REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2022-ieji metai jau pasiekė finišo tiesiąją. Šie metai sporto padangėje vėl buvo įsimintini įspūdingais renginiais ir įsimintinomis pergalėmis. Pergalėmis džiugino ir Lietuvos sportininkai, kurie iškovojo aukščiausios prabos medalius didžiausiose sporto scenose.

2022-ieji metai jau pasiekė finišo tiesiąją. Šie metai sporto padangėje vėl buvo įsimintini įspūdingais renginiais ir įsimintinomis pergalėmis. Pergalėmis džiugino ir Lietuvos sportininkai, kurie iškovojo aukščiausios prabos medalius didžiausiose sporto scenose.

REKLAMA

Ant aukščiausios pakylos vėl kopė į plaukimą sugrįžusi olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, lyg viesulas į elitą įskriejo disko metikas Mykolas Alekna, Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai surengė istorinį žygį Europoje, pasiekimais džiugino boksininkai ir kitų sporto šakų atstovai.

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) irgi nutiko įvykis, neregėtas 12 metų.

Tad portalas Tv3.lt siūlo prisiminti didžiausias mūsų šalies atletų ir komandų pergales bei pasiekimus besibaigiančiais 2022-aisiais metais.

Arūno Gelažninko triumfas Dakaro ralio motociklininkų vienišių klasėje.

Metų pradžioje pasibaigusiame legendiniame Dakaro ralyje antrus metus iš eilės trofėjų į viršų kėlė motociklininkas Arūnas Gelažninkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis vėl triumfavo vadinamojoje „vienišių klasėje“. Ten sportininkai neturi jokios šalia savęs esančios komandos ir, pavyzdžiui, motociklą remontuoja patys. 

REKLAMA

Galutinėje „vienišių“ įskaitoje lietuvis artimiausią persekiotoją aplenkė 33 minutėmis.

24 metų lauktas rankininkų pasiekimas.

24 metus. Būtent tiek reikėjo laukti, kol Lietuvos vyrų rankinio rinktinė vėl pateko į Europos čempionatą. Atrankoje mūsiškiai lemiamame mače nors ir nusileido portugalams, bet sulaukę palankių rezultatų iš kitų grupių vis vien iškovojo bilietą į sausio pabaigoje vykusį Europos čempionatą.

Dej, bet ten  mūsiškiams kalnų nuversti nepavyko. G. Savukyno auklėtiniai pralaimėjo visus tris grupės mačus ir į kitą turnyro etapą nepateko.

REKLAMA
REKLAMA

Boksininkė Gabrielė Stonkutė tapo pasaulio ir Europos čempione, medaliu pasipuošė ir Ana Starovoitova.

21-erių boksininkė G. Stonkutė šiemet perrašė Lietuvos bokso istorijos metraščius. Gegužę vykusiose planetos pirmenybėse ji svorio kategorijos iki 81 kg finale vieningu teisėjų sprendimu taškais 5:0 nugalėjo lenkę Oliwią Toborek ir tapo pasaulio čempione.

Tai buvo pirmas Lietuvos sportininkų laimėtas auksas pasaulio vyrų ir moterų bokso čempionatuose per visą istoriją. 

Maža to, metų pabaigoje G. Stonkutė pradžiugino dar vienu pasiekimu, kai spalio pabaigoje ji iškovojo ir Europos bokso čempionato auksą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmąjį karjeros medalį Europos čempionate iškovojo ir kita Lietuvos boksininkė Ana Starovoitova. Svorio kategorijos iki 60 kg lietuvė iškovojo bronzą.

Sergejaus Maslobojevo ir Eimanto Stanionio pergalės.

Pergalėmis nudžiugino ir kiti kovotojai. Boksininkas E. Stanionis iškovojo istorinį pasiekimą Lietuvai, kai balandį tapo WBA reguliariojo pusvidutinio svorio kategorijos pasaulio čempionu.

Lietuvis jį atėmė iš 28-erių ruso Radžabo Butajevo. E. Stanionis varžovą įveikė po skirtingo teisėjų sprendimo.

Diržą į Lietuvą parvežė ir kikbokso atstovas Sergejus Maslobojevas. Jis spalio pradžioje vykusioje kovoje dėl „Glory“ pussunkio svorio kategorijos pasaulio čempiono vardo teisėjų sprendimu įveikė 30-metį marokietį Tariką Khbabezą.

REKLAMA

„Glory“ yra pirmaujanti kikbokso organizacija pasaulyje, jungianti geriausius šio kovos meno atstovus. Ji buvo įkurta 2012-aisiais metais.

Rokas Jokubaitis – kylanti Eurolygos žvaigždė

.Nors krepšininkams Europos čempionate medalių iškovoti nepavyko, bet kiek anksčiau šiemet asmeninį įvertinimą gavo rinktinės įžaidėjas Rokas Jokubaitis.

„Barcelona“  atstovaujantis 22-ejų R. Jokubaitis gegužės pabaigoje buvo pripažintas kylančia Eurolygos žvaigžde. Jis tapo tapo pirmuoju lietuviu, laimėjusiu Eurolygos „Kylančios žvaigždės“ apdovanojimą.

Šį apdovanojimą Eurolygoje kasmet pretenduoja laimėti krepšininkai, kuriems iki liepos 1-osios dienos nėra suėję 22 metai (R. Jokubaičiui 22-eji metai suėjo lapkritį).

REKLAMA

Rūtos Meilutytės ir kitų plaukikų medalių lietus.

Pergalėmis vėl džiugino į didįjį sportą sugrįžusi Rūta Meilutytė. Kaunietė šiemet tiesiog skynė medalius pasaulio ir Europos čempionatuose.

Birželį tapusi pasaulio čempione ir iškovojusi bronzą, vasaros pabaigoje ji triumfavo ir Europos čempionate Romoje 50 m distancijoje. 100 m distancijoje ji pasidabino ir dar vienu bronziniu apdovanojimu.

Sportinę formą ji toliau demonstravo puikią, o metų pabaigoje perpus trumpasniame baseine (25 m) vykusiame pasaulio čempionate dar sykį užkopė ant aukščiausios pakylos laiptelio. R. Meilutytė Australijoje dar sykį triumfavo 50 m distancijoje. Ji taip pat pagerino ir planetos rekordą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medaliais džiugino ir kiti plaukikai. Pirmuosius savo medalius tokio rango varžybose iškovojo ir Kotryna Teterevkova bei Andrius Šidlauskas. Abu jie iškovojo bronzą Romoje vykusiame Europos čempionate vasaros pabaigoje.

Po sunkio sezono pradžios metų pabaigoje pradžiugino ir Danas Rapšys. Jis trumpo baseino (25 m) pasaulio čempionate Australijoje gruodį pasidabino bronza.

Geriau jam sekėsi pasaulio taurės etapuose, kuriose lietuvis dukart suspindo bronza. Tose varžybose tiesiog dominavo R. Meilutytė, kuriai atiteko „Triguba karūna“. Sportininkė buvo nepralenkiama plaukiant krūtine 50 ir 100 metrų rungtyse visuose trijuose etapuose.

Nauji LKL čempionai ir „Žalgirio“ fiasko.

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) šie metai buvo išskirtiniai. Pirmą sykį nuo 2010-ųjų šalies čempionu tapo ne Kauno „Žalgiris“. Kauniečiai išvis net nežaidė finale, o po tragiško sezono iškrito pusfinalyje. 

REKLAMA

Didžiajame finale susigrūmė Vilniaus „Rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“. Nors pirmąjį mačą vilniečiai pralaimėjo namuose, bet tada iškovojo iš eilės keturias pergales ir po 12 metų pertraukos triumfavo LKL čempionate.

Disko metikų pasaulio čempionato medaliai ir M. Aleknos triumfas Europoje.

20-metis legendinio disko metiko Virgilijaus Aleknos sūnus Mykolas žengia tėvo pėdomis. JAV studijuojantis M. Alekna puikius savo rezultataus studentų varžybose perkėlė ir į suaugusiųjų turnyrus.

Tarp vyrų šiemet pirmą sykį dalyvavęs M. Alekna stebino pasaulį savo tolimais ir pergalingais disko metimais. Jis kartu su Andriumi Gudžiui liepos pabaigoje dalyvavo Pasaulio čempionate, kur iškovojo sidabrą, o A. Gudžiui atiteko bronza.

REKLAMA

Abu lietuviai nusileido olimpiniam čempionui slovėnui Kristjanui Čehui. Tačiau jau po mėnesio M. Alekna Europos čempionate nukarūnavo slovėną, kai diską finale geriausiu bandymu nusviedė 69,78 m. ir pasidabino aukso medaliu bei tapo Europos čempionu.

Jocytės vedama 18-mečių merginų rinktinė triumfavo Europos čempionate

Istorinę pergalę pasiekė Lietuvos merginų rinktinė. Justės Jocytės vedamos aštuoniolikmetės rugpjūčio viduryje tapo Europos čempionėmis.

Finale mūsiškės po atkaklios kovos 78:75 pranoko ispanes.

Lietuvos krepšininkės Europos jaunių čempionatą iki šiol buvo laimėjusios tik kartą – 2008-aisiais metais. Apskritai, tai yra pirmasis Lietuvos jaunimo rinktinių auksas nuo pat 2012-ųjų, kuomet Kazio Maksvyčio treniruojami 1992 m. kartos vaikinai U20 Europos čempionate Slovėnijoje pasidabino aukščiausios prabos medaliais

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Jocytė buvo nesustabdoma ir iš viso finale pelnė 28 taškus. Ji tapo ir viso čempionato naudingiausia krepšininke.

Gimnastas Robertas Tvorogalas pasidabino sidabru Europos čempionatel

Savo kolekcijoje sportininkas turėjo Europos žaidynių auksą, o 2020 metais, taip pat triumfuodamas pratimų ant skersinio rungtyje, tapo pirmuoju lietuviu, tapusiu Europos sportinės gimnastikos čempionu.

Medalių kolekcija papildyta ir 2022 metais. Miunchene, Vokietijoje, vykusiame Europos čempionate  R. Tvorogalas pelnė sidabrą. Tiesa, su šiokiu tokiu dramos prieskoniu. Teisėjų skaičiavimais už programą nepatenkinti lietuvių treneriai pateikė apeliaciją, kuri buvo patenkinta.

REKLAMA

Taip iš pradžių buvęs ketvirtas R. Tvorogalas pakilo į antrąją vietą ir pasidabino sidabru.

Mantas Knystautas pasaulio čempionate iškovojo bronzą.

Imtyninkui Mantui Knystautui pagaliau pavyko sugriebti medalį ant didžiausios pasaulio imtynių scenos. 28-erių klaipėdietis Serbijoje rugsėjį vykusiame pasaulio čempionate iškovojo bronzą.

M. Knystautas medalius rinko jaunimo varžybose, yra tapęs kariškių pasaulio čempionu, tačiau rimčiausiose varžybose ligi šiol apovanojimų nebuvo pelnęs.

Istorinis Vilniaus „Žalgirio“ žygis Europoje.

Lietuvos futbolo padangėje šiemet irgi buvo atverstas naujas istorijos puslapis. Vladimiro Čeburino treniruojami žalgiriečiai pirmą sykį mūsų šalies istorijoje prasibrovė į Europos turnyro grupių etapą.  „Žalgiris“ šiemet dalyvavo UEFA Konferencijų lygoje.

REKLAMA

Ilgą laiką net dėl patekimo į atkrintamąsias kovoję vilniečiai galiausiai lemiamą mačą pralaimėjo ir grupėje liko ketvirti. Per šešerias rungtynes žalgiriečiai iškovojo vieną pergalę ir du kartus sužaidė lygiosiomis.

Vėl džiuginę irkluotojai ir baidarininkai

Talentingieji broliai Stankūnai vasarą iškovojo auksą Europos jaunimo (U23) čempionate. Kiek vėliau vykusiame planetos jaunimo čempionate jie pasidabino sidabru. Nedaug trūko iki medalio suagusiųjų varžybose, kur įgula planetos pirmenybėse liko ketvirta.

Džiugino ir kiti irkluotojai Dovydas Nemeravičius ir Armandas Kelmelis, kurie bronzos medalius iškovojo Europos čempionate.

Medalius iškovojo ir baidarininkai Mindaugas Maldonis ir Andrejus Olijnikas, kurie iš pradžių jie tapo pasaulio vicečempionais, o kiek vėliau rugpjūtį pelnė ir Europos čempionato bronzą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų