Praėjus šimtmečiui nuo to laiko, kai buvo išrastas kavos be kofeino gaminimo būdas, mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotą kavamedį, brandinantį kavos pupeles, beveik neturinčias kofeino.
Šio išradimo dėka kava be kofeino galės išlaikyti savo skonį ir bus išvengta brangiai kainuojančio pramoninio proceso, kurio metu iš kavos pupelių pašalinamas kofeinas.
Apie Japonijos Naros mokslo ir technologijų instituto mokslininkų grupės išradimą ketvirtadienį pranešė žurnalas "British weekly Nature".
Genetiškai modifikuotų kavamedžių pupelės turės 70 proc. mažiau kofeino, nei įprasta kava.
Įprastu būdu įvairiais tirpikliais iš kavos šalinant kofeiną pablogėja šio gėrimo aromatas ir skonis. Be to, įprastas kofeino šalinimo iš kavos būdas yra brangiai kainuojantis procesas.
Būdas, kaip iš kavos pašalinti kofeiną buvo rastas 1900 metais.
Genetiškai modifikuotų augalų auginimui priešinasi kai kurie gamtosaugininkai baimindamiesi, kad modifikuoti augalai plinta gamtoje, be to iš jų pagamintas maistas esą kenkia žmonių sveikatai.
AFP-BNS