REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

16-metė švedų klimato aktyvistė Greta Thunberg išrinkta žurnalo „Time“ metų asmenybe. Tiesa, kol vieniems ji didvyrėl kitiems – vaikpalaikė. 

16-metė švedų klimato aktyvistė Greta Thunberg išrinkta žurnalo „Time“ metų asmenybe. Tiesa, kol vieniems ji didvyrėl kitiems – vaikpalaikė. 

REKLAMA

G.Thunberg šiuo metu dalyvauja klimato konferencijoje Madride, tuo pat metu Briuselyje pristatomas „Žaliasis planas“ Europai.

Jai vos 16 metų bet visame pasaulyje ji šiemet suvienijo milijonus žmonių, protestuojančius prieš valstybių ir verslų neveiksnumą kovoje su klimato krize.

Tiesa šį kartą, sakydama kalbą, ji nevartoja emocingų pareiškimų, kurie ne per seniausiai tapo apkalbų objektu.

„Sakiau daug kalbų ir supratau, kad kalbant viešai reikia pradėti nuo kažko asmeniško ar emocingo, kad pritrauktum visų dėmesį,pavyzdžiui, „mūsų namai dega“, „sukelti paniką“ arba „kaip drįstate?“. Bet šiandien to nesakysiu. Nes žmonės susikoncentruoja tik į tas frazes. Jie pamiršta faktus.“

Konferencijoje Madride į paauglės gretas stojo ir „Žvaigždžių karų“ legenda Harrisonas Fordas, pareiškęs, kad Amerikos valdžia kovoje su klimato kaita parodė bejėgiškumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Išklausykime jaunimą visame pasaulyje, kurie paveldės viską, ką mes pridirbome. Jų ateitis jau sugadinta mūsų praeities.“

Bet panašu, kad jaunimo klausyti toli gražu nori ne visi. Štai Brazilijos prezidentas po Gretos Thunberg kritikos dėl jo šalyje žudomų, tačiau Amazonę saugančių indėnų staiga pratrūko.

REKLAMA

„Koks ten tos mergaitės vardas? Tos užsienietės… Greta! Greta sako, kad, gindami Amazonę, žūsta aborigenai. Nesuprantu, kodėl žiniasklaida leidžia kalbėti šitai vaikpalaikei. Ji vaikagalė.“

Tuo metu naujoji Europos Bendrijos vadovė trečiadienį pristatė žadėtą „Žaliajį kursą“ Europai. Per 30 metų mūsų žemynas turi visiškai neutralizuoti poveikį klimatui. Plane numatyta įkurti ir daugiamilijardinį fondą, kuris padėtų šalims, ypač tokioms kaip Lenkija, Čekija ar Vengrija atsisakyti iškastinio kuro naudojimo ir pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių.

REKLAMA
REKLAMA

„Europos žaliasis susitarimas – tai, viena vertus, mūsų klimatui neutralaus kontinento vizija 2050-iems metams. Kita vertus, tai konkretūs nurodymai, kaip pasiekti šio tikslo“, – kalbėjo EK prezidentė Ursula Von Der Leyen.

Kitų metų pavasarį bus pristatyti ir nauji europiniai teisės aktai, kaip konkrečiai šalys privalės mažinti anglies dvideginio išmetimus į atmosferą ir kokių dar priemonių imtis kovojant su klimato krize.

Beje, švedų paauglę G. Thunberg trečiadienį įtakingas žurnalas  „Time“ paskelbė metų asmenybe. Prierašas žurnalo viršelyje – „Jaunimo galia“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų