REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV paskelbė sankcijas Latvijos oligarchui Lembergui

papildyta 21.20 val.

JAV Iždo departamentas pirmadienį, minint Tarptautinę kovos su korupcija dieną, paskelbė sankcijas virtinei veikėjų Europoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje, įskaitant Latvijos oligarchą ir Ventspilio merą Aivarą Lembergą.

JAV Iždo departamentas pirmadienį, minint Tarptautinę kovos su korupcija dieną, paskelbė sankcijas virtinei veikėjų Europoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje, įskaitant Latvijos oligarchą ir Ventspilio merą Aivarą Lembergą.

REKLAMA

Iždo departamento pranešime sakoma, kad šių priemonių pagal 2016 metų vadinamąjį Magnitskio įstatymą imamasi prieš asmenis, kurie „savo neteisėta veikla toliau griauna stabilių, saugių ir funkcionuojančių visuomenių pamatus“.

„Korupcija atima iš žmonių jų šalių išteklius, būtiniausias paslaugas ir ekonomines galimybes, tuo pačiu turtindama nedaugelį išrinktųjų ir skatindama aplinkos naikinimą, politinį nestabilumą ir konfliktus“, – sakoma iždo sekretoriaus Steveno Mnuchino pranešime.

Iždo departamentas pažymėjo, kad sankcijos A. Lembergui, Ventspilio administracijai vadovaujančiam nuo 1988 metų, bus taikomos sankcijos kaip „esamam arba buvusiam vyriausybės pareigūnui atsakingam ar tiesiogiai arba netiesiogiai susijusiam su korupcija, įskaitant valstybės lėšų pasisavinimą, privataus turto nusavinimą dėl asmeninės naudos, korupciją, susijusią su valstybės užsakymais arba gamtinių išteklių išgavimu, arba kyšininkavimą“. 

REKLAMA
REKLAMA

A. Lembergas ne kartą buvo kaltinamas pinigų plovimu, kyšininkavimu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, pridūrė departamentas. Pranešime sakoma, kad A. Lembergas taip pat kontroliuoja juridinius subjektus per politines partijas arba korumpuotus politikus ir sistemingai išnaudoja šiuos subjektus ir asmenis dėl asmeninės ekonominės naudos.

REKLAMA

„Lembergas naudojosi savo įtaka politinių partijų vadovybei, siekdamas formuoti vyriausybės darbuotojų sudėtį ir parūpinti tam tikriems vyriausybės pareigūnams postų, taip pat trukdyti kitiems vyriausybės pareigūnams gauti vadovaujančias pareigas. Be to, A. Lembergas darė spaudimą ir korumpavo teisėsaugos pareigūnus, kad apsaugotų savo interesus ir sutrukdytų politikams, kurių negalėjo kontroliuoti kitomis priemonėmis“, – sakoma pareiškime. 

Be sankcijų A. Lembergui Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras (OFAC) paskelbė varžomąsias priemones prieš šiam politikui priklausančius arba kontroliuojamus keturis juridinius subjektus, įskaitant Ventspilio laisvojo uosto valdybą, Ventspilio plėtros agentūrą, Verslo plėtros asociaciją ir Latvijos tranzito verslo asociacija.

REKLAMA
REKLAMA

„Jungtinės Valstijos glaudžiai bendradarbiavo su Latvijos vyriausybe, kovodama su korupcija [šioje šalyje] ir kitur, ir yra įsipareigojusios mūsų bendram reikalui. Šie JAV veiksmai pabrėžė JAV įsipareigojimą Latvijai ir mūsų bendrą ryžtą patraukti korumpuotus oligarchus atsakomybėn už jų veiksmus prieš svarbią sąjungininkę Europoje“, – sakoma Iždo departamento pranešime. 

Vadinamasis Magnitskio įstatymas atveria kelią uždrausti į šalį atvykti užsieniečiams, susijusiems su žmogaus teisių pažeidimais, didelio masto korupcija ar pinigų plovimu, suvaržyti jų prieigą prie JAV finansų sistemos, taip pat įšaldyti jų turtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos teisininkas Sergejus Magnitskis, kurio vardu pavadintas minėtas įstatymas, 2009 metų lapkritį mįslingai mirė kalėjime, prieš tai atskleidęs didžiulio masto lėšų grobstymo schemą, kurioje dalyvavo valstybės pareigūnai.

Latvijos URM įspėjo bankus apie bendradarbiavimo su A. Lembergu riziką

Jungtinėms Valstijoms paskelbus sankcijas Ventspilio merui Aivarui Lembergui, Ventspilio laisvojo uosto administracijai ir dar trims organizacijoms, visiems, kas vykdys finansines operacijas su šiuo asmeniu ar subjektais, gali grėsti JAV iždo departamento Užsienio turto kontrolės biuro (OFAC) sankcijos, pirmadienį įspėjo Latvijos užsienio reikalų ministerija (URM).

REKLAMA

Latvijos URM priminė, jog pagal įstatymą dėl tarptautinių ir nacionalinių sankcijų bei Finansų ir kapitalo rinkų komisijos taisykles OFAC sankcijos yra privalomos Latvijos finansų ir kapitalo rinkų dalyviams. Šių sankcijų taip pat turi būti laikomasi viešosios ir privačios partnerystės, ES finansavimo ir kitos užsienio finansinės pagalbos srityse.

„Užsienio reikalų ministerija prašo atsižvelgti į šią papildomą riziką ir taip pat atkreipia dėmesį į tai, jog, kol galioja sankcijos, vykdyti jau sudarytas sutartis su asmenimis, kuriems paskelbtos OFAC sankcijos, gali būti sunkiau arba neįmanoma“, – pažymima ministerijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų