• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo rinkoje katastrofiškai trūksta virėjų, kepėjų ar restoranų darbuotojų. Ir tai ne vien dėl emigracijos, prie specialistų deficito prisideda ir žmonių nenoras persikvalifikuoti, ir tai, kad daugėja netradicinių virtuvių, kurioms reikia ir specialiai paruoštų žmonių. Daugelis tokių dabar brangiai samdomi užsienyje.

Darbo rinkoje katastrofiškai trūksta virėjų, kepėjų ar restoranų darbuotojų. Ir tai ne vien dėl emigracijos, prie specialistų deficito prisideda ir žmonių nenoras persikvalifikuoti, ir tai, kad daugėja netradicinių virtuvių, kurioms reikia ir specialiai paruoštų žmonių. Daugelis tokių dabar brangiai samdomi užsienyje.

REKLAMA

O štai mokymo centrai įžvelgia ir kitą bėda – Lietuvoje virėjo amatas vis dar nepopuliarus, kaip ir prieš kelerius metus dažnas po mokyklos vis dar siekia būti vadybininku ar iš karto restorano vadovu.

Artūras pjausto savo egzaminui iškeptą Velingtono kepsnį. Dar kelios dienos ir tokius kepsnius jam teks ruošti ne mokymosi tikslais, o klientams, mat dar besimokydamas virėjo amato vyras susirado darbą. Tiesa, virėjo darbas nebuvo jo didžiausia svajonė.

O ir alga, kaip sako vaikinas – viliojanti.

Štai taip salotas ruošia, tortus kepa ir buvę bankininkai, ir kranininkų darbus dėl konditerijos metę žmonės. Tačiau darbo birža sako, kad nors persikvalifikuojančių žmonių daugėja, vis gi šiuo metu šalyje šio amato darbuotojų trūksta bene labiausiai. Kovo duomenimis, šalyje apie puseptinto tūkstančio vietų laukė virėjų. Ir vos pusantro šimto žmonių prašėsi jais įdarbinami.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš šio virėjų trūkumo prisideda ir dar per tris šimtus laisvų darbo vietų kepėjams bei konditeriams. Metodologijos ir stebėsenos skyriaus laikinoji vedėja sako, kad viešojo maitinimo srities specialistų trūksta ne tik dėl to, kad daug žmonių – emigravo.

REKLAMA

Tai, kad darbo rankų trūksta virtuvėje, patvirtina ir patys darbdaviai. „Agotos gryčios“ vadovas sako, lyg pasirinkimas ir yra, bet patikėti virtuvės darbus norisi ne bet kam, o gerai dirbančių rasti sunku.

O štai Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro Viešbučių restoranų ir turizmo specialistų rengimo skyriaus vedėja sako, kad virėjo profesija vis dar nemadinga. Kaip ir prieš dešimtmetį, jauni žmonės į praktines specialybes dar moja ranka.

REKLAMA
REKLAMA

Mieliau jie renkasi būti vadybininkais ar iš karto restoranų vadovais, nes daugeliui verslininko profesija asocijuojasi su kalnais pinigų. O tik pabaigus mokslus, kaip sako vedėja, išskėstomis rankomis niekas nelaukia. Dar blogiau, kad jaunimas, kaip aiškina moteris, daugeliu atveju nežino ką veikti po brandos atestato gavimo, blaškosi. Arba susiranda atsitiktinius darbus.

Užsienio praktika rodo, kaip pažymi mokymo centro atstovė, kad ten jaunimas pirmiausia renkasi amatą, o tik tada žiūri, ko siekti toliau.

Ir ne tik virėjo amato kratosi jaunimas. Darbo biržos duomenimis, šiuo metu labai trūksta sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojų, laisvų darbo vietų – daugiau nei pusseptinto šimto. Pusšešto šimto darbo vietų siūloma statybininkams.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų