Vilnietė Erika renkasi ridikėlius. Šviežio derliaus daržovės Lietuvą pasiekė iš Italijos. Tačiau mieliau, kai tik atsiranda, ji renkasi lietuviškas daržoves. Ir ne tik ridikėlius. Agurkus, pavyzdžiui. Jie, kaip pastebi vilnietė, šiemet pasirodė gerokai anksčiau nei pernai. Tad ir kainuoja brangiau. Ne visada kyla ranka, kaip sako pirkėja, atverti piniginę lietuviškai prekei.
O tenka, kaip sako šviežius kopūstus besirinkdama Genovaitė. Moteris prisipažįsta, raugintų daržovių ir nesinori, o štai šviežių kartais tenka gerokai pasidairyti. Ir dairomasi ne tiek kokybės, kiek patrauklesnės kainos.
Todėl moteris sako, jeigu anksčiau pirkdavo daržoves kone kasdien, dabar sau tai leidžia daryti vos kelis kartus per savaitę. Prekybininkai sutinka su pirkėjais, bet tik iš dalies. Jie tvirtina, kad šviežio derliaus daržovių kainos beveik nesiskiria nuo pernykščių. Nebent pirktume lietuviškus agurkus. Už juos tikrai teks pakloti penkiolika procentų daugiau nei praėjusiais metais, mat prekybos centrus ši daržovė pasiekė gerokai anksčiau.
Bene populiariausios šiuo metu morkos, kaip sako prekybininkai, išlaikė tokias pačias kainas kaip ir pernai, tad pirkėjai neturėtų esą suabsoliutinti, kad pabrango viskas. Be to, žadama, kad jau po kelių savaičių didesnė dalis šviežio derliaus daržovių turėtų atpigti, mat atsiras kur kas didesnė pasiūla. Tiek iš Lietuvos šiltnamių, tiek iš užsienio.
Plačiau apie tai TV3 reportaže