REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija ir JAV pareiškė, kad Rusija kosmose išbandė aparatą, kuris turi ginklo savybių ir geba sunaikinti Žemės orbitoje esančius palydovus. JAV valstybės departamentas pareiškė, kad tai kelia didelį susirūpinimą, o britai apskritai tik pirmą sykį prabilo apie tokią grėsmę.

Didžioji Britanija ir JAV pareiškė, kad Rusija kosmose išbandė aparatą, kuris turi ginklo savybių ir geba sunaikinti Žemės orbitoje esančius palydovus. JAV valstybės departamentas pareiškė, kad tai kelia didelį susirūpinimą, o britai apskritai tik pirmą sykį prabilo apie tokią grėsmę.

REKLAMA

Rusijos gynybos ministerija anksčiau pareiškė, kad „naujosios technologijos yra naudojamos su tikslu patikrinti Rusijos kosminę techniką“. 

JAV ir anksčiau yra perspėjusi dėl pastaruoju metu išaugusio Rusijos palydovų programos aktyvumo. Tačiau tai pirmasis atvejis, kuomet kaltinimus Rusijai žeria ir Didžioji Britanija. 

Prieš kelias dienas buvo paviešinta ataskaita, kurioje tvirtinama, kad britų valdžios atstovai labai stipriai neįvertina grėsmės, kurią kelia Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Didžiosios Britanijos kosmoso administracijos vadovas Harvey Smithas pareiškė, kad Londonas yra sunerimęs dėl tokių Rusijos veiksmų, nes tai kelia grėsmę kosmoso naudojimu taikioms reikmėms, o Rusijos į orbitą paleistas aparatas „pasižymi charakteristikomis, kurios rodo jo karinę paskirtį“. 

REKLAMA

„Mes kviečiame Rusiją daugiau neatlikinėti tokio pobūdžio bandymų“, – pridūrė H. Smithas. 

Tą pačią dieną JAV valstybės sekretoriaus tarptautinio saugumo ir neplatinimo patarėjas Christopheris Fordas apkaltino Maskvą veidmainyste po to, kai Rusija pasiūlė įvesti kosmoso ginkluotės kontrolę. „Maskva siekia apriboti JAV galimybes, nors aiškiai nesirengia stabdyti savo pačių kosmoso programos“, – pareiškė jis. 

Rusija, kartu su Didžiąja Britanija, JAV, Kinija ir dar daugiau nei 100 valstybių, yra įsipareigojusi laikytis tarptautinės sutarties dėl kosmoso naudojimo išskirtinai taikiems tikslams. 

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų teigimu, šis incidentas padidina ginklavimosi kosmose lenktynių riziką, nes kitos šalys taip pat kuria kosmoso technologijas, kurios gali būti panaudotos kariniams tikslams. 

JAV tvirtina, kad Rusija panaudojo tą pačią technologiją, kuri nerimą Vašingtonui kėlė dar 2018-aisiais, o taip pat ir šių metų pradžioje, kuomet Rusijos palydovai atliko pavojingus manevrus netoli amerikiečių įrangos. 

JAV kosmoso pajėgų kariuomenės vadas Jay’us Raymondas pareiškė, kad nors šio incidento metu Rusija ir nepridarė žalos, panašus elgesys yra tik dar vienas įrodymas, kad Maskva ir toliau deda pastangas vystant ir išbandant ginkluotę kosmose, atitinkamai savo karinei doktrinai, o tai kelia grėsmę JAV ir šalių sąjungininkių kosminiams aparatams. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas nutiko?

Paskutinis Rusijos palydovo bandymas buvo užfiksuotas liepos 15-ąją. Tuomet Rusijos gynybos ministerija paskelbė apie „naujausio modelio palydovo-inspektoriaus veiklos patikrinimą, kurio dėka iš arti buvo stebimas kitas rusų kosminis aparatas“. 

Rusijos valdininkų teigimu, palydovas surinko vertingą informaciją apie techninę orbitoje besisukančio aparato būklę. 

JAV kariuomenės atstovai pranešė, kad liepos 15-ąją nuo palydovo „Kosmos-2543“ atsiskyrė kitas objektas, įvardintas numeriu 45915. JAV duomenimis, yra įrodymų, kad Rusija atliko „žalos nepadariusį kosminio priešpalydovinio ginklo bandymą“. 

Amerikiečių teigimu, dabartiniai Rusijos bandymai kosmose neatrodo kaip palydovo-inspektoriaus testavimas.

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų