REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grigeo Klaipėda“ galimai pildama nevalytas atliekas į Kuršių marias, neva galėjo sutaupyti po 50 000 eurų per mėnesį už jų išvalymą. Po skandalu virtusio prokuroro tyrimo išvadų šios įmonės produkcijai Lietuvos giventojai ragina skelbti boikotą, o vienas prekybos centras net atsisako bendrovės gaminiais prekiauti. vienaip ar kitaip su įmone susijusiose bendrovėse ar institucijose pradėti vidniai tyrimai. Aiškėja, ir kuo galėjo būti teršiamos Kuršių marios.

Grigeo Klaipėda“ galimai pildama nevalytas atliekas į Kuršių marias, neva galėjo sutaupyti po 50 000 eurų per mėnesį už jų išvalymą. Po skandalu virtusio prokuroro tyrimo išvadų šios įmonės produkcijai Lietuvos giventojai ragina skelbti boikotą, o vienas prekybos centras net atsisako bendrovės gaminiais prekiauti. vienaip ar kitaip su įmone susijusiose bendrovėse ar institucijose pradėti vidniai tyrimai. Aiškėja, ir kuo galėjo būti teršiamos Kuršių marios.

REKLAMA

Lietuviai šokiruoti prokurorų paskelbtomis tyrimo išvadomis, esą kartono gamyba užsiimanti įmonė „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias pylė neišvalytas savo atliekas. Žmonės internete ragina boikotuoti šios įmonės gaminius, o prekybos centras „IKI“ jau šiandien paskelbė stabdantis bendrovės gaminių pirkimą, kiti prekybos centrai vertina situaciją. Vis dėlto labiausi šokiruoti klaipėdiečiai, kurių pašonėje ši įmonė vykdė savo veiklą:

„Tegul išvalo. Tegul policija nustato kokia žala padaryta ir tegul išvalo. Tegul daro tyrimus, kad apskaičiuotų ir žmones, kurie už tai atsakingi, reikia šalinti iš darbo vietų.“

REKLAMA
REKLAMA

„Tai ką jie darė – tikras nusikaltimas. Tai visiems aišku.“

„Čia yra baisu ir labai liūdna. Niekas nekontroliuoja, tai ir jau, kad gali.“

REKLAMA

Iniciatyvus klaipėdietis Vykintas naršydamas internete ir rinkdamas oficialią informaciją, net pats suskaičiavo savo versiją kiek nevalytų nuotėkų į Kuršių marias pateko:

„Tie skaičiai yra gauti iš informacijos, kurią skelbia pati bendrovė tuo metu. Kiek jai išauga atliekų tvarkymo kaštai. Tada išskaičiuoji kiek daugiau mažiau nuotėkų – daugini iš metų ir, laba diena, štai ir skaičiai. Man gavosi apie 35 000 000 kubiniai metrai nevalytų nuotėkų per visą laikotarpį nuo 2003 metų pradžios.“

Ar šie skaičiavimai yra tikslūs, kol kas niekas pasakyti negali – nėra išsiaiškinta kiek metų „Grigeo Klaipėda“ galimai pylė nevalytas atliekas į Kuršių marias. Aišku tik, kiek įmonė galėjo sutaupyti atliekų nevalydama. Šiai bendrovei priklausantys vandens valymo įrenginiai, kurie yra už 12 kilometrų nuo bendrovės gamyklos. Maždaug tokį pat kelią čia jau išvalytos atliekos turėtų grįžti atgal, kad jau švarios patektų į Kuršių marias.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal tokius duomenis, kokius matome „Grigeo“ nuotėkų sudėtį, tai galėtų būti apie 50 000 eurų per mėnesį kaina už nuotėkų valymą“, – sako AB „Klaipėdos vanduo” vadovas Alenas Gumuliauskas.

Prokurorams paviešinus skandalingo tyrimo rezultatus, „Grigeo Klaipėda“ vadovai viešai paaiškinti situacijos nedrįsta. Įtarimus bando neigti ir aiškina, neva įvyko avarija. Jie pranešė atliekų šiuo metu visai nebevalantys ir nuo vakar prisijungę prie bendrovės „Klaipėdos vanduo“ nuotėkų valymo įrenginių.

„Anksčiau „Grigeo“ motyvavo, kad jiems yra per brangu ir jie turi savo valymo įrenginius ir įmonei ekonomiškai naudingiau pačiai valytis nuotėkas“, – teigia A. Gumuliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ atstovai pasakoja, kad „Grigeo Klaipėda“ žada per parą atplukdyti iki 2800 kubinių metrų reikalingų išvalyti atliekų. Esą tiek pat, kiek bendrovė skelbė išvalanti ir pati iki šiol. Ar tai tiesa, paaiškės tik „Grigeo Klaipėda“ atnaujinus savo veiklą ir panaikinus vamzdį, kuriuo įmonė galimai nevalytas atliekas pylė į marias. Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vadovybė taip pat pradėjo vidinį savo įmonės patikrinimą. Norima išsiaiškinti kaip jos darbuotojai iki šiol negalėjo pastebėti tokios „Grigeo“ veiklos.

„Įmonėje bus atliktas vidinis tyrimas ir bandysim nustatyti ar tikrai niekam nebuvo žinoma apie tokį šį galimą piktnaudžiavimą“, – kalbėjo A. Gumuliauskas.

REKLAMA

Tyrimą atliko ir Specialiųjų tyrimų tarnybą bei Valstybės saugumo departamentas. Tiesa, jų pareigūnai aiškinosi Klaipėdos aplinkosaugininkų ryšius su vietos verslu.

Nustatyta, kad buvęs Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Andrius Kairys turėjo ryšių su verslo koncernu „MG Baltic“, kurio įmonė smarkiai užteršė Šyšos upę prieš 10 metų. Po tyrimo aplinkosaugininkas buvo pažemintas pareigose ir neteko teisės dirbti su įslaptinta informacija.

Tiriant „Grigeo Klaipėdą“ veiklą uostamiesčio aplinkosaugininkų prokurorai į tyrimą net neįtraukė ir pakvietė prisijungti specialistus iš kitų miestų. Klaipėdos aplinkosaugininkai net dabar aiškina, kad nieko įtartino įmonės „Grigeo“ veikloje nepastebėję, nes pasitikėjo jų garbės žodžiu.

REKLAMA

„Įmonė pateikdama paraišką leidimui gauti, ji įsipareigoja ir patvirtina, kad leidime nurodyti faktai yra teisingi. Na, garbės negarbės, bet toks yra“, – sako Klaipėdos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Romualdas Dužinas.

Į Kuršių marias, po vandeniu esančiu vamzdžiu, atkeliauja išvalytos miesto nuotėkos. Uostamiesčio prokurorų teigimu, neišvalytas nuotėkas įmonė „Grigeo Klaipėda“ į marias išleido taip pat tuo vamzdžiu. Srovė teršalus iš čia nuplukdytų į jūrą palei pagrindinius uostamiesčio paplūdimius ir net iki Šventosios.

„Pagal „Grigeo“ gamybos specifiką, jie naudoja nemažai cheminių medžiagų, jos yra nuotėkose. Laboratorijai daviau nurodymą, kad kiekvieną parą būtų imami nuotėkų mėginiai“, – teigia A. Gumuliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorų teigimu, įmonės galimai vykdyta tarša ribas viršija net 130 kartų. Vanduo užterštas bakterijomis, kurios naikiną deguonį. O tai gali padaryti įtaką marių ekosistemai – augalams ar net žuvims, tvirtina mokslininkai. Aplinkos apsaugos departamentas pradės neeilinį patikrinimą, kurio metu bus tiriama Kuršių mariose sužvejota žuvis. Maža to, pavojus kyla ir besimaudančių žmonių sveiktai.

„Tikimybė, kad žmogus netyčia atsigėręs gali kažkokią žarnyno infekciją ar kažkokį negalavimą patirti, tai tokia tikimybė yra“, – kalbėjo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro dir. Raimundas Grigaliūnas.

Bendrovė „Grigeo Klaipėda“ šiandien taip pat su žiniasklaida bendrauti nesurado laiko ir paskelbė, kad informaciją pateiks po atlikto vidinio tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų