių“, – sakė D. Varnas.

Kaip rašo lrt.lt, šiuo metu saviizoliacijai į namus išsiųsta 100 su medike kontaktavusių ligoninės darbuotojų, visiems iš jų turės būti atlikti tyrimai dėl koronaviruso.

Anksčiau buvo sakoma, kad Ukmergėje užsikrėsti COVID-19 galėjo rajono ligoninės medikė. Šios gydymo įstaigos skubios pagalbos skyrius šiuo metu jau uždarytas,  patalpos dezinfekuotos, o sunkius ligonius nuspręsta vežti į sostinę. Koronavirusu galimai užsikrėtusios moters mėginiai paimti, laukiama atsakymo. Neoficialiais duomenimis, moteris pastaruoju metu nebuvo niekur išvykusi.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienas atvejis yra tiriamas. Kol kas ne. Kol nėra patvirtinta nenorėčiau pripainioti ko nors. Kai turėsime patvirtinimą pasakysime, bet vienas tiriamas“, – tąkart kalbėjo ministras Aurelijus Veryga.

Šiandieną, kovo 19-ąją, Lietuvoje kol kas patvirtinti du nauji koronaviruso atvejai. Abu COVID-19 infektuoti tautiečiai gydomi uostamiestyje. Tad čia gydoma jau dešimt sergančiųjų. Pasak Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio, abu nauji atvejai įvežtiniai. Pacientai jaučiasi patenkinamai ir rizikos grupei nepriklauso.

„Turime du asmenis. Vieną parvykusį iš Norvegijos. Kita iš Ispanijos. Turime patvirtintus du atvejus. Taip, mes nustatėme ir paprastai atvejai yra verifikuojami dar kartą kitoje laboratorijoje. Juos patvirtino ir Vilnius“, – sako vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors ministras Aurelijus Veryga įsakė gydymo įstaigoms bei savivaldybėms be ministerijos leidimo detalių apie naujus atvejus žiniasklaidai nebepasakoti, o šiandien ir premjeras Saulius Skvernelis ragino vietinę valdžią politinių taškų pranešant apie viruso plitimą nesirankioti, Klaipėdos meras toliau dalijasi informacija apie naujausius atvejus uostamiestyje. Pirmasis, pasak jo, neraminantis.

„Ligonis ar ligonė, kuris yra gydomas Klaipėdoje, grįžo iš Norvegijos. Ir grįžo daugiau nei prieš keturias savaites. Tai nebuvo tas atvejis kai buvo saviizoliacija ar buvimas giliam vienkiemyje. Kiek aš turiu informacijos tai buvo įprastas, normalus, kasdienis piliečio gyvenimas. Matyt, lankantis įvairiose vietose“, – pasakoja Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

REKLAMA

O štai iš Ispanijos grįžęs asmuo esą elgėsi pilietiškai ir saugiai.

„Nedaug, tai yra kelios dienos, kai žmogus pajutęs simptomus kreipėsi ir Klaipėdoje atsiradęs ne taip seniai, prieš keturias dienas. Tai tos rizikos pasekmių paliko žymiai mažiau. Bet tai yra indikacijos, kad užkrėstųjų yra žymiai daugiau nei šiandienai yra patikrintųjų“, – teigia V. Grubliauskas.

O apie užsikrėtusią Šeškinės poliklinikos medikę naujienų kol kas nėra. Aišku tik tiek, jog kontaktą su ja turėję kolegos ir pacientai, kurių iš viso galėjo būti iki 100, yra izoliuoti. Pirmadienį bus imami jų mėginiai.

O kol medikai, specialiosios tarnybos dirba išsijuosę, o pilietiški tautiečiai dirba iš namų, stengiasi nesibūriuoti viešose vietose, štai šie vyrukai Vilkaviškyje greta susėdę ant suoliuko gurkšnoja alkoholinius gėrimus. Astsumo laikytis jie neketina, esą tokie valdžios paliepimai tik žmonių gąsdinimas.

REKLAMA

Pasirodo, jog šitaip karantino metu alkoholiu piktnaudžiauja ir paaugliai. Įvairių miestų ligoninės praneša apie svaigiaisiais gėrimais apsinuodijusius jaunuolius. Kol pamokos nevyksta vaikai štai taip laiką leidžia žaidimų aikštelėse, parkuose, ir net prie Vyriausybės pastato sostinės širdyje. Akivaizdu, jog saugaus atstumo jie nesilaiko. Ministras Veryga sako, jog reiks imtis griežtesnių nurodymų dėl laiko leidimo lauke.

„Dalis gyventojų nesupranta kokia yra rizika ir būriuojasi. Deja, bet leidžia ir vaikus į žaidimų aikšteles žaisti kartu. Per vaikus ši liga plinta labai greitai, vaikai serga labai nesunkiai, bet tą ligą parneša namo, vyresnio amžiaus žmonėms. Kadangi gyventojai negirdi arba neišgirdo tam tikrų dalykų, tad rekomendacijos bus paskelbtos artimiausiu metu“, – sako A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deja, bet sudėtinga ir neramia padėtimi naudojasi ir troliai, o galbūt ir nedraugiškų valstybių propagandistai. Štai Kėdainių rajono Krakių miestelyje kol kas nenustatyti asmenys skelbė melagingą informaciją apie koronaviruso atvejį, persirengę apsauginiais kostiumais fotografavosi prie parduotuvės, kurioje neva buvo atliekama dezinfekcija. Įvykį tiria policija.

O štai Šiauliuose žmonės paskleidė megalingą žinią, kad esą namuose išleistas gydytis COVID-19 užsikrėtęs asmuo nesilaiko saviizoliacijos. Policijos pareigūnai šią informaciją patikrino ir ji nepasitvirtino.

Beje, nuo koronaviruso ik šiol ištirta per tūkstantį žmonių. Ir iš daugiau nei trisdešimties patvirtintų atvejų jau penki infekuotieji – vienas Šiauliuose, keturi Kaune – gydytis išleisti namo. Prieš tai jiems duodama pasirašyti dokumentą su numatyta net baudžiamąją atsakomybe, jei jie nesilaikytų saviizoliacijos.

REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų