REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu mama ar tėtis gali pasirinkti vaiko priežiūros atostogas ir „Sodros“ mokamas išmokas vienerius arba dvejus metus. Tačiau netrukus daugelį metų galiojančią tvarką planuojama keisti.

Šiuo metu mama ar tėtis gali pasirinkti vaiko priežiūros atostogas ir „Sodros“ mokamas išmokas vienerius arba dvejus metus. Tačiau netrukus daugelį metų galiojančią tvarką planuojama keisti.

REKLAMA

Pirmadienį siūlomus pokyčius plačiau turėtų pristatyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Tačiau portalui tv3.lt iš patikimų šaltinių pavyko apie juos sužinoti kiek anksčiau.

Minimalūs europiniai reikalavimai

Kiek daugiau nei prieš metus buvo priimta ES direktyva dėl tėvų ir prižiūrinčiųjų asmenų profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros.

Joje numatyti minimalūs reikalavimai dėl tėvystės ir vaiko priežiūros atostogų, taip pat jų apmokėjimo visoje bendrijoje.

Daugeliu aspektų Lietuvoje įtvirtintos gerokai didesnės garantijos, nei reikalauja direktyva.

Pavyzdžiui, pagal direktyvą kiekvienoje ES valstybėje turi būti užtikrinta, kad tėvai vyrai, arba tėvui prilyginami antrieji partneriai turėtų teisę į 10 darbo dienų tėvystės atostogas, kurios turi būti paimtos, kai darbuotojui gimsta vaikas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Lietuvos Darbo kodekse numatyta, kad darbuotojams po vaiko gimimo suteikiamos 30 kalendorinių dienų tėvystės atostogos (priklausomai nuo mėnesio tai gali būti 20-22 darbo dienos). Jos suteikiamos bet kuriuo laikotarpiu nuo vaiko gimimo, iki vaikui sukanka vieni metai.

REKLAMA

Direktyva reikalauja, kad paėmęs tėvystės atostogas vyras gautų bent tokią išmoką, kuri jam priklausytų negalint dirbti dėl ligos. Šiuo metu „Sodra“ moka 77,58 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio tėvystės išmokas. Tuo metu jos mokama ligos išmoka yra 62,06 proc. kompensuojamojo užmokesčio.

ES direktyva reikalauja, kad vaiko priežiūros atostogos būtų mažiausiai 4 mėnesiai. Lietuvoje atostogos vaikui prižiūrėti gali trukti kol jam sueis 3 metai.

Tiesa, „Sodra“ moka vaiko priežiūros išmokas tik kol vaikui sueis metai arba dveji.

Pasirinkus išmoką iki metų, mokama 77,58 proc. kompensuojamojo uždarbio. Pasirinkus išmoką gauti iki vaikui sueis dveji – nuo nėštumo ir gimdymo arba tėvystės atostogų pabaigos iki vaikui sueis vieni metai mokama 54,31 proc., vėliau – 31,03 proc. uždarbio.

REKLAMA
REKLAMA

Neretai tėvai pasirenka atostogas ir išmokas iki dvejų metų – taip gaunama didesnė bendra pinigų suma. Be to, antrais metais išmoka nemažinama, jeigu prižiūrėdamas vaiką gauni papildomų pinigų.

Privalu pasirinkti: vaiko priežiūra arba netekti pinigai

Minėtoje ES direktyvoje yra viena nuostata, kuri iki šiol Lietuvos teisėje neįgyvendinta, bet tą teks padaryti.

Ji skamba taip: „Valstybės narės užtikrina, kad nebūtų galima perduoti dviejų mėnesių vaiko priežiūros atostogų“.

Paprastai tariant, jeigu mama arba tėtis nepasinaudos bent 2 mėnesių vaiko trukmės atostogomis, tai vienas kitam jų negalės perduoti ir dėl to negaus už jas vaiko priežiūros išmokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu vidutinė vaiko priežiūros išmoka yra 500 eurų per mėnesį. Taigi tokio dydžio išmokas gaunanti šeima galėtų netekti bent 1 tūkst. eurų.

Tokią nuostatą reikės perkelti į Lietuvos įstatymus iki 2022 m. rugpjūčio. Ruošdamasi tam, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė pasiūlymus visuomenės ir suinteresuotų grupių diskusijai. Viešai jie bus pristatyti pirmadienį, tačiau tv3.lt žurnalistui jau teko su jais bent iš dalies susipažinti.

Skatins greičiau grįžti į darbą

Taigi pagal neoficialiai gautą informaciją, ministerija siūlys, kad vaiko priežiūros atostogų trukmę vėl bus galima pasirinkti iš dviejų variantų.

REKLAMA

Papildymas: po ministerijos pristatymo paaiškėjo, kad Lietuvos gyventojams ir specialistams reiks pasirinkti ir įgyvendinti vieną iš dviejų alternatyvų – išmokos bus mokamos 18 arba 24 mėnesius.

Trumpesnes atostogas pasirinkę tėvai gautų didesnę sumą vaiko priežiūros išmokų.

Pasirinkus pusantrų metų trukmės išmoką, 4 mėnesius (iš jų du neperleidžiamus – mamai, kitus du – tėčiui) būtų mokama išmoka, siekianti 78 proc. kompensuojamo darbo užmokesčio. Likusius mėnesius – 60 proc.

Jeigu tėvai rinksis dvejų metų išmoką, tai 4 mėnesius (iš jų du neperleidžiamus – mamai, kitus du – tėčiui) būtų mokama išmoka, siekianti 78 proc. Tuomet kol vaikui sukaks vieneri – 45 proc. kompensuojamo uždarbio, o vėliau – tik 25 proc.

REKLAMA

Palyginti su dabartine tvarka, antraisiais metais siūloma mokėti 6 proc. punktais mažesnę išmoką.

Pagal ministerijos skaičiavimus, imantiems pusantrų metų vaiko priežiūros atostogas visada labiau apsimokės, nes jie tiesiog gaus daugiau pinigų. Kita vertus, jie greičiau grįš į darbo rinką.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu vaiko priežiūros išmokas gauna beveik 40 tūkst. gyventojų. Iš jų 30,1 tūkst. moterų ir 9,7 tūkst. vyrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų