Geriausias vaistas nuo pagirių, vienu balsu sako gydytojai, - nepadauginti iš vakaro. Jeigu jų paklausytume, per šventes ir po jų apsinuodijimų skyriuose darbo būtų kur kas mažiau nelaimėlių. Tačiau net ir tiems, kurie stiklelį kiloja saikingai, bus pravartu sužinoti britų narkologų ir chemikų sudarytą alkoholinių gėrimų reitingą.
Britai tyrė kelių rūšių alkoholinių gėrimų kaloringumą, poveikį žmogaus organizmui bei kenksmingų medžiagų kiekį juose. Taip pat sudarė gėrimų reitingą pagal tai, kokio sunkumo pagirias jie sukelia.
Degtinė
Kadangi degtinėje nėra cukraus ir kitų angliavandenių šaltinių, kalorijas jai „suteikia“ spiritas (maždaug 7 kcal/g). Degtinė yra dažniausia alkoholinių apsinuodijimų kaltininkė. Kadangi ji, galima sakyti, yra beskonė, dažnai maišoma su sultimis ar kokteiliuose su kitais alkoholiniais gėrimais, galimybė jos padauginti yra maksimali.
Pagirių sunkumas: 3 balai iš 10.
Alus
Nors alus ir nėra labai kaloringas gėrimas, tačiau geriasi lengviau nei, tarkim, viskis, tad ir kalorijų “susirenka” daugiau. Purinai - medžiagos, kurių yra alaus sudėtyje, didina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje. Dėl to padidėja podagros rizika, organizme kaupiasi druskos.
Pagirių sunkumas: 4 balai iš 10.
Baltasis vynas
175 ml taurėje šio gėrimo yra maždaug 130 kcal. Kuo vynas saldesnis, tuo kalorijų daugiau. Baltajame vyne per tam tikrą laiką susiformuoja sulfitų, o kartais norėdami išsaugoti pirmapradę vyno spalvą jų į gėrimą deda gamintojai. Pasak mokslininkų, būtent sulfitai kalti dėl sunkių pagirių. Be to, jie gali sukelti alerginių reakcijų, migrenos ir astmos priepuolius, kenkia dantų emaliui.
Pagirių sunkumas: 6 balai iš 10. Raudonasis vynas
Taurėje šio gėrimo - 120 kcal. Raudonajame vyne paprastai būna mažiau cukraus nei baltajame. Raudonojo vyno sudėtyje yra dviejų rūšių spirito - etanolio ir metanolio. Mūsų kepenys juos perdirba paeiliui. Kaip teigia britų chemikai, metanolis perdirbamas paskutinis, todėl ilgai “užsibūna” kraujyje. Jis ir kaltas dėl sunkių pagirių.
Pagirių sunkumas: 7 balai iš 10.
Šampanas
Šampano taurėje - 130 kcal. Nuo šampano apgirstama labai greitai, nes, kaip žinia, burbuliukų padedamas alkoholis greičiau patenka į kraują. Vartodami jo, kaip, beje, ir kitų alkoholinių gėrimų, gausiai tampame emocingesni, daugiau kalbame, įsijaudriname, tačiau laimingesni netampame.
Pagirių sunkumas: 7 balai iš 10.
Brendis
Kalorijų tiek pat kaip ir viskyje (35 ml - 80 kcal). Tačiau pagirios padauginus brendžio būna sunkiausios. Pasak Britų nacionalinio neurologijos ir neurochirurgijos centro tyrėjų, kuo ilgiau išlaikytas brendis, tuo daugiau jame kenksmingų medžiagų. Iš vienos pusės jos lemia brendžio skonį ir spalvą, iš kitos - sunkius apsinuodijimo simptomus. Tas pats pasakytina apie romą, džiną ir viskį.
Pagirių sunkumas: 9 balai iš 10. Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės direktorius, gydytojas psichiatras med. dr. Valentinas Mačiulis:
- Bet koks alkoholis „melioruoja“ mūsų ląsteles, nes jos negauna pakankamai vandens. Todėl kartu su alkoholiu reikia gerti kuo daugiau skysčių - geriausiai vandens. To dažniausiai mūsų žmonės nežino arba žinot nenori - galvoja, kad alkoholį reikia gerti niekuo neužgeriant.
Na, o visos „taisyklės“, tokios kaip gerti gėrimus „į kalną“ ar „nuo kalno“, tėra mitai. Žinoma, pavalgius alkoholio rezorbcija, pasisavinimas, bus šiek tiek lėtesnis. Bet alkoholis pradeda rezorbuotis jau burnoje - jam visai nereikia specialaus virškinimo. Kitaip tariant, alkoholis patenka į kraują per visas sistemas. Žinoma, pirma vieta, kur alkoholis apsistoja, yra skrandis, tuo ir paaiškinamas lėtesnis jo poveikis pilname skrandyje. Bet suma sumarum, išgertas alkoholio kiekis anksčiau ar vėliau pateks į kraują, tik girtumas gali būti pavėluotas ir visai netikėtas. Kad būtų visiems aišku, 25 gramai 40 laipsnių degtinės iš organizmo išsiskiria per valandą. Taigi, šimtui gramų pašalinti reikia apytikriai keturių valandų. Jei išgertas puslitris „ant galvos“, skaičiuokit, kad reikia visos paros nuo alkoholio atsipalaiduoti visiškai.