„Produktų kaina turguje – lemiamas pirkėjų pasirinkimo veiksnys. Priešingai negu įprastose parduotuvėse, turguje dėl kainos galima derėtis. Todėl pirkėjai tikisi, kad turguje jie įsigis ir kokybišką, ir pigesnį produktą. To paties tikimasi ir perkant pieno produktus. Tad turgavietėse šiais produktais prekiaujantys ūkininkai bei pardavėjai orientuojasi į pirkėją ir kainų kelti neskuba“, – sakė Ingrida Talžūnienė, turgavietę administruojančios UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotoja.
Anot I. Talžūnienės, daugumos pieno produktų kainos Kalvarijų turguje po euro įvedimo nedidėja. Kai kurie produktai, tarkime, sviestas ir sūris netgi atpigo. Kilogramas sviesto kainavo 6,9 euro (24 litus), dabar – 5,4 euro.
Kalvarijų turgavietėje pieno produktais prekiaujantis Algis teigė, kad mažųjų pieno perdirbėjų produkcijos kainos tikrai neaugs. „Kol kas ūkininkai mums kainų nekelia, tad ir mes jų nekelsime“, – sako jis. Tačiau didieji pieno perdirbėjai šį rudenį kainas kilstelėjo, tad ir pardavėjams teko pakelti.
Anot prekybininko, yra pirkėjų, kurie dairosi akcijų, perka pigesnius produktus. Tačiau yra ir tokių pirkėjų, kurie orientuoti į natūralumą, šviežumą ir ieško ūkininkų produkcijos. Du trečdalius pieno produktų ponas Algis perka iš didžiųjų pieno perdirbėjų, trečdalį – iš žemės ūkio bendrovių bei smulkių ūkininkų. Tiek vienų, tiek kitų perdirbėjų produktus pirkėjai išperka.
Ūkininko iš Rokiškio rajono gaminama varške, įvairiais sūriais, jogurtais, grietine prekiaujanti Olga sako, kad pirkėjai sugrįžta, nes paragavę šių gaminių, kitų nebenori. „Neatsimenu, kada esame paskutinį kartą kėlę kainas. Mūsų pirkėjai jautrūs kainai ir labai nusiviltų pamatę aukštesnes. Negirdėjau, kad ūkininkas butų žadėjęs jas kelti. Mes orientuojamės į apyvartą, jei kainos kils – mažiau nupirks“, – mano ji.
Šalia pardavėjos Olgos prekiaujanti Marytė sakė pieno produktų kainų jau daug metų nekėlusi. Anot jos, prieš kelis metus varškės kilogramas kainavo 5 litus, dabar kainuoja 1,45 euro. Sūrio kaina taip pat liko kokia buvusi – 5,79 euro už kilogramą. Jos produktų lentynoje pusė produktų – iš smulkių ūkininkų. Kaip teigia ponia Marytė, pirkėjai iki pietų išgraibsto ūkininkų šviežią pieną, sūrius, o po pietų – perka tai, kas liko.
Kalvarijų turguje prekiaujama ir neformalaus susivienijimo „Sūrininkų namai Dargužiuose“ produkcija. Viena šio susivienijimo narių ūkininkė Ginta Novikevičienė kalbėjo, kad didinti sūrių kainų tikrai nežada. „Turime savo žaliavą, savo karvučių pieną, mūsų išlaidos nesikeičia, niekas nebrangsta, tad ir produkcijos branginti neketiname. Priešingai, planuojame daugiau nuolaidų, nes daugėja sūrininkų ir ėmėme jausti konkurenciją“, – pasakojo ponia Ginta.