REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos ambasada Baltarusijoje priminė vietos gyventojams apie caro budelį, generalgubernatorių Michailą Muravjovą, žinomą pravarde „Korikas“. Toks pasiūlymas „atminti žymų rusų valstybės ir kariuomenės veikėją“ sukėlė pyktį baltarusių tarpe.

Rusijos ambasada Baltarusijoje priminė vietos gyventojams apie caro budelį, generalgubernatorių Michailą Muravjovą, žinomą pravarde „Korikas“. Toks pasiūlymas „atminti žymų rusų valstybės ir kariuomenės veikėją“ sukėlė pyktį baltarusių tarpe.

REKLAMA

Spalio 12-ąją Rusijos ambasados Baltarusijoje paskyroje atsirado įrašas, skirtas „Michailo Muravjovo gimimo metinėms“. Tekste pažymima, kad jis buvo „garsus valstybės ir karybos veikėjas, Šiaurės-Vakarų krašto gubernatorius“, o išgarsėjo „1863-64 m. lenkų sukilimo nuraminimu dabartinėse Baltarusijos ir Lietuvos teritorijose“. 

Į Vilnių caro paskirtas generalgubernatorius Michailas Muravjovas-Vilenskis vadovavo kruvinam Kosto Kalinausko sukilimo numalšinimui ir vėlesniam krašto rusifikavimui. Amžininkai M. Muravjovą vadino „koriku“, ši pravardė jam prilipo ir iki pat šių dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Ši žinutė socialiniame tinkle „Twitter“ sukėlė tikrą prakeiksmų Maskvai audrą. Atsakydami baltarusiai vadina įrašą „gėdingu“, primena, kad Murajovas „budelio“ ir „koriko“ pravardes gavo ne veltui, o taip pat klausė, kodėl Rusija būtent dabar nutarė priminti jiems šiuos skaudžius tautai įvykius ir dar tokiu iššaukiančiu būdu.

REKLAMA

„Diplomatija: Rusijos atstovybė Baltarusijoje švenčia budelio, žudžiusio Baltarusijos nacionalinius herojus, gimimo dieną. Smulkmena lyginant su Putino/Lavrovo žaidimu ir Rusijos televizijos karinių pajėgų šiuolaikinio budelio pusėje. Tačiau neįtikėtinas šis Kremliaus talentas – bet kuriuos kaimynus paversti priešais“, – „MBK Media“ cituojamas vienas iš sports.ru įkūrėjų Dmitrijus Navošas. 

Sureagavo į šį įrašą ir Rusijos nacionalistas, politikas Jegoras Cholmogorovas, Muravjovą pavadinęs savo mylimu rusų herojumi. Publikacija neliko nepastebėta ir Baltarusijos žiniasklaidoje: apie ją užsiminė „Euroradio“, portalai „Reformacija“, „Nasha Niva“.

REKLAMA
REKLAMA

Muravjovas dabartinės Baltarusijos ir Lietuvos teritorijų generalgubernatoriumi tapo 1863-iaisiais, kuomet regione bujojo sukilimas, siekęs atstatyti Abiejų Tautų Respubliką. Vienas iš vadų rytuose buvo revoliucionierius Konstantinas Kalinauskas, tikėjęsis iškovoti bent jau lietuvių-baltarusių autonomiją Lenkijos sudėtyje po sukilėlių pergalės prieš Rusijos caro kariauną.

Gardine gimęs ir Sankt Peterburge teisininko išsilavinimą įgijęs bajorų palikuonis savo trumpą gyvenimą skyrė baltarusių ir lietuvių tautų išlaisvinimui. Baltarusijos patriotams siūlyti minėti 26-erių K. Kalinauską pakarti įsakiusio M. Muravjovo gimtadienį – tas pats, kas buliui rodyti raudoną skepetą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Kalinausko vardu yra pavadintos gatvės įvairiuose Baltarusijos miestuose. 2017-aisiais Vilniuje buvo aptikti sukilėlių vado palaikai. Dar po kelių metų jis buvo iškilmingai perlaidotas, o į ceremoniją atvyko šimtai žmonių iš Baltarusijos, žygiavę kolonoje su baltai-raudonai-baltomis vėliavomis. 

Baltarusijos rašytojas ir žurnalistas Sergejus Dubovecas portalui „Ex-Press“ pareiškė, kad ir pats A. Lukašenka savo veiksmais primena Muravjovą-koriką: „Tik prievarta, tik melas, tik rusifikacija. Vienu žodžiu – blogis. Mes siekiame būti civilizuotais, o jis veržiasi palikti santykius tarp žmonių barbarų lygyje. Būtent taip XIX a. memuarais atspindi tuometinį baltarusių sukilimą ir režimo reakciją į tai. Čia nei atimi, nei pridėti nėra ką“.

Baltarusijos opozicijos lyderė Svetlana Cichanouskaja pareikalavo dabartinio prezidento Aleksandro Lukašenkos atsistatydinimo. Buvusi kandidatė į prezidentus taip pat pareiškė, kad valdžia turi nedelsiant sustabdyti smurtą gatvėse ir paleisti politinius kalinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų