Galima pamėginti pačiam išsiaiškinti, koks jūsų skrandžio rūgštingumas. Pamėginkite įsiklausyti į savo organizmą ir galbūt tai sužinosite.
Sumažėjęs rūgštingumas būna retai. Tuomet organizmas gerai toleruoja žalias daržoves, raugintus kopūstus, sultis, šaltus gėrimus. Jei skauda, skausmas būna bukas, juntamas sunkumas ir diskomfortas.
Padidėjęs rūgštingumas pasireiškia deginančiu skausmu. Gerai toleruojamos košės, balta duona, o rūgštūs, sūrūs, marinuoti produktai sukelia rėmenį.
Vis dėlto tiksliai nustatyti skrandžio rūgšties sekreciją galima tik atlikus specialius tyrimus. Juos atlieka gastroenterologas - per burną į skrandį įkiša elastingą zondą. Pagal gautus tyrimų rezultatus parenkama gastrito gydymo taktika.
Tik gydytojas turi nuspręsti, ar jums skirti antacidinių preparatų (fostaliugelio, malokso, almagelio), neutralizuojančių skrandžio rūgštis.
Tačiau netinkamai vartojami vaistai gali suardyti ne tik rūgštinę skrandžio terpę, bet ir viso organizmo medžiagų apykaitą.
Jei jūsų pasirinktas preparatas padeda nuo rėmens, diskomforto skrandyje, vartokite jį tik kaip simptominę pirmosios pagalbos priemonę. Tačiau gydykitės tik gydytojo skirtais vaistais. Jis jums gali rekomenduoti ir fermentų, stimuliuojančių virškinimą, - enzistalio, mezim forte ir pan.