• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV dietologai teigia, kad dalis maisto produktų, kurie dažnai yra įvardijami kaip netinkami sveikai žmonių mitybai, iš tikrųjų nėra jau tokie blogi. Grupė JAV dietologų nusprendė, kad būtų teisinga pateikti priežastis, kurios leistų žmonėms mėgautis tam tikru „blogai“ grupei priskiriamu maistu. Mat jis iš tikrųjų yra pakankamai sveikas, suprantama, vartojant tinkamais kiekiais.

JAV dietologai teigia, kad dalis maisto produktų, kurie dažnai yra įvardijami kaip netinkami sveikai žmonių mitybai, iš tikrųjų nėra jau tokie blogi. Grupė JAV dietologų nusprendė, kad būtų teisinga pateikti priežastis, kurios leistų žmonėms mėgautis tam tikru „blogai“ grupei priskiriamu maistu. Mat jis iš tikrųjų yra pakankamai sveikas, suprantama, vartojant tinkamais kiekiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kviečiai

Dešimtmečius atliekami tyrimai parodė, kad glitimo turintys maisto produktai (pavyzdžiui, kviečiai, rugiai, miežiai) yra gyvybiškai svarbūs žmogaus sveikatai ir padeda sumažinti riziką susirgti diabetu, širdies ligomis, vėžiu ir priaugti antsvorio. Kviečiai yra geras ląstelienos, vitaminų ir mineralų šaltinis. Todėl, anot dietologų, tik neigiami atsiliepimai apie glitimo turinčius produktus sumažino jų vartojimą. Tik apie 1 proc. žmonių iš tikrųjų negali valgyti šių produktų, nes yra alergiški jiems.

REKLAMA

Kiaušiniai

Kiaušiniai taip pat nenusipelno savo blogos reputacijos. Pastaraisiais dešimtmečiais buvo teigiama, kad dėl aukšto cholesterolio kiekio kiaušinių vartojimas padidina blogojo cholesterolio kiekį, o kartu – širdies ligų riziką. Bet maiste esantis cholesterolis – ne pagrindinis veiksnys, nulemiantis aukštą cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje. Moksliniai tyrimai neįrodė tiesioginio ryšio tarp kiaušinių vartojimo ir aukšto cholesterolio kiekio žmogaus organizme.

REKLAMA
REKLAMA

Bulvės

Bulvių dažniausiai vengiama todėl, kad jos, anot visuomenėje egzistuojančių stereotipų, padidina gliukozės kiekį kraujyje, turi įtakos insulino išskyrimui į kraują, skatina tukimą ir antro tipo diabetą. Mokslininkai atliko tyrimą, kuris parodė, kad gliukozės kiekis kraujyje padidėjo net ir tada, kai žmonės nevartojo bulvių. Taip pat nustatyta, kad bulvės yra puikus kalio, vitamino C ir ląstelienos šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaisiai

Dalis žmonių vengia vaisių dėl juose esančio cukraus kiekio. Ypač tai aktualu diabetu sergantiems žmonėms. Taip pat baiminamasi, kad vaisiuose esą itin daug angliavandenių.

Tačiau yra visiškai priešingai. Jeigu vengsite vaisių, tikrai pakenksite savo sveikatai. Įvairūs tyrimai patvirtina faktą, kad vaisių vartojimas sumažina riziką susirgti tam tikromis vėžio formomis, širdies ligomis, taip pat mažina aukštą kraujo spaudimą ir diabeto riziką. Vaisiai yra gausus vandens ir ląstelienos šaltinis, kuris leidžia jaustis gerai ir nepersotina organizmo nereikalingomis kalorijomis. Valgant vaisius cukraus kiekis organizme kyla saikingai. Todėl rekomenduojama kasdien suvalgyti bent 5 skirtingas daržoves ar vaisius, kad organizmas gautų reikalingų medžiagų.

REKLAMA

Sojos

Nors šimtmečius sojos yra naudojamos Azijos virtuvėje, tačiau iki šiol manoma, kad jos turi pavojingų savybių. Su žiurkėmis atlikti tyrimai esą parodė, kad sojų vartojimas didina krūties vėžio riziką. Bet nė vienas tyrimas neparodė ryšio tarp sojų vartojimo ir jų tariamai keliamo pavojaus suaugusio žmogaus organizmui. Tiesa, atkreiptas dėmesys, kad sojų vartojimas vaikystėje ir paauglystėje gali turėti tam tikrą poveikį. Tačiau jų vartojimas suaugusiam organizmui yra visiškai nekenksmingas.

REKLAMA

Alkoholis

Baimės dėl alkoholio yra susijusios su galimu piktnaudžiavimu ir vėliau atsirandančiomis priklausomybėmis, kurios gali sukelti kepenų ligas ir kitus negalavimus. Tačiau ilgamečiai tyrimai rodo, kad saikingas alkoholio vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką ir blogojo cholesterolio kiekį. Pavyzdžiui, vynas gali teikti žmogaus organizmui papildomos naudos, nes tinkamai apdorotose vynuogėse išlieka vertingų maistingųjų medžiagų. Svarbiausia, kad alkoholis būtų vartojamas saikingai ir kartu su maistu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keptas maistas

Nors ir teisybė, kad valgant keptą maistą suvartojama daugiau kalorijų, tačiau pats valgis dėl to nebūtinai tampa nesveikas. Be to, nebūtina maisto kepti riebaluose, geriau rinktis sveikesnes alternatyvas. Iš tiesų tam tikruose riebaluose yra A, D, E ir K grupės vitaminų. Mokslininkai pripažįsta, kad tam tikrų riebalų vartojimas netinkamomis sąlygomis padidina riziką susirgti įvairiomis ligomis. Todėl būtina atidžiai sekti maisto gaminimo procesą ir jame naudoti tik tinkamus ingredientus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
  • Šventiniai atradimai su VILVI

TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų