Sezamas yra vienas pirmųjų žmogaus pradėtų auginti aliejinių augalų. Tai augalas, kurio grūdeliai vartojami maistui. Jis kilęs iš Azijos. Manoma, kad ten buvo auginamas daugiau kaip prieš 3000 metų. Kai kas teigia, kad sezamas augintas Rytų Afrikoje ir Azijoje maždaug prieš 5000 metų.
Yra 36 sezamo rūšys. Jis ypač plačiai auginamas Indijoje, Kinijoje, Meksikoje, Sudane, Nigerijoje. Europoje sezamas pasirodė 1298 metais. Jo pavadinimas kilęs iš graikų kalbos žodžio "sesamon" -manoma, kad jis semitinės kilmės ir reiškė "riebus" arba "aliejus". Indijoje sezamas laikomas nemirtingumo simboliu.
Naudingas žarnynui
Pas mus maistui vartojami švelniai kreminės spalvos sezamo grūdeliai, bet Azijoje ir pietryčiuose būna rudų ir net juodų sezamo sėklelių. Sezamas turi iki 50% aliejaus, o vartojamas ne tik maistui, bet ir medicinoje. Maistui sezamas vartojamas tiesiog grūdelių forma, trintas arba kaip aliejus, kuris yra labai švelnaus skonio.
Sezamo grūdeliai nepaprastai vertingi. Juose yra 20 - 22% labai aukštos kokybės proteinų, 48 - 52% riebalų ir daug mineralų: kalcio, fosforo, magnio, geležies, silicio, chromo, aliuminio, nikelio, vario, seleno, vitaminų B1, B6, B2, B3, B9, E ir F. Sezame gausu metionino ir triptofano, tačiau jame trūksta lizino (gyvūnams ir žmogui nepakeičiamoji aminorūgštis). Sezamas ypač gerai virškinamas. Jis turi daug skaidulų, kurios labai naudingos žarnynui. Jis turi sezamolo - ypatingai veiksmingo antioksidanto nuo maisto užterštumo - ir yra laisvųjų radikalų neutralizatorius.
Nors sezamas turi daug kalcio, tyrinėtojų nuomone, šį kalcį mūsų organizmas silpnai įsisavina. Jie sprendžia, ar organizmas geriau įsisavintų, jeigu grūdeliai būtų malti? Kol kas tai dar neįrodyta.
Sezamas stimuliuoja virškinimo sistemą ir kai kurias endokrinines liaukas, skystina kraują. Grūduose yra lecitino, nuo kurio priklauso smegenų ir nervų sistemos veikla, endokrininių liaukų, seksualinė funkcija ir riebalų metabolizmas organizme. Teigiama, kad sezamas turi priešartritinį poveikį, teigiamai veikia nervų ir širdies kraujagyslių sistemą (tai jo anticholesterolinis poveikis). Sezamo sėklomis pabarstyta duona, pyrago gaminiai bei saldumynai geriau virškinami. Sėklų ląsteliena skatina žarnyno peristaltiką, padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
Sezamo grūdai turi raminamąjį, vidurius paleidžiamąjį, tonizuojantį ir šlapimo išsiskyrimą skatinantį poveikį gydant šlapimo pūslės sutrikimus. Jiems priskiriamos antispazminės ir priešinfekcinės savybės. Ajuverdos medicina teigia, kad sezamas stiprina protą.
Būsimos motinos ir žindyvės turi vartoti sezamą, kad gamintųsi daugiau pieno ir kad pačios greičiau atsigautų, o protinį darbą dirbantieji - kad geriau susikauptų darbo metu. Sportininkams sezamas reikalingas didesnei ištvermei, pajėgumui. Manoma, kad sezamo aliejus apsaugo nuo šiuolaikiško gyvenimo stresų.
Kada sezamas naudingas
Sezamas padeda nuo lėtesnio nuovargio, kai joks poilsis negelbsti, kai žmogus būna išsekęs, jam vartoti susilpnėjusi atmintis, sunku susikaupti. Sezamą taip pat pravartu varoti sergant artritu, turint hemorojų, esant nenormaliai kraujo apytakai. Sezamas skatina virškinimą ir mažina skrandžio sulčių rūgštingumą.
Yra žmonių, kurie alergiški sezamo sėkloms, todėl negali valgyti maisto, kuriame yra nors pėdsakai šių naudingų grūdelių. Tokie žmonės turi būti labai atsargūs. Nepakanka matyti sezamu apibarstytą duoną, pyragaičius ir kitus kepinius. Jeigu įtariama esant gaminyje šių švelnių grūdelių, būtina atidžiai perskaityti tai, kas parašyta ant gaminio etiketės.
Gardu kaip du medu
Kaip jau minėta, dėl savo teigiamų savybių organizmui, sezamas vartojamas natūralus arba lengvai paskrudintas. Jis dedamas į duoną, pyragaičius ir sausainius, pagerina išvaizdą ir suteikia geresnį skonį mėsai, paukštienai, žuviai, vaisiams, daržovėms, įvairiems miltiniams kepiniams ir salotoms. Maltas sezamas barstomas ant salotų, ryžių, daržovių, kad suteiktų malonų riešutėlių skonį. Rytų šalyse sezamas įeina į kai kurių chalvų sudėtį. Labai tinka imbiero, kario, česnako, citrusinių vaisių, medaus, klevų sirupo, kalendrų deriniai su sezamu.
Ir dar apie sezamo aliejų. Teigiama, kad tai "makrobiotinis perlas". Jis toks naudingas žmogui, kad turėtų būti ant kiekvienos šeimos stalo. Sezamo sėklų aliejus - bene vieninteliai riebalai, kuriuos organizmas pasisavina 100%. Be to, jis gydo peršalimo ligas, diatezę. Jis naudojamas masažams, nuo odos ligų, nusideginus saulėje, padeda gyti žaizdoms. Šis aliejus gali būti pagrindu ruošiant aromatinius tepalus, taip pat nuo senėjimo.Ypač gerai įsisavinamas vitaminas E, kai šis aliejus vartojamas šiltas. Maisto gamyboje pakaitintas aliejus praranda dalį savo gydomųjų savybių.
Keletas paprastų sezamo vartojimo receptų. Parduotuvėse galima gauti importinio "gomasio", tačiau pigiausia ir paprasčiausia jį pasigaminti patiems.Tai labai paprasta: lengvai pakaitinti 2 puodelius sezamo sėklų ir jas sumalus sumaišyti su puse puodelio smulkios jūros druskos. Štai ir "gomasio"! Jis tinka ryžiams, padažams, mišrainėms, sriuboms, užbarstyti ant žalių daržovių ar javainių ir t.t. O kaip skanu užbėrus ant sviestu apteptos duonos (pyrago)! Jeigu dar salotų, krapų ar kitų žalumynų ant viršaus...
Nesunku ir greita paruošti sausainius prie aperityvo. Iškočiokite sluoksniuotą tešlą, patepkite pienu ar kiaušinio tryniu, apibarstykite sezamo grūdeliais ir druska. Supjaustykite kvadratėliais - į orkaitę. Po 10 minučių jau turite kuo vaišinti savo svečią.
Skumbrė su sezamu - skanu ir gražu. Tereikia 750 g skumbrės filė, druskos, pipirų, 3 šaukštų miltų, šaukštelio kukurūzų krakmolo, 2 kiaušinių, aliejaus kepimui, riekutėmis pjaustyto svogūno, pusės įstrižai pjaustyto agurko, 2 šaukštų lengvai pakepintų sezamo sėklų, 12 salotų lapų. Žuvį supjaustykite į 12 gabaliukų, įtrinkite druska ir pipirais. Dubenėlyje sumaišykite kiaušinius, miltus ir krakmolą. Kiekvieną žuvies gabaliuką pamirkykite ir kepkite kol apskrus. Ant salotų lapų išdėliokite svogūno riekeles ir agurko griežinėlius, pabarstykite druska ir pipiru. Viršuje uždėkite apkepusią žuvį, apibarstytą sezamu. Šalia padėkite indelį su ryžiais (jei norite, tai ir su padažu).
Taigi gero apetito ir sveikatos.
Paruošė Ona Naruševičienė