Pasak Avių augintojų asociacijos pirmininko Juozapo Mikučio, sugrįžome prie senos lietuviškos tvarkos, kai norint avį pasiskersti nebereikės jos vežti į už Europos milijonus pastatytą skerdyklą, o užteks jai kailį nulupti paprastoje higienos reikalavimus atitinkančioje ūkininko skerdykloje. „Tą tvarką dar reikės tikslinti, bet tokia kvailystė, kokia buvo iki šiol, tęstis nebegalėjo", - įsitikinęs J.Mikutis.
„Labai tikiuosi, kad naujoji tvarka sumažins avienos kainas, sveika, ekologiška mėsa bus prieinama idesniam būriui žmonių", - sakė J.Mikutis. Anot asociacijos vadovo, aviena niekada negalės kainuoti tiek, kiek kainuoja greitai nušertų kiaulių ar hormoniniais preparatais lesintų vištų mėsa, nes viena avis per metus vidutiniškai atveda pusantro ėriuko, bet 30-40 litų kaina už kilogramą bus tikrai nebepateisinama. J.Mikučio manymu, perkant ėrieną iš ūkininko namų, kaina turėtų sumažėti beveik perpus.
„Aviena brangi buvo todėl, kad 1 kg gyvo svorio išauginimo savikaina - 8-10 litų, o kur dar kitos išlaidos. Skerdyklos už avinuko paskerdimą ima 40-50 litų. Nuvežimas į miestą, pardavimo vietos, pardavėjo išlaikymas taip pat savo atsiriekia. Todėl 1 kg avienos savikaina tampa 25-30 litų", - svarstė J.Mikutis. Anot jo, iki šiol nusipirkti avienos buvo galima ūkininkų turgeliuose ir kai kuriose Vilniaus, Kauno parduotuvėse ir prekybos tinkluose, paskanauti avienos patiekalų buvo galima restoranuose. Mažuose miesteliuose ar rajonų centruose nebuvo nei avienos, nei jos pirkėjų. Avių augintojų atstovas svarstė, kad kai kurie stambieji pardavėjai avieną importuoja iš Naujosios Zelandijos, Lenkijos. Tuo padidindami konkurenciją vietiniams augintojams.
Pasak J.Mikučio, per daugelį avienos deficito metų žmonės nuo jos atprato ir nepasigenda. „Avienos pasigenda tik gurmanai ir sveikos gyvensenos propaguotojai. Labai trūksta propagandos. Daugelis gal nežino, kad dėl mažo cholesterolio kiekio aviena tinka vyresnio amžiaus žmonėms ir labai naudinga mažiems vaikams", - tvirtino žinovas.
Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos (ŽŪMPRIS) duomenimis, 2011 m. gruodžio mėnesį kilogramas avienos kainavo 18,02 lito, 1912 m. gruodį ši mėsa kainavo 17,83 lito. Pagal šiuos skaičius pasakyti, kiek iš tiesų kainuoja jūsų norimas gabalas avienos, neįmanoma. Net ir ėriena skirstoma į kelias kategorijas. Kuo jaunesnis ėriukas, tuo kaina aukštesnė, o avis kuo senesnė, tuo jos kaina žemesnė. J.Mikutis įsitikinęs, kad avieną vėl reikia populiarinti, bet didžiausią darbą, jo manymu, turėtų atlikti sumažėjusi kaina ir konkurencija. Reikia populiarinti ir avių auginimą. Avis nėra reiklus gyvūnas, bet iki šiol jas auginti tiesiog neapsimokėjo - mėsos niekas nepirko, nes neįpirko.
Avių augintojų asociacijos duomenimis, šių metų pradžioje Lietuvoje buvo 6113 avių augintojų, auginančių 83 381 avį. Lietuvoje auginamos 31 veislės avys. Mėsinių veislių avių ir mišrūnų yra apie 65 351, mėsinių-kailinių avių - apie 16 983, pieninių - 698, egzotinių-dekoratyvių - 349. Geriausios mėsinės avys yra safolkai, tekseliai, berišon diušer, šarolė, Vokietijos juodgalvės, Lietuvos juodgalvės. Iš lietuviškų veislių paplitusios Lietuvos juodgalvės ir vietinės šiurkščiavilnės. Visos kitos veislės į šalį įvežtos iš kitų kraštų. ES subsidijuoja retas veisles. Lietuvoje nykstančioms veislėms prilygintos Lietuvos vietinės šiurkščiavilnės ir Lietuvos juodgalvės avys. Mokama 94 litai už avį, kuri paliekama veislei.
„Avininkystės plėtrą trukdo tai, kad nėra subsidijavimo už veislinių avių įsigijimą, nes avys priklausomai nuo veislės Lietuvoje kainuoja 600-700 litų, o užsienyje - daugiau kaip 10 000 litų. Įsigijimo subsidijavimas būtinas, nes ūkininkai stokoja pinigų veislinėms avims įsigyti. „Dėl tos priežasties avininkystė ir nėra tiek populiari, kiek būtų norinčių auginti avis", - įsitikinęs Avių augintojų asociacijos vadovas J.Mikutis.
Daugiausia avių auginama Telšių, Anykščių, Molėtų, Ignalinos, Utenos, Zarasų, Raseinių rajonuose, mažiausiai - Trakų, Tauragės, Jonavos, Joniškio, Kretingos, Marijampolės, Mažeikių, Pakruojo, Pasvalio rajonuose. Tarpukario Lietuvoje buvo auginama apie 1,5 mln. avių. Sovietmečiu avių auginimas sumenko, o 2001 m. Lietuvoje avių buvo likę mažiau nei 11 tūkst., prieita riba, kai avininkystei Lietuvoje buvo kilusi grėsmė išnykti. Vilna, kailiai ir pienas superkami tik Lietuvoje. Prasibrauti į užsienį su tokia avių banda, kokią gali pasiūlyti Lietuva, neįmanoma. Avių augintojų asociacijos duomenimis, didžiausią dalį sudaro avių augintojai, auginantys 5-10 avių. Stambūs, auginantys 1000 ir daugiau avių, yra tik 6 ūkiai, rašo "Respublika".