Ministerijos teigimu, šis pokytis atvers naujas galimybes šalies šiltnamių sektoriui.
„Šie pokyčiai leis augintojams, kurie atitinka griežtus ir moksliškai pagrįstus reikalavimus, sertifikuoti savo šiltnamių produkciją ir žymėti ją aukštesnės kokybės ženklu „Kokybė“. Tai ne tik didins šiltnamiuose užaugintos produkcijos konkurencingumą, bet ir suteiks aiškų orientyrą vartotojams, ieškantiems išskirtinės kokybės lietuviškų daržovių“, – rašoma ministerijos pranešime.
Nuo 2007 metų veikianti NKP sistema skirta specialiais kokybės ženklais žymėti produktus, kurių kokybė gerokai viršija Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų reikalavimus. Šie produktai dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų pasižymi ypatingomis savybėmis: natūralumu, maistingumu ir aplinkos tausojimu.
Iki šiol papildomi kokybiniai reikalavimai buvo bendri visai vaisių ir daržovių produkcijai, neatsižvelgiant į auginimo būdą.
Iš viso specifikacijos parengtos 9 maisto produktų grupėms: bitininkystės produktų ir mišinių; grūdų produktų ir duonos, pyrago kepinių, miltinės konditerijos gaminių ir makaronų; mėsos; paukštienos; pieno; šviežių vaisių ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų; vištų dedeklių ir putpelių kiaušinių; cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių; nealkoholinių gėrimų, giros ir fermentuotų gėrimų.
Ministerijos duomenimis, šiuo metu yra sertifikuota daugiau kaip 300 ūkio subjektų, auginančių ir gaminančių produkciją pagal visas išvardintas specifikacijas, išskyrus gėrimų.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!