Atrodo, savo noru iš gyvenimo pasitraukė populiariausias gurmanų šalies Prancūzijos virėjas Bernard’as Loiseau. 52 metų kulinarijos virtuozas per kelis dešimtmečius sukūrė tarptautinį savo vardo restoranų tinklą, o prestižinis vadovas "Guide Michelin" jo valgiaraštį įvertino trimis žvaigždutėmis.
Velionio pasididžiavimas restoranas "Cote d'Or" ("Auksinė pakrantė") Burgundijos Soljė (Saulieu) vietovėje visuose gurmanų vadovuose buvo vertinamas aukščiausiais pažymiais.
Pirminiais duomenimis, Bernard’as Loiseau pirmadienio (02.24) popietę nusišovė savo namuose Soljė medžiokliniu šautuvu. Kolegos kuždasi, kad jis nepakėlė gėdos, gastronomijos vadovui "Gault&Millau" savo naujausiame leidinyje sumažinus jo kulinarijos meno įvertinimą. Tai įstūmė jį į mirties glėbį, sakė taip pat garsus virėjas Paulis Bocuse.
"Prancūzija neteko vieno talentingiausių savo virėjų", - pripažino Prancūzijos viešbučių asociacijos vadovas Andre Daguinas.
Antras pagal svarbą Prancūzijoje kulinarijos vadovas "Gault&Millau" ligšiolinį 19 balų (iš 20) Bernard’o Loiseau įvertinimą neseniai sumažino iki 17 balų. Vyriausiasis leidinio redaktorius Patrickas Mayenobas kategoriškai neigia spėliojimus, kad Bernard’o Loiseau mirtis gali būti tiesiogiai susijusi su mažesniu įvertinimu.
Velionis Bernard’as Loiseau parašė daug knygų apie Prancūzijos virtuvę ir vedė kulinarijai skirtas televizijos laidas. 1991 metais jo restoranas "Cote d'Or" garsiajame vadove "Guide Michelin" buvo įvertintas trimis žvaigždutėmis, o tai Prancūzijoje yra aukščiausias vyriausiojo virėjo sugebėjimų įvertinimas. Vien Paryžiuje Bernard’as Loiseau turėjo tris restoranus, į kuriuos būdavo galima patekti tik užsisakius staliuką prieš kelis mėnesius. Daugelis užsienio valstybių ir Vyriausybių vadovų, atvykę į Paryžių, laikydavo savo pareiga papietauti viename iš jo restoranų.
dpa-“Reuters”-ELTA