REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 IT paslaugų ir konsultacijų įmonės „Baltic Orbis“ atstovas Edmundas Žvirblis įsitikinęs, kad investicijos į darbuotojų mokymą šiandien jau yra būtinybė.

 IT paslaugų ir konsultacijų įmonės „Baltic Orbis“ atstovas Edmundas Žvirblis įsitikinęs, kad investicijos į darbuotojų mokymą šiandien jau yra būtinybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Planuodamos augimą, IT sektoriaus įmonės turi užtikrinti, kad organizacijoje bus išlaikytos svarbiausios kompetencijos, kurios šiandien laiduoja kokybišką paslaugų teikimą ir kompetencijas bei kurios leis išlaikyti ar (ir) įgyti konkurencinį pranašumą bei sėkmingai konkuruoti tarptautinėse rinkose. Šie augimo ir plėtros tikslai bus užtikrinti tik tuo atveju, jei įmonės investuos į darbuotojų specialiųjų kompetencijų ugdymą“, – įsitikinęs pašnekovas.

REKLAMA

Pasak E. Žvirblio, kad darbuotojų mokymas ir ugdymas būtų efektyvus, jis privalo būti susietas su įmonės strategija. Darbuotojų ugdymas turi prisidėti prie konkurencinio pranašumo kūrimo. „Baltic Orbis“ atstovo nuomone, tos organizacijos, kurios žmogiškųjų išteklių vystymą laiko strateginiu klausimu, į darbuotojų ugdymą ir mokymą investuoja bei jį planuoja bent trejiems metams į priekį ir įvertina ne tik šios dienos kompetencijų poreikį, bet ir reikiamas darbuotojų kompetencijas ateityje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai reiškia, kad ugdymas ir mokymas prisideda prie ilgalaikės organizacijos sėkmės, pranašumo kūrimo, taip yra kuriamos ilgalaikės darbo vietos. Išugdyti, kompetentingi ir profesionalūs IT srities darbuotojai ras ir išlaikys gerai apmokamą darbą pagal specialybę Lietuvoje“, – sako jis.

Projektų vadovo manymu, sėkmingos investicijos į darbuotojų mokymus lemia ir įmonės augimą. „Galima daryti prielaidą, kad jeigu įmonės investuoja į darbuotojų mokymus, per artimiausius trejus metus jų darbuotojų skaičius vidutiniškai turėtų paaugti 11–20 procentų“, – skaičiuoja „Baltic Orbis“ atstovas. Jo teigimu, per artimiausius tris metus didžiausią plėtrą pasiekti gali tikėtis įmonės, kurios specializuojasi programinės įrangos kūrime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip dažnai įmonių darbuotojai turėtų dalyvauti mokymuose? Anot pašnekovo, IT sektoriaus darbuotojai yra patys suinteresuoti kuo dažniau mokytis, kadangi sektoriuje pokyčiai vyksta labai greitai, todėl reikia nuolat atnaujinti turimas kompetencijas, žinias ir gebėjimus.

Šių projektų vyr. vadovas E. Žvirblis įsitikinęs, kad šiandien ir ateityje IT sektoriaus darbuotojams svarbiausia vystyti specialiąsias programavimo ir sistemų architektūros projektavimo, projektų valdymo, kibernetinio saugumo kompetencijas. „Baltic Orbis“ įgyvendina tris specialiosioms darbuotojų kompetencijoms ugdyti skirtus projektus, dalinai finansuojamus ES investicijų priemonės „Kompetencijos LT“. Pagal šią Ūkio ministerijos administruojamą priemonę paraiškas gali teikti tam tikro sektoriaus įmones vienijančios verslo asociacijos, klasterio koordinatoriai ir prekybos, pramonės bei amatų rūmai. Partneriai – įmonės, kurių darbuotojams ir vykdomi mokymai. Įmonėms finansuojama iki 70 proc. darbuotojų mokymų išlaidų.

REKLAMA

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Kompetencijų vaučeris – finansuojami darbuotojų mokymai tuo metu, kai jų reikia, ir ta apimtimi, kokios reikia. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Vienam pareiškėjui maksimalus finansavimas mokymams metams yra 4500 eurų. Paraiškos teikiamos bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) iki 2020 m. lapkričio 30 d. Mokymų paslaugų tiekėjų ir mokymų programų sąrašą galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ svetainėje www.verslilietuva.lt. Šis sąrašas nuolat pildomas, o neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis į VšĮ „Versli Lietuva“ dėl jos įtraukimo į sąrašą. Daugiau informacijos čia.

Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje – finansuojami praktiniai mokymai darbuotojams pameistrystės forma kvalifikacijai įgyti bei mokymai darbo vietoje kvalifikacijai tobulinti. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų vienam darbuotojui. Šiuo metu paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki lapkričio 22 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA

Kompetencijos LT – specialieji mokymai skirti tam tikro sektoriaus ar tam tikrų profesijų darbuotojams. Paraiškas gali teikti verslo asociacijos, klasterio koordinatoriai, pramonės prekybos ir amatų rūmai. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 30 tūkst. eurų projektui ir iki 6000 eurų vienam darbuotojui. Kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę planuojama paskelbti iki 2017 m. pabaigos. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Inostažuotė – finansuojami mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas vykdančių įmonių darbuotojų mokymai užsienio mokymų centruose bei užsienio įmonėse, vykdančiose MTEPI veiklas. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 70 proc., didelėms – 60 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų viena, darbuotojui. Paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki 2020 m. birželio 30 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų