REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos banko valdyba sumažino pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio maksimalią kainą – nuo 2021 m. sausio 1 d. ji negalės būti didesnė nei 1,45 euro, o socialinę paramą gaunantiems asmenims – ne didesnė kaip 0,72 euro per mėnesį, dabar galiojanti kaina – atitinkamai 1,52 ir 0,76 euro.

Lietuvos banko valdyba sumažino pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio maksimalią kainą – nuo 2021 m. sausio 1 d. ji negalės būti didesnė nei 1,45 euro, o socialinę paramą gaunantiems asmenims – ne didesnė kaip 0,72 euro per mėnesį, dabar galiojanti kaina – atitinkamai 1,52 ir 0,76 euro.

REKLAMA

Be to, pagrindinė mokėjimo sąskaitos krepšelis papildytas momentinių mokėjimų paslauga, praneša Lietuvos bankas.

„Būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelio papildymas itin patogiais momentiniais mokėjimais atspindi teigiamas tendencijas mūsų šalies mokėjimų rinkoje, kurios pažangumo ir konkurencingumo nuosekliai siekiame. O mokėjimo paslaugų įkainių pokyčiai pastaraisiais metais nulėmė ir mažesnę maksimalią pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio kainą.

Vartotojai laimi ir dėl to, kad šalia pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugos rinkos dalyviai siūlo daug įvairių savo mokėjimo paslaugų krepšelių, kurie atitinka skirtingus žmonių poreikius“, – pranešime cituojamas Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, Lietuvos bankas pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšelį sudarančių paslaugų sąrašą nuo 2021 m. sausio 1 d. papildė momentinių mokėjimų paslauga, atsižvelgęs į mokėjimų rinkoje vykstančius pokyčius.

REKLAMA

Momentiniai mokėjimai Lietuvoje jau tampa nauja rinkos norma – bent 80 proc. sąskaitų Lietuvoje pasiekiamos momentinių mokėjimų paslaugai. Tai reiškia, kad dauguma gyventojų ir įmonių mokėjimus gali nepertraukiamai vykdyti savaitgaliais, naktimis ar šventiniu laikotarpiu.

Momentinius mokėjimus siūlantys didieji bankai juos siūlo kaip standartinę paslaugą, tokių mokėjimų kainodara nesiskiria nuo įprastų pavedimų. Bankams pradėjus teikti mokėjimo pagal telefono numerį paslaugą, vykdyti pervedimus tarp asmenų tapo dar paprasčiau.  Pagal Mokėjimų įstatymą, Lietuvos bankui pavesta kiekvienais metais nustatyti maksimalų mėnesinį komisinį atlyginimą už pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis veiksnys, lemiantis maksimalaus komisinio atlyginimo dydį, yra rinkoje esančių panašių paslaugų įkainiai. Jis apskaičiuojamas atsižvelgiant į kredito įstaigų teikiamų mokėjimo paslaugų paketų, kurie yra panašiausi į pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelį, įkainių vidurkį. Be to, maksimalus komisinis atlyginimas negali viršyti tam tikros namų ūkių vartojimo išlaidų dalies. Dabar patvirtintas maksimalus (1,45 euro per mėn.) įkainis įsigalios nuo 2021 m. sausio 1 d. ir galios visus 2021 m.

Bankai į siūlomus mokėjimo paslaugų krepšelius dažnai įtraukia dar daugiau paslaugų, nei reikalaujama pagal pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio reguliavimą. Pavyzdžiui, suteikiamas neribotas el. pervedimų skaičius, dalis bankų siūlo daugiau grynųjų pinigų pasiėmimo iš sąskaitos kanalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūlomos įvairios lojalumo programos: senjorai, jaunimas, darbo užmokestį į sąskaitą gaunantys asmenys mokėjimo paslaugų krepšelį gali gauti už palankesnę nei įprastinę kainą. Įvairiais mokėjimo paslaugų krepšeliais naudojasi apie du trečdaliai sąskaitas turinčių asmenų. 

Lietuvos bankas ragina vartotojus domėtis skirtingų mokėjimo paslaugų teikėjų siūlomomis paslaugomis, lyginti įkainius ir kitas sąlygas. Reikalingą informaciją galima rasti mokėjimo paslaugų teikėjų interneto svetainėse, o Lietuvos bankas yra parengęs specialią įkainių palyginimo skiltį savo interneto svetainėje. Joje skelbiami mokėjimo paslaugų krepšelių ir atskirų paslaugų įkainiai, taip pat yra įdiegta speciali skaičiuoklė, kuri vartotojams leidžia palyginti skirtingų mokėjimo paslaugų teikėjų įkainius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų