REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmoji iš didmiesčių Kalėdų eglę jau pasistatė Klaipėda. Laikantis tradicijos, ją dovanoja klaipėdiečiai, kurie žaliaskarę užaugina savo kieme. Vienuolikos metrų gražuolę į uostamiesčio centrą teko gabenti net 20 kilometrų.

Pirmoji iš didmiesčių Kalėdų eglę jau pasistatė Klaipėda. Laikantis tradicijos, ją dovanoja klaipėdiečiai, kurie žaliaskarę užaugina savo kieme. Vienuolikos metrų gražuolę į uostamiesčio centrą teko gabenti net 20 kilometrų.

REKLAMA

Klaipėdos rajono Dituvos sodų bendrijoje sujudimas. Ruošiamasi pjauti milžinišką žaliaskarę. Jau ne vienerius metus uostamiestyje gyvuoja tradicija Kalėdoms statyti gyvą eglę, kurią padovanoja klaipėdiečiai. Šiemet saviškes pasiūlė dvylika šeimų.

„Ne vieną pranešimą pakartotinį skelbėm, kad siūlytų eglutes, registruotų, nes vis galvojom ar ateis ta eglė karalienė. Na ir ką, kai važiavom, tai tiesiog kiaulystės dėsnis arba paradokso dėsnis, kad pati pirmoji, dėl kurios galėjom būti visiškai ramūs ir garantuoti, buvo aplankyta vos ne paskutinioji. Ir kai pamatėm, supratom, kad tai yra vau“, – sako Kalėdų Klaipėdoje organizatorė Dalia Grikšaitė.

Šių metų Klaipėdos Kalėdų eglę užaugino Igoris ir Svetlana Stepanovai. Sutuoktiniai prieš dešimtį metų įsigijo šį sklypą, kuriame žaliaskarė jau augo. Tiesa, tuomet ji dar buvo nedidelė.

REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau kalbėdavom, sakau, va, kokia eglė mieste ten stovi – nekokia, na, būdavo tokie metai. Sakau, va, ateitų, mūsų pasiimtų, pasidžiaugtų. Bet tuo ir baigėsi. O dabar – va“, – pasakoja eglės savininkė Svetlana Stepanova.

REKLAMA

„Pačiam kažkaip tos eglutės gaila, bet miestui negaila. Tuo labiau… pačiam geriausiam miestui pasaulyje. Aš rimtai sakau – daug kur buvau, bet Klaipėda yra pats geriausias miestas“, – kalbėjo eglės savininkas Igoris Stepanovas.

Laikantis tradicijos, žaliaskarės savininkams vietoj padovanotos eglės miesto meras įteikia naują. O darbininkai jau užkuria benzininius pjūklus.

Išlydėti eglės atėjo ir kaimynai. Žmonės sako, kad jausmas toks, lyg visi kartu žaliaskarę tiek metų būtų auginę, todėl milžiniško medžio gatvėje tikrai trūks.

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, labai džiaugiamės, kad papuošim Klaipėdą, važiuosim kitą savaitgalį į eglutės įžiebimą.“

Eglė pririšama ir keliama į miškavežį. Šalia – pavojingi elektros laidai.

„Bandom po truputį, nes šita šaka man nepatinka“, – sako darbininkai.

Galų gale žaliaskarė saugiai paguldoma į miškavežio priekabą ir išmatuojama. Eglės ilgį svarbu žinoti planuojant maršrutą į Klaipėdą.

Sveria beveik pusantros tonos. Todėl darbininkams susidoroti su medžiu – tikras iššūkis.

„Yra atsakomybė, jaudulys, šiandien vėjas pakankamai stiprus. Labai gerai, kad nelyja.Matot, teritorija, kad šalia (yra – aut. past.) namų, tvora ir šiaip gali būti įgimtos ydos šito medžio, žaizdos. Visą laiką nerimas, kad nenulūžtų viršūnė“, – teigia želdinius prižiūrinčios įmonės direktorius Gediminas Valašinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sodų bendrijos gatvelėmis, lydima policijos, eglė pajuda Klaipėdos link.

Tai ilgiausia pagrindinės miesto eglės kelionė į Klaipėdą iš visų buvusių. Žaliaskarė keliauja kone dvidešimt kilometrų. Atkarpa įveikta sėkmingai ir Klaipėda pasitinka šių metų savo Kalėdų eglę.

Eglės kotas apipjaustomas, kad žaliaskarė laikytųsi tvirtai ir ištvertų pajūrio vėjus. Atsitiktinai reginį išvydę klaipėdiečiai neslepia susižavėjimo.

„Na, pasakiška ir dar tokia pražilus, matyt, jau nebejauna. Labai nuostabu.“

„Puikiai atrodo, graži eglutė. Labai gražiai, manau, bus papuošta. Ir dabar gražiai atrodo. Gražių švenčių visiems linkiu.“

REKLAMA

Eglės įžiebimo šventė numatyta lapkričio 30 dieną. Ne vienerius metus Klaipėdoje stovėdavo dvi eglės: tikra buvo statoma Anikės aikštėje, o dirbtinė – Atgimimo. Šiemet uostamiestį per Kalėdas džiugins tik gyvoji. Dirbtinės valdininkai nusprendė nestatyti, nes verslininkų pasiūlyta jų akimis buvo negraži, o ir kainavo labai brangiai.

Daugiau naujienų stebėkite TV3 žiniose:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų