REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Odeta (vardas pakeistas) šiandien baikščiai žvalgosi pro savo namų langus Kuršėnuose. Įbaugintai moteriai ramybės neduoda mintis, ar jos ir vėl neseka, kur nors netoliese pasislėpęs nestoviniuoja jos buvęs vyras ir vaikų tėvas Rimas (vardas pakeistas). Bet kodėl jauną moterį persekioja jos buvęs vyras? Kodėl buvusio vyro smurtą patyrusi moteris gali netekti ir visų trijų savo vaikų? Tai bandė išsiaiškinti laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

Odeta (vardas pakeistas) šiandien baikščiai žvalgosi pro savo namų langus Kuršėnuose. Įbaugintai moteriai ramybės neduoda mintis, ar jos ir vėl neseka, kur nors netoliese pasislėpęs nestoviniuoja jos buvęs vyras ir vaikų tėvas Rimas (vardas pakeistas). Bet kodėl jauną moterį persekioja jos buvęs vyras? Kodėl buvusio vyro smurtą patyrusi moteris gali netekti ir visų trijų savo vaikų? Tai bandė išsiaiškinti laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

REKLAMA

Odeta sako, kad nedideliame Kuršėnų miestelyje ji net į parduotuvę bijo nueiti, vengia eiti pagrindine gatve, o galvą slepia po šaliku, kad būtų kuo mažiau atpažįstama. Odeta ne kartą skundėsi ir policijai, kad jos buvęs vyras jai grasina ir persekioja, tačiau pareigūnų atsakymas jos nenuramino – „Kol jis tavęs neužmušė, tol mes nieko jam padaryti negalime.“

„Jis dabar bando išsiaiškinti mano tikslią gyvenamąją vietą. Kadangi kol nežino, tol jis nieko padaryti negali. Kol gyvenau mieste, jis žinojo tikslią gyvenamąją vietą. Privažiuodavo naktį automobiliai neaiškūs, stovėdavo po langais“, – apie atirtą persekiojimą prabilo Odeta.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbantis su Odeta pamažu tarsi mozaika ėmė ryškėti šios istorijos detalės. Netrukus iš moters lūpų pasigirdo žodžiai – karšta meilė, liguistas pavydas ir žiaurus kerštas. Kerštas už tai, kad jauna moteris galiausiai ryžosi palikti smurtaujantį vyrą ir susikurti naują, geresnį gyvenimą be jo.

REKLAMA

Odeta su savo vyru pragyveno net šešiolika metų, susilaukė trijų vaikų ir vos ne kasdien, kaip liudija dokumentai, patirdavo vyro psichologinį bei fizinį smurtą.

„Šiandien aš neturiu nei vienos mūsų bendros nuotraukos, vietoje šeimyninių nuotraukų albumo kaip prisiminimą saugau šūsnis teismo nuosprendžių. Mano buvęs vyras pripažintas recidyvistu už smurtą prieš mane ir net buvo pasodintas į kalėjimą“, – pasakojo Odeta.

Pasak Odetos, iš kalėjimo grįžęs jos buvęs vyras ją sumušė iš pavydo.

„Trečią dieną po kalėjimo, balandžio 9-ąją, buvo jo gimtadienis. Jis nuėjo pas savo seserį, jam sesuo davė pinigų, jis prigėrė, jam kažkas kažko pripasakojo, neva per tuos du mėnesius, kol jis buvo įkalinimo įstaigoje, pas mane buvo draugų, aš turėjau meilužį, kad su kažkuo susitikinėdavau. Na, ir niekas nepasikeitė. Vėl bandė mane pasmaugti, nes aš tą dieną mergaitę laikiau ant rankų, mes žaidėme, mergaitė žiūrėjo per internetą filmukus ir jis tiesiog grįžęs be žodžių trenkė man kumščiu į veidą, aš pabėgau į kitą kambarį. Jis atbėgęs į kitą kambarį bandė atimti iš manęs telefoną, kad aš neiškviesčiau pareigūnų, nes jis pastoviai taip darydavo – sudaužydavo telefoną, kad negalėčiau išsikviesti pareigūnų. Bandydamas atimti telefoną jis vėl bandė mane pasmaugti ir tada vyresnė dukra iškvietė pareigūnus“, – sukrečiančią situaciją papasakojo Odeta.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Odeta su vyru jau pasuko skirtingais keliais, bet du vyresnieji vaikai auga pas tėvą, o baudžiamoji byla dėl smurto pradėta prieš pačią Odetą. Be to, vyras siekia iš mamos atimti ir paskutinę, trečiąją judviejų vos keturių metukų dukrytę.

„Gaunasi taip, kad aš blogiausia, o jis geriausias. Jis teistas, įkalinimo įstaigoje buvęs. Pasirodo, normalu čia. Vaikai vis tiek pas jį. Akivaizdu, kad psichologiškai vaikai yra terorizuojami, gąsdinami, bauginami. Vaiko teisėms neįdomu, balso įrašų nesiklauso“, – teigė Odeta.

Po sunkių skyrybų su vyru pradėti naują gyvenimą Odetai nebuvo lengva. Vis tik šiandien jauna moteris, padedama naujo širdies draugo, mėgina stotis ant kojų – Odeta ką tik persikraustė į naują butą. Nors Odetos aplinka kukli ir prabanga nežiba, vaikiškiems žaisliukams mama pinigų netaupo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Odeta neslepia – jos vyras buvo liguistai pavydus ir nuolat įtarinėjo ją neištikimybe. Galbūt vien mintis, kad liekna, simpatiška, tamsiaplaukė jauna moteris kur nors gatvėje patrauks svetimo vyriškio žvilgsnį, Rimą vesdavo iš proto ir sukeldavo nevaldomo įsiūčio priepuolius.

Pasak Odetos, situacija pablogėjo, kai Rimas neteko darbo – prasidėjo išgėrimai. Odeta susirado darbą, bet negalėjo į jį eiti, nes vyras kėlė pavydo scenas, įtarinėjo, kad moteris ėjo ne į darbą, o susitikinėjo su kitais vyrais.

„Aš į parduotuvę negalėdavau išeiti, pas draugus negalėdavau išeiti, pas tetą negalėdavau išeiti. Jam paranojiškai atrodydavo, kad aš einu su kažkuo susitikti. Nes eini visąlaik su vaikais netgi, viena niekur neidavau – visur su vaikais. <...> Aš netgi siūlydavau jam kartu visur eiti, ir į sodus pas tetą. Kol jis blaivus, jis žmogus kaip žmogus, viskas tvarkoje, bet tik išgeria ir viskas. Būdavo toks tarpsnis, kad kol nebendrauja su seserimi, tol jis irgi žmogus kaip žmogus – namuose viskas gerai, jokio psichologinio smurto, jokių priekaištų. Tik vėl susideda su seserimi – ir vėl“, – pasakojo Odeta.

REKLAMA

Pasak Odetos, metams bėgant jos vyras darėsi vis pavydesnis, įtaresnis ir žiauresnis. Policijos pareigūnai jų namuose buvo dažni svečiai. Po eilinio smurto protrūkio Odeta Rimui vis atleisdavo ir patikėdavo pažadais, kad tai – paskutinis kartas. Tačiau panašu, kad vyro agresijos negalėjo sustabdyti niekas – nei ikiteisminiai tyrimai, nei žmonos ir vaikų ašaros.

„Iš pradžių aš pareigūnus iškviesdavau, bet pareiškimų nerašydavau, nes aš dar nežinojau, kad yra įstatymas smurto artimoje aplinkoje. Netgi policijos pareigūnai patardavo susitaikyti, kad nebūtų keliama baudžiamoji byla ir kad viskas tuo baigtųsi. Atrodo, kad viskas pasibaigė – ir vėl viskas iš pradžių. Jis atsiprašydavo prie policijos pareigūnų, kad viskas gerai, atvažiuodavo vaiko teisės, socialinės – atrodo, kad viskas tvarkoj, su juo pasišneka“, – vyro smurto protrūkius prisiminė Odeta.

REKLAMA

Bet kaip atsitiko tai, kad pati daugiau kaip dešimtį metų vyro smurtą kentusi Odeta šiandien pati atsidūrė teisiamųjų suole? Už tai, kad neva mušė savo vyresniąją paauglę dukrą. Ir jei bus įrodyta jos kaltė, iš jos gali būti atimta ir mažiausia duktė, kuria mama be galo rūpinasi ir ją myli.

„Kai tą dieną į mano namus netikėtai atvažiavo policijos pareigūnai ir pasakė, kad esu sulaikoma dėl smurto prieš savo vyriausią dukrą, mane ištiko šokas,“ – šiandien pusantrų metų senumo įvykius prisiminė Odeta.

Tik vėliau moteris sužinojo, kad jos buvęs vyras galimai sukurstė paauglę mergaitę melagingai apskųsti mamą, kad galėtų atimti iš jos visus vaikus, o ją pačią be kaltės nuteisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paprasčiausiai gal dukra supyko, kad per mažai pinigų davėme. Nes ji prašė 50-ies eurų, o mes davėme 10. Na, manau, kad 12 metų mergaitei 50 eurų yra daug“, – lemtingą įvykį papasakojo Odeta.

Moters teigimu, vėliau dukra nuvažiavo pas tėtį ir jis galimai ją pakurstė rašyti pareiškimą. Odeta pasakoja, kad nebuvo jokių įrodymų, kad jos dukra buvo mušama – tarnybos patikėjo mergaitės žodžiais. Ji papasakojo, kad neva Odeta jai delnu trenkė per veidą. Odeta tikina, kad ji niekada nemušė savo vaikų. Teismo procesai vyksta iki šiol.

„Drausmint drausmindavau, aš neišleisdavau, būdavo nuobaudos – atimdavau telefoną. Visko būdavo. Tėvas leisdavo daryti, ką nori, o pas mane griežtai – kad vakarais nevalkatautų. Nes buvo ir tokių įvykių, kad išėjo į mokyklą ir pabėgo iš mokyklos. Buvo paskelbta paieška, buvo rasti vaikai miške, pasistatę palapinę, prisipirkę cigarečių, maisto“, – apie savo paauglės dukros nuotykius pasakojo Odeta.

REKLAMA

„Odeta net musės nenuskriaustų, ką jau kalbėti apie vaikus,“ – jos nuomone išgalvotais kaltinimais šiandien piktinasi ir Odetos draugė Kristina (vardas pakeistas).

Ji kaip ir Odeta baiminasi buvusio Odetos vyro keršto, todėl nenori atskleisti savo tikrosios tapatybės ir rodyti veido.

Ką laidos „Prieš srovę“ žurnalistams papasakojo Odetos draugė, žiūrėkite vaizdo siužete:

Byla dėl tariamo Odetos smurto prieš paauglę dukrą trunka jau pusantrų metų. Tuo pat metu nagrinėjama dar viena byla – dėl vaikų globos. Apkaltinus Odetą smurtu prieš vyresnę dukrą, to ir užteko, kad buvęs vyras šiandien galėtų pretenduoti į visų trijų vaikų globą ir prisiteisti iš buvusios žmonos alimentus.

REKLAMA

Šiaulių vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyboje laidos „Prieš srovę“ žurnalistai pasiteiravo, kodėl Odetos smurtaujantis vyras yra tinkamas auginti vaikus, o ji – ne.

„Šiuo metu vyksta teisminiai procesai ir, kad jie nebūtų įtakoti, tikrai nieko nekomentuosiu“, – teigė Vaiko teisių tarnybos patarėja Šiaulių rajone Edita Pleškaitė.

Laidos „Prieš srovę“ žurnalistai taip pat bandė pakalbinti ir buvusį Odetos vyrą. Deja, jų susitikimas nepraėjo sėkmingai.

Kaip baigėsi laidos žurnalistų susitikimas su buvusiu Odetos vyru, Odetos draugės komentarus ir visą Odetos istoriją jos lūpomis, žiūrėkite vaizdo siužete:

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

Visą laidos įrašą žiūrėkite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų