REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant kovo mėnesio pabaigai daugelis turėsime susimokėti už komunalines ir kitas būsto paslaugas. Prasidėjęs karantinas pakoregavo dalies tautiečių finansinę situaciją. Tačiau gyventojus aptarnaujančios įmonės prašo laikytis sutartyse nurodytų mokėjimo terminų, o atidėti mokesčius leidžia tik išskirtiniais atvejais.

Artėjant kovo mėnesio pabaigai daugelis turėsime susimokėti už komunalines ir kitas būsto paslaugas. Prasidėjęs karantinas pakoregavo dalies tautiečių finansinę situaciją. Tačiau gyventojus aptarnaujančios įmonės prašo laikytis sutartyse nurodytų mokėjimo terminų, o atidėti mokesčius leidžia tik išskirtiniais atvejais.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, ar galima atidėti būsto mokesčius ir kas laukia tų, kurie nesusimokės.

Šilumos tiekėjai išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad jau sulaukia gyventojų pranešimų apie sunkumus atsiskaitant už karštą vandenį ir šilumą, suvartotą karantino laikotarpiu.

Pranešama, kad laikini mokėjimų išskaidymai įmanomi, tačiau tik individualiais atvejais ir dokumentais pagrindžiant reikšmingą pajamų sumažėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šilumos tiekimo įmonės supranta gyventojų nerimą, kad koronaviruso pandemija ir šalyje įvestas karantinas gali laikinai atsiliepti šeimos pajamoms. Todėl įmonės yra pasirengusios ieškoti bendrų sprendimo būdų su gyventojais, kurie iki karantino tvarkingai mokėjo už paslaugas, bet karantino metu susidūrė su sudėtinga finansine būkle.

REKLAMA

Todėl karantino metu pajamų netekusius gyventojus kviečiame iš anksto su savo miestu šilumos tiekėju pasidalinti nuogąstavimais dėl ateities mokėjimų bei geranoriškai susitarti dėl individualaus mokėjimų grafiko“, – tvirtina Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Valdas Lukoševičius.

Lengvatos automatiškai netaikomos

Pasak asociacijos vadovo, kiekvieną pajamų netekusį klientą įmonės vertina individualiai, todėl kviečia nesudaryti paraiškų eilių ir į šilumos tiekėjus kreiptis tik tuos asmenis, kuriems pagalba iš tiesų reikalinga.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai netekę darbo, išėję neapmokamų atostogų žmonės, taip pat tie, kuriems dėl karantino paskelbta prastova, negali užsiimti individualia veikla ir dėl to negauna pajamų.

Gyventojams priminsiu, kad lengvatos nėra taikomos automatiškai, o jas pritaikyti reikalingi dokumentai apie darbo ar didžiosios dalies pajamų netekimą. Mokėjimų išskaidymai ar atidėjimai galimi tik mokėjimams už karantino laikotarpiu suvartotą šilumą ar karštą vandenį.

Norėdami palengvinti naštą darbą praradusiems gyventojams, tikimės ir jų sąmoningumo. Valstybės nustatytos šilumos tiekimui vykdyti būtinos lėšos gaunamos tik iš vartotojų, o juk laikotarpiu, kai asmeninei higienai skiriamas keliskart didesnis dėmesys, nepertraukiamas aprūpinimas karštu vandeniu ir šiluma ypatingai svarbus uždavinys“, – prašo gyventojų supratingumo V. Lukoševičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, veikdami reguliuojamoje rinkoje šilumos tiekėjai neturi galimybės užsidirbti iš kitos veiklos nei karšto vandens ir šilumos tiekimas ir – skirtingai nei tradiciniame versle – sukaupti „finansinių lašinių“ sunkmečiui.

Įmonės, negavusios pinigų, negalės tiekti geriamo vandens

Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos prezidentas Bronius Miežutavičius teigia, kad geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų valymo įmonės tikrai neskriaus gyventojų, atsidūrusioje finansinėje duobėje.

„Tačiau gyventojai turi individualiai susitarti su aptarnaujančia įmone dėl mokesčių atidėjimo. Jeigu bus savavališkai nemokama ir nesilaikoma sutartyje numatytų taisyklių, gyventojams grės sutartyje numatytos sankcijos, pavyzdžiui, delspinigių skaičiavimas“, – perspėja asociacijos prezidentas.

REKLAMA

Anot B. Miežutavičiaus, vandens tiekimo įmonės yra ypatingos svarbos, o šiuo tikrai sudėtingu laikotarpiu negali sutrikti vandens ir nuotekų valymas.

„Jeigu dabar bus visuotinis nemokėjimas, kurio įmonėms niekas finansiškai nekompensuos sutriks jų veikla. Tad tokių dalykų būti negali. Tačiau dar kartą primenu, kad gyventojams tikrai turintiems finansinių sunkumų, darysime išlygas“, – žadėjo asociacijos prezidentas.

„Vilniaus vandenys“ atstovė Jūratė Rupšienė teigia, kad įmonė mokėjimus už paslaugas atidės tiems, kas kreipsis, praneš apie savo pasikeitusią finansinę situaciją, telefonu ar elektroniniu paštu.

„Kol kas į mus kreipėsi keliolika įmonių ir 10 privačių klientų. Vidutinė šeimos, gyvenančios bute Vilniuje, sąskaita už šaltą vandenį yra 5-7 eurai per mėnesį, todėl prognozuojame, kad ilgesnių mokėjimo atidėjimo terminų nei 1-3 mėnesiai neprireiks.

REKLAMA

Tačiau kiekvieną atvejį nagrinėsime individualiai, nes situacijos gali būti labai skirtingos. Suprantame klientus ir darysime viską, kad susitartume.

Ši savaitė yra kaip tik toks piko, atsiskaitymų už paslaugas, metas ir matome, kad dauguma klientų saugiai susimoka nuotoliniu būdu. Senjorai, kurie yra įpratę mokėti gyvai mokesčių surinkimo vietose, galbūt pasitelkia į pagalbą savo jaunesnius artimuosius. Nes išties stebime beveik įprastinius atsiskaitymus“, – teigia įmonės atstovė.

Susimokėti už dujas ir elektrą privaloma laikantis sutarčių

Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos, kuri apima elektros ir dujų tiekimo ir paskirstymo įmones, ekspertas Rytas Staselis tvirtina, kad kol kas nėra numatyta išlygų, kurios nurašytų mokėjimus už elektrą ar dujas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įmonės yra numačiusios tam tikrus atidėjimus gyventojams, kurie patiria finansinių sunkumų. Tačiau energetikos sektorius yra labai reguliuojamas. Todėl nurašyti mokėjimus gali tik valdžios sprendimai, o ne pačios įmonės.

Gyventojai privalo šiuo metu laikytis pasirašytų sutarčių ir už dujas ir elektrą susimokėti, o klientai kurie turi sunkumų turėtų tartis individualiai su įmonėmis“, – sako ekspertas.

Atliekų išvežimo mokesčių klausimus sprendžia savivaldybės

Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos direktorė Asta Kuckaitė teigia, kad mokesčių tvarką už šiukšlių išvežimą nustato savivaldybės.

REKLAMA

„Tad gyventojai, kurie norėtų šį mokestį atidėti turėtų kreiptis į savo savivaldybę“, – pastebi asociacijos direktorė.

Vilniaus savivaldybės teigimu, jeigu gyventojai karantino metu patiria finansinių sunkumų ir dėl to negali laiku sumokėti rinkliavos, kviečia juos informuoti savivaldybę.

„Tada galėsime individualiai įvertinti situaciją ir sudaryti susitarimus dėl skolų išdėstymo dalimis per ilgesnį laikotarpį.

Vietinę rinkliavą galima sumokėti pasirinktinai – visą metinį rinkliavos dydį sumokėti iki kovo 31 dienos arba mokėti dalimis kas ketvirtį iki ketvirčio paskutinės dienos.

Rinkliavos mokėjimo tvarka nustatyta rinkliavos nuostatuose, kuriuos patvirtino Vilniaus miesto savivaldybės taryba. Savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ negali keisti nustatytos mokėjimo tvarkos.

REKLAMA

Tačiau atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją, karantino laikotarpiu bus laikomasi mokėjimų tolerancijos. Nebus skaičiuojami delspinigiai už karantino laikotarpį ir nevykdomi aktyvūs skolų administravimo veiksmai, t. y. skolininkai nebus perduodami skolų administravimo įmonėms“, – teigiama savivaldybės komentare.

Dėl būsto administravimo mokesčių susitarti būtina individualiai

Lietuvos būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis tikina, kad daugiabučių gyvenamųjų namų butų ir kitų patalpų savininkai, paskelbus karantiną neturėdami galimybės ar pajamų sumokėti mokesčius, turi galimybę individualiai kreiptis į administratorius su prašymais atidėti mokėjimus už suteiktas paslaugas. Privaloma nurodyti priežastis, dėl kurių negali būti vykdomi mokėjimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sprendimą atidėti arba neatidėti mokėjimus administratorius priima išnagrinėjęs gyventojo prašymą. Karantino sąlygomis, apribojus socialinius kontaktus su administratoriumi būtų galima susisiekti telefonu, elektroninių paštu, per elektronines administratorių platformas.

Mokesčių už suteiktas paslaugas, pavyzdžiui, nemokėti įmokų už remonto darbus, mokėjimo atidėjimo terminai aptariami ir dėl jų susitariama individualiai“, – tvirtina J. Antanaitis.

Lietuvos būsto rūmų nuomone, gyventojams karantino laikotarpiu vėluojant mokėti mokesčiu už paslaugas, daugiabučių namų administratoriai turėtų svarstyti galimybę delspinigių netaikyti, jei būtų kreiptasi į juos su tokiu prašymu.

REKLAMA

„Administratoriai stengiasi užtikrinti tinkamą paslaugų teikimą, ypač karantino ir viruso plitimo sąlygomis, o tam reikalingos apyvartinės lėšos, todėl atsiskaitymas su jais yra svarbūs“, – sako būsto rūmų prezidentas.

„Mano būstas“ atstovas Paulius Ugianskis teigia, kad įmonė šiuo sudėtingu laikotarpiu investuoja daug lėšų ir turimų resursų kovoje su koronaviruso pandemija.

„Kaip jau ir skelbėme anksčiau, visas daugiabučių namų laiptines, kurios yra užsisakiusios periodinį valymą, papildomai ir nemokamai dezinfekuojame. O tas laiptines, kuriose gyvena virusu užsikrėtę asmenys, neatlygintinai dezinfekuojame pramoniniu būdu.

Tad norėdami ir toliau prisidėti prie viruso plitimo mažinimo, o taip pat užtikrinti aukščiausią daugiabučių namų priežiūros kokybę, prašome klientų atsiskaityti už mūsų suteiktas paslaugas nurodytais terminais.

REKLAMA

Žinoma, esame socialiai atsakingas verslas, suprantame, kad dalis mūsų klientų gali susidurti su trumpalaikėmis mokumo problemomis, todėl karantino laikotarpiu kiekvieną tokį atvejį vertinsime individualiai“, – žada įmonės atstovas.

Siūlo tartis, nelaukti, kol susikaups skola už internetą ar mobiliojo telefono ryšį

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų reguliavimo departamento direktorė Indrė Jurgelionienė sako, kad šiuo visiems laikotarpiu tiek verslas, tiek gyventojai gali susidurti su sunkumais apmokant už prekes ir teikiamas paslaugas.

Ne išimtis ir elektroninių ryšių paslaugos, tokios kaip namų ar mobilusis telefono ryšys, internetas, kurios šiuo laikotarpiu tampa itin svarbios dėl galimybės palaikyti ryšį. Taip pat ryšio paslaugos užtikrina galimybę dirbti nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA

„Teisės aktai, reglamentuojantys elektroninių ryšių paslaugų teikimą, pareigos atidėti mokėjimus už paslaugas nenumato. Tačiau tai gali būti aptariama tarp paslaugų teikėjo ir paslaugų gavėjo sudaromoje paslaugų teikimo sutartyje.

Todėl vartotojams visų pirma rekomenduojame atidžiai peržiūrėti sutartinius dokumentus ir jų sąlygas dėl mokėjimo už paslaugas. Nesant sutartyse nuostatų dėl galimybės atidėti mokėjimus už paslaugas susiklosčius tam tikroms nenumatytoms aplinkybėms, šiuo atveju, šalyje paskelbus karantiną, siūlome kreiptis į savo paslaugų teikėjus. O kilusius klausimus spręsti individualiai, derybų būdu atrandant abiem pusėms geriausią situacijos sprendimą“, – pataria I. Jurgelionienė.

Anot specialistės, paslaugų teikėjai dažnu atveju bando rasti abiem pusėms tinkamą sprendimą, geranoriškai pasiūlo priimtinus variantus.

„Tačiau pats vartotojas, nelaukdamas kol susidarys skola, turėtų susisiekti su paslaugų teikėju. O tada objektyviai pagrįsti, kad susiduria su sunkumais.

Tačiau, suprantant, kad ir paslaugų teikėjams privalu vykdyti prisiimtus įsipareigojimus, karantino faktas neturėtų būti būdas piktnaudžiauti ir (ar) išvengti mokėjimų“, – teigia specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų