REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalia gyvenamųjų namų statomos gamybinės įmonės dažnu atveju sulaukia gyventojų pasipriešinimo. Ypač jeigu sprendimas statyti naują įmonę priimamas greitai, nesitariant su gyventojais.

Šalia gyvenamųjų namų statomos gamybinės įmonės dažnu atveju sulaukia gyventojų pasipriešinimo. Ypač jeigu sprendimas statyti naują įmonę priimamas greitai, nesitariant su gyventojais.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi Šalčininkų rajono gyventoja Daiva (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinoma). Moteris skundžiasi sprendimu, visai šalia gyvenamųjų namų, statyti paukštyną.

Daivos tvirtinimu, nuo planuojamo statyti naujojo paukštyno, gyvenamieji namai yra nutolę vos keli metrai. O pats Šalčininkų miestelis už 5 kilometrų.

Gyventoja baiminasi nemalonių kvapų ir taršos. Jos teigimu, tikėtina, kad bus teršiami aplinkiniai vandens telkiniai.

„Jau yra patvirtintas projektas apie kurį gyventojai sužinojo paskutinę dieną, kai apskųsti sprendimo jau nebegalima. Viskas kaip visada buvo padaryta greitai ir tyliai, siekiant sukelti kuo mažiau šurmulio“, – piktinasi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojus šis sprendimas šokiravo. Dalyvavome savivaldybės susirinkime, kuriame buvo aptariamas paukštyno taršos klausimas. Mums buvo pasakyta, kad vištų mėšlas bus pilamas laukuose ant plėvelės. Tačiau į gyventojų klausimą, kokio dydžio ta plėvelė nebuvo atsakyta.

REKLAMA

Taip pat šalia statomo paukštyno yra keli tvenkiniai, kuriuose veisiamos žuvys. Paukštyno ir žuvininkystės įmonių direktorius yra tas pats asmuo. Todėl susirinkimo metu buvo minėta, kad žuvims bus reikalingas mėšlas“, – pasakoja Daiva.

Tačiau susirinkimo metu išgirsta informacija nei Daivos, nei kitų gyventojų nenuramino, netgi priešingai. Jiems kilo dar daugiau klausimų.

„O kur bėgs tvenkinių vanduo? Terš upes, kaip dabar jau įprasta Lietuvoje?“ – retoriškai klausia moteris.

Pasak jos gyventojams netgi nebuvo atsakyta kokiu būdu bus matuojama oro tarša bei nemalonus kvapas, kurį teks kęsti šalia paukštyno gyvenantiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš tikrai nesuprantu, kaip galima patvirtinti tokį ,„smirdantį“ projektą be gyventojų sutikimo“, – sako Valerija.

Tvirtina, kad visuomenę informavo

Šalčininkų rajono savivaldybės atsiųstame komentare teigiama, kad informaciją visuomenei apie Gerviškių seniūnijoje, Švenčiaus kaime ketinamą statyti paukštyną savivaldybės administracija paskelbė šių metų sausio 16 dieną savivaldybės tinklalapyje, Gerviškių seniūnijos skelbimų lentoje ir informavo vietinius gyventojus nurodydama viešojo svarstymo datą, laiką, projektinius pasiūlymus ir vizualizaciją.

„Todėl gyventojai turėjo galimybę domėtis, užduoti klausimus iki viešo svarstymo, o ne tik viešo svarstymo metu“, – teigiama komentare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat atsiųstame komentare teigiama, kad vasario 3 dieną savivaldybės posėdžių salėje įvykusio viešojo svarstymo metu gyventojai uždavė klausimus dėl aplinkos taršos, kvapo, visuomenės sveikatos.

„Visi klausimai susiję su tarša buvo nagrinėjami Aplinkos apsaugos agentūros, kadangi vienas iš planuojamos ūkinės veiklos etapų – poveikio aplinkai vertinimo (PAV) atranka, kurią koordinuoja minėta agentūra“, – teigiama komentare.

Savivaldybės teigimu, planuojamos ūkinės veiklos organizatorius 2019 metais parengė dokumentus apie planuojamą ūkinę veiklą – mėsinių viščiukų (broilerių) auginimą ir vadovaudamasis teisės aktais pristatė Aplinkos apsaugos agentūrai.

REKLAMA

Agentūros specialistai išnagrinėjo parengtus dokumentus ir leidimą planuojamai ūkinei veiklai patvirtino.

Tačiau dėl atliktos PAV procedūros Šalčininkų rajono savivaldybei vis tik kilo nuogąstavimų. Todėl savivaldybė 2019 metais liepos 22 dieną savo ruožtu raštu kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą su prašymu pakeisti agentūros 2019 metais birželį priimtą išvadą, tačiau ši informavo, kad negali atšaukti ir/ar pakeisti atrankos išvadą.

Tuomet Šalčininkų rajono savivaldybė 2019 metais rugsėjo 12 dieną apskundė atrankos išvadą Lietuvos administracinių ginčų komisijai, tačiau skundas buvo atmestas.

Tvirtina, kad paukštynas aplinkos neterš

Aplinkos apsaugos agentūros atstovė Lina Gaidžiūnaitė teigia, kad agentūra įvertinusi įmonės, ketinančios Šalčininkų rajone statyti paukštyną, visus motyvus ir priemones, numatančias išvengti  taršos, leidimą statyboms davė.

REKLAMA

Anot agentūros atstovės, priimti šią išvadą leido keletas aspektų.

„Atlikti kvapų, kaip teršalų, modeliavimo duomenys parodė, kad gauti rezultatai neviršija teisės aktuose patvirtintų normų. Pateikti duomenys rodo, kad tvarkant susidariusį mėšlą bus laikomasi visų aplinkosaugos reikalavimų. Taip pat aplinkos tarša atliekomis nenumatoma, nes visas statybos ir planuojamos ūkinės veiklos metu susidarančias atliekas numatoma perduoti registruotoms atliekas tvarkančioms įmonėms. Kritę paukščiai bus priduodami pagal sutartį į specializuotą gyvūninės kilmės atliekų tvarkymo įmonę“, – tvirtina L. Gaidžiūnaitė.

Ji atkreipia dėmesį, kad agentūra priimtų išvadų atšaukti negali. Sprendimą gali panaikinti tik teismas. Tad suinteresuota visuomenė turi teisę kreiptis į teismą ir ginčyti priimtą sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesupranta kilusio pasipiktinimo

Šalčininkų žuvininkystės ūkio ir būsimo paukštyno direktorius Algimantas Gylys teigia, kad paukštynas bus statomas senojoje ančių auginimo teritorijoje. Prieš keliasdešimt metų šioje teritorijoje jau buvo auginami paukščiai.

„Galiu visus gyventojus užtikrinti, kad jokių nemalonių kvapų nebus. Taip pat ir dėl teršiamų vandens telkinių jiems nereikėtų nerimauti, nes šalių paukštyno paprasčiausiai jų nėra. Šalia yra tik žuvininkystės tvenkiniai. Šalia jų gyventojams draudžiama vaikščioti ar tuo labiau maudytis. Todėl nesuprantu, kodėl kilo toks pasipiktinimas“, – tikina būsimo paukštyno vadovas.

REKLAMA

Anot A. Gylio, vištų mėšlas bus sandėliuojamas ir naudojamas žuvininkystės ūkiui. Pasak jo, netgi dabar, visą laiką mėšlas yra vežamas ir naudojamas žuvims. Tačiau gyventojai niekada dėl jo nesiskundė.

Taip pat A. Gylį piktina, kad patys gyventojai irgi turi tvartus ir šalia jų laiko mėšlą, tačiau skundų dėl to nesulaukia ir kvapo nejaučia.

„Mes esame gavę visus Aplinkos apsaugos agentūros leidimus. Pastaroji netgi tikrino mus du kartus, nes po pirmojo – savivaldybė abejodama dėl pateiktų išvadų mus apskundė. Todėl dar kartą praėjome patikrinimą, kuris patvirtino, kad atitinkame visus reikalavimus“, – tikina A. Gylys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų