REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV oficialiai traukiasi iš PSO

papildyta: 08.08 val.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį oficialiai pradėjo savo šalies pasitraukimo iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) procedūrą, įgyvendindamas grasinimus atimti iš šios Jungtinių Tautų agentūros didžiausią finansavimo šaltinį dėl jos reakcijos į koronavirusą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį oficialiai pradėjo savo šalies pasitraukimo iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) procedūrą, įgyvendindamas grasinimus atimti iš šios Jungtinių Tautų agentūros didžiausią finansavimo šaltinį dėl jos reakcijos į koronavirusą.

REKLAMA

Visuomenės sveikatos gynėjai ir D. Trumpo politiniai oponentai išreiškė pasipiktinimą dėl pasitraukimo iš Ženevoje įsikūrusios įstaigos, kuri vadovauja pasaulinei kovai su ligomis, pradedant poliomielitu ir baigiant tymais ar psichinės sveikatos sutrikimais, tokiu metu, kai pasaulyje tebeauga koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičius.

D. Trumpo administracija oficialiai pranešė JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui apie sprendimą trauktis iš PSO, informavo vienas Valstybės departamento atstovas. Gegužę D. Trumpas pagrasino nutraukti finansavimą PSO, kuris siekia 400 mln. dolerių per metus, ir palikti šią organizaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Pasitraukimas įsigalios po metų – 2021-ųjų liepos 6 dieną, bet numanomas D. Trumpo varžovas lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose Joe Bidenas sakė, kad pergalės atveju nedelsiant atšauks šį sprendimą ir pasiliks PSO.

REKLAMA

„Amerikiečiai saugesni, kai Amerika yra įsitraukusi į pasaulinės sveikatos stiprinimą. Savo pirmąją dieną prezidento poste aš vėl prisijungsiu prie PSO ir atkursiu mūsų lyderystę pasaulio arenoje“, – tviteryje parašė numanomas demokratų kandidatas į prezidentus.

A. Guterreso ir PSO atstovas patvirtino, kad viena iš organizacijos įkūrėjų JAV oficialiai pranešė apie sprendimą trauktis.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas anksčiau antradienį pareiškė, kad „nacionalinė vienybė ir visuotinis solidarumas yra svarbesni nei bet kada anksčiau, norint nugalėti bendrą priešą“, turėdamas galvoje COVID-19.

REKLAMA
REKLAMA

Laikydamosi sąlygų, nustatytų 1948 metais, kai buvo įsteigta PSO, JAV gali iš jos pasitraukti per vienus metus, tačiau privalo įvykdyti likusius finansinius įsipareigojimus, sakė JT atstovas.

„Visiška kontrolė“ 

Gegužės pabaigoje D. Trumpas sakė, kad Kinija „visiškai kontroliuoja“ PSO, ir Etiopijos gydytojo bei diplomato Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso vadovaujamą organizaciją apkaltino nesugebėjimu įvykdyti reformų.

D. Trumpas, kuris dažnai kritikuoja JT, dėl koronaviruso kaltino Kiniją ir sakė, kad JAV nukreips lėšas „į kitus pasaulio kraštus bei neatidėliotiniems visuomenės sveikatos poreikiams tenkinti“.

Kongreso demokratai kaltino D. Trumpą siekiant nukreipti kritiką nuo to, kaip jis dorojasi su pandemija Jungtinėse Valstijose, kur kol kas užregistruota daugiausiai mirties nuo COVID-19 atvejų pasaulyje, nors prezidentas yra išreiškęs viltį, kad virusas išnyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vadinti Trumpo atsaką į COVID chaotišku ir padriku būtų netikslu“, – sakė senatorius Robertas Menendezas, įtakingas demokratas Užsienio reikalų komitete.

„Tai neapsaugos amerikiečių gyvybių ar interesų: dėl to amerikiečiai serga, o Amerika lieka viena“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė jis.

Atstovų Rūmų narys Ami Bera, kuris yra gydytojas, sakė, kad JAV ir PSO „ranka rankon“ dirbo naikindamos raupus ir kone išnaikino poliomielitą.

„Mūsų atvejų daugėja, – kalbėdamas apie COVID-19 sakė A. Bera. – Jei kalta PSO, kodėl JAV atsilieka, kai daug šalių, nuo Pietų Korėjos iki Naujosios Zelandijos, Vietnamo ir Vokietijos grįžta į normalų gyvenimą?“

REKLAMA

Net kai kurie D. Trumpo sąjungininkai respublikonai reiškė viltį, kad jis daro spaudimą, o ne galutinai apsisprendė pasitraukti iš PSO.

Tiriamosios žurnalistikos organizacija „ProPublica“ praėjusį mėnesį pranešė, jog daugumą D. Trumpo padėjėjų nemaloniai nustebino pareiškimas apie pasitraukimą iš PSO, padarytas per vieną pasirodymą dėl Kinijos.

D. Trumpo administracija yra sakiusi, kad PSO ignoravo ankstyvuosius naujojo koronaviruso perdavimo žmonių žmonėms ženklus Kinijoje, įskaitant perspėjimus, kuriuos skelbė Taivanas, dėl Pekino spaudimo nepriklausantis šiai JT organizacijai.

Nors daug visuomenės sveikatos gynėjų reiškia tam tikrą kritiką PSO atžvilgiu, jie klausia, kokias kitas galimybes turėjo ši pasaulinė organizacija be darbo su Kinija, kur praėjusių metų pabaigoje, Uhano mieste, pirmą kartą buvo aptikta COVID-19.

Su skurdu kovojanti kampanija ONE sakė, kad Jungtinės Valstijos turėtų stengtis reformuoti, o ne palikti PSO.

„Pasitraukimas iš Pasaulio sveikatos organizacijos beprecedentės pandemijos metu yra stulbinantis veiksmas, keliantis pavojų visų amerikiečių ir pasaulio saugumui“, – pareiškė ONE.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų