REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva atmetė iš magistralinio dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos rangovo konkurso pašalintos Baltarusijos dujotiekių tiesimo bendrovės „Beltruboprovodstroj“ pernai Vyriausybei pateiktą 10 mln. eurų vertės pretenziją.    

Lietuva atmetė iš magistralinio dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos rangovo konkurso pašalintos Baltarusijos dujotiekių tiesimo bendrovės „Beltruboprovodstroj“ pernai Vyriausybei pateiktą 10 mln. eurų vertės pretenziją.    

REKLAMA

Energetikos ministerija, Vyriausybės įgaliota atstovauti valstybei ginče su Baltarusijos įmone, BNS pranešė vasario pabaigoje pateikusi atsakymą „Beltruboprovodstroj“ dėl jos pareikštų pretenzijų.

„Lietuvos vertinimu, pareikštos pretenzijos dėl investuotojo teisių pažeidimo ir žalos atlyginimo neturi teisinio pagrindo. Lietuva yra pasirengusi išsamiai paaiškinti tokio atsakymo motyvus kitai pusei ir yra pasiūliusi kreiptis, jeigu norėtų aptarti atsakyme dėstomus argumentus“, – BNS pranešė ministerija.

„Beltruboprovodstroj“ ir Kauno bendrovės KRS konsorciumas pernai vasarą buvo pašalintas iš 80 mln. eurų vertės GIPL rangovo konkurso, motyvuojant grėsmėmis nacionaliniam saugumui. Rugsėjį „Beltruboprovodstroj“ Vyriausybei pateikė pretenziją dėl galimo jos teisių pažeidimo ir 10,215 mln. eurų žalos atlyginimo.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiausią kainą – 74,9 mln. eurų (be PVM) – konkurse pasiūliusios „Beltruboprovodstroj“ direktorių tarybos narys Aleksandras Pugačiovas pernai spalio pradžioje sakė BNS, kad Lietuvos valdininkų pozicija, esą įmonė kelia riziką šalies nacionaliniam saugumui, yra visiškai nepagrįsta, bendrovė neturi užsakymų Rusijoje. 

REKLAMA

A. Pugačiovas piktinosi, kad su jo vadovaujama įmone net nebuvo kalbėta dėl galimų priekaištų. Pasak jo, bendrove iš esmės buvo pasinaudota siekiant sumažinti pasiūlymų kainą. 

A. Pugačiovo teigimu, jei per 6 mėnesius nebus rastas sutarimas su Vyriausybe, Baltarusijos įmonė teiks ieškinį tarptautiniam arbitražui. 

Vyriausybė KRS ir Baltarusijos įmonės konsorciumą iš GIPL rangovo konkurso pašalino dėl galimų jos verslo ryšių su Rusijos bendrovėmis ir kontaktų su riziką keliančiais asmenimis. 

Vyriausybė rėmėsi strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos birželio 20 dienos išvada, kurioje rašoma, kad pagrindiniai „Beltruboprovodstroj“ užsakovai yra Rusijos ir Baltarusijos įmonės, įskaitant koncerno „Gazprom“ įmones, iš jų ji gauna daugiausia pajamų. 

REKLAMA
REKLAMA

Dujotiekio statybos rangovo konkurso laimėtoja pernai du kartus paskelbta 79,85 mln. eurų kainą pasiūliusi inžinerinių tinklų statybos bendrovė „Alvora“ kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“. Projektas jau pradėtas įgyvendinti. 

Sutartis su „Alvora“ buvo pasirašyta maždaug trim mėnesiais vėliau nei numatyta – gruodžio pabaigoje, paaiškėjus, kad konkursas nebuvo skaidrus ir „Amber Grid“ nutarus iš naujo patikrinti dviejų galutiniame etape likusių dalyvių paraiškas. 

Antroji dalyvė – Lietuvos dujotiekių statybos bendrovė „MT Group“ – teismams apskundė konkurso rezultatus. Vilniaus apygardos teismas vasario pabaigoje iš dalies patenkino ieškinį, bet pripažino, kad konkurso rezultatai yra teisingi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“. Plieno vamzdžius dujotiekiui Lietuvoje už 26,4 mln. eurų (be PVM) tiekia konkursą laimėjusi Lenkijos bendrovė „Izostal“. Numatoma, kad dujų jungtis pradės veikti 2021 metų pabaigoje.

Visa projekto vertė – 500 mln. eurų, investicijos vien Lietuvoje sieks iki 136 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų