Per septynis šių metų mėnesius Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras gavo 161 pranešimą iš apskričių visuomenės sveikatos centrų apie užregistruotus ūmių žarnyno infekcinių ligų protrūkius, pranešė šio centro gydytoja Galina Zagrebnevienė.
Protrūkis - tai užkrečiamosios ligos židinys, kuriame ta pačia infekcine liga suserga du ir daugiau žmonių ir kai atvejai susiję su tuo pačiu infekcijos šaltiniu.
Jų metu šiomis ligomis susirgo 579 asmenys, iš jų 458 buvo gydomi ligoninėse. Tarp visų užregistruotų minėtų židinių 76 (47,2 proc.) protrūkiai kilo nuo maisto, kituose židiniuose susirgimai plito per buitinį sąlytį dėl asmens higienos stokos arba ligų plitimo priežastys nenustatytos.
Tarp 76 maisto kilmės protrūkių šalyje per pusmetį užregistruota 30 salmoneliozės židinių, 4 - kampilobakteriozės, 4 - šigeliozės, 2 - jersiniozės, 6 - kitos bakterinės etiologijos, 24 - nenustatytos etiologijos. Kitų židinių mikrobiologinis ir epidemiologinis tyrimas tęsiamas.
Visuomenės sveikatos specialistai nustatė, kad 59 (77,6 proc.) protrūkiai kilo namų aplinkoje, 16 išplitusių židinių kilo viešojo maitinimo įstaigose, vaikų ikimokyklinio ugdymo, asmens sveikatos priežiūros įstaigose bei per privačiuose pobūviuose namų sąlygomis paruoštą maistą. Vienu atveju susirgimai siejamai su maistu, vartotu lėktuve, grįžtančiame į Lietuvą iš Egipto.
Židinių epidemiologinio tyrimo analizė rodo, kad dažniausias maisto kilmės protrūkių infekcijos šaltinis buvo vištiena ir jos produktai (18 židinių), kiaušiniai ir jų produktai (10 židinių). 4 židiniuose susirgimai šigelioze siejami su nevirinto pieno vartojimu, 3 židiniuose susirgimai žarnyno infekcinėmis ligomis siejami su kreminių gaminių, 8 židiniuose - su salotų, vaisių, daržovių, 7 - su kitokios mėsos gaminių vartojimu. 20 protrūkių konkretus maistas nenustatytas.
Pagrindiniai ir dažniausi veiksniai, lėmę infekcinių ligų išplitimą židiniuose, buvo netinkamas ir nesaugus maisto tvarkymas maitinimo įmonėse bei namuose, tvarkančių maistą asmenų asmens higienos stoka, netinkamas maisto laikymas, ypač poilsiaujant gamtoje, nevirinto karvės pieno, neplautų vaisių, daržovių vartojimas.
Didžiausi ūmių žarnyno infekcinių ligų protrūkiai šiais metais: Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje salmonelioze susirgo 47 asmenys, nuo Vilniaus M. Romerio universiteto bendrabučio bufete paruošto maisto nenustatytos etiologijos bakterine žarnyno infekcija susirgo 18 asmenų, Vilniaus greitosios medicinos pagalbos universitetinėje ligoninėje nenustatytos etiologijos bakterine žarnyno infekcija užsikrėtė 19 asmenų. Vilkaviškio rajono Kybartų restorane "Senbuviai" po gedulingų pietų ūmia žarnyno infekcine liga susirgo 7 dalyviai, Marijampolės rajone vestuvių pobūvyje nuo namų sąlygomis ruošto ir vartoto maisto salmonelioze susirgo 7 pobūvio dalyviai. Kelmės rajono Kražių seniūnijos N. Stoškienės individualios įmonės kavinėje salmonelioze užsikrėtė 13 asmenų, valgiusių gedulingus pietus. Klaipėdos rajono Jurgių kaime, B. Majorienės kaimo turizmo sodyboje vykusiame vestuvių pokylyje, salmonelioze užsikrėtė 5 asmenys. Druskininkų UAB "Profsąjungų mokymo ir tyrimo institutas" maisto toksine infekcija susirgo 20 poilsiautojų, tarp jų Izraelio bei Lenkijos piliečiai.