REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos 90 dienų atidėjo verslo santykių su Kinijos technologijų milžine „Huawei“ draudimą, kad, jų teigimu, būtų išvengta didžiulių sutrikimų.

Jungtinės Valstijos 90 dienų atidėjo verslo santykių su Kinijos technologijų milžine „Huawei“ draudimą, kad, jų teigimu, būtų išvengta didžiulių sutrikimų.

REKLAMA

Prekybos departamentas nurodė, jog draudimas, kurį prezidentas Donaldas Trumpas nustatė nacionalinio saugumo sumetimais ir kuris turės didelių pasekmių JAV ir Kinijos technologijų bendrovėms, dėl to nesikeičia.

Vietoj to yra suteikiama laikina licencija, kuri leis „Huawei“ toliau palaikyti verslo santykius su JAV bendrovėmis.

„Laikinoji bendroji licencija operatoriams suteikia laiko atlikti kitus parengiamuosius darbus, o Departamentui suteikia galimybių nustatyti, kokios ilgalaikės priemonės būtų tinkamos Amerikos ir užsienio telekomunikacijų tiekėjams, kurie, teikdami ypatingos svarbos paslaugas, šiuo metu kliaujasi „Huawei“ įranga“, – pareiškė prekybos sekretorius Wilburas Rossas.

„Trumpai tariant, ši licencija leis toliau teikti paslaugas esamiems „Huawei“ mobiliųjų telefonų naudotojams ir leis veikti plačiajuosčio ryšio tinklams regionuose.“

REKLAMA
REKLAMA

JAV konfrontacija su „Huawei“, kuri tapo naujosios kartos (5G) mobiliojo ryšio tinklų technologijų lydere, didėja ne pirmus metus.

Jungtinių Valstijų žvalgyba mano, kad „Huawei“ palaiko Kinijos kariuomenė ir kad bendrovės įranga Pekino šnipams gali suteikti slaptą prieigą prie kitų šalių komunikacijų tinklų.

REKLAMA

Todėl Vašingtonas savo artimiausius sąjungininkus atkakliai ragina neleisti Kinijai ir konkrečiai „Huawei“ dalyvauti diegiant 5G tinklus.

D. Trumpas praėjusią savaitę paskelbė nacionalinę nepaprastąją padėtį ir liepė įtraukti į „juodąjį“ sąrašą bendroves, kurios, kaip manoma, „kelia nepriimtiną riziką Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui“. Šis sprendimas, analitikų nuomone, yra aiškiai nukreiptas prieš „Huawei“.

JAV prekybos departamentas uždraudė JAV bendrovėms parduoti ar perduoti JAV technologijas „Huawei“, tačiau vėliau įvedė laikinąsias licencijas ir patikslino, jog draudimo įsigaliojimas atidedamas 90 dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Atitinkamas sprendimas turėtų būti oficialiai paskelbtas trečiadienį.

Tačiau kovai su „Huawei“ Vašingtoną įkvepia ne tik JAV nacionalinis saugumas.

„Huawei“ iškilimą Vašingtonas laiko simboliu, kuris įkūnija Kinijos siekį aplenkti Jungtines Valstijas ir tapti pasaulio technologijų bei ekonomikos sričių lydere.

Kinijos bendrovė sparčiai plečiasi 5G technologijų srityje, kurioje jau išsiveržė į lyderio vietą. Be to, bendrovė šių metų pirmąjį ketvirtį pardavė daugiau išmaniųjų telefonų negu JAV technologijų milžinė „Apple“ ir didžiausių pasaulio išmaniųjų telefonų gamintojų reitinge užėmė antrą vietą.

Tačiau „Huawei“ tebėra priklausoma nuo užsienio tiekėjų.

Japonijos verslo dienraščio „Nikkei“ duomenimis, „Huawei“ kiekvienais metais įsigyja dalių už maždaug 67 mlrd. JAV dolerių, įskaitant maždaug 11 mlrd. JAV dolerių vertės dalis, kurios perkamos iš JAV tiekėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo įrangos gamyboje „Huawei“ taip pat plačiai naudoja puslaidininkius, kuriuos gamina JAV gamintojai „Qualcomm“, „Intel“ ir „Broadcom“.

Žiniasklaidoje pranešama, jog „Huawei“ sukaupė dideles įrangos sudedamųjų dalių atsargas ir ieško alternatyvių puslaidininkių tiekimo šaltinių. Be to, bendrovė kuria nuosavą išmaniųjų telefonų operacinę sistemą.

„Huawei“ įplaukos pernai sudarė 105 mlrd. JAV dolerių, o pelnas viršijo 8 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų