Kalėdos ir Naujieji metai - dvi šventės, jau daug amžių skaidrinančios mūsų žiemas. Jos mus džiugina tada, kai dienos būna pačios trumpiausios, o naktys - ilgiausios. Tai metas, kai vyksta visi ypatingi, magiški ir lemtingi reiškiniai. Skirtumas tas, kad Kalėdos yra ne tik šventa, bet ir šeimos šventė, o Naujieji metai - visuotinio džiaugsmo, bendravimo ir triukšmingo pasilinksminimo diena.
Per ilgą laiką įvairiose šalyse susiklostė skirtingos tradicijos, kalendorinės datos, papročiai ir apeigos. Istorija įamžino ne tik legendas, anekdotus, patarlėmis virtusius posakius, dainas, tautosaką, bet ir valgių gaminimo receptus bei sumanius, išradingus namų, vaišių stalų puošimo elementus, linkėjimų tekstus.
Naujieji metai prasideda sausio 1 - ąją. Dabartinį metų skaičiavimą pagal Romos imperatoriaus Julijaus Cezario (102 - 44 m. pr. m. e. ) pavedimą sudarė egiptiečių astronomas ir matematikas Sozigenas. Kalendorius įsigaliojo nuo 46 metų sausio 1d. prieš Kristaus gimimą. Pradžioje kovo mėnuo, skirtas karo dievui Marsui, buvo laikomas metų pradžia. Taip tęsėsi kai kuriose Europos valstybėse iki aštunto amžiaus, Rusijoje iki penkiolikto, o Anglijoje iki 1752 metų. Sausio 1 - oji kaip Naujųjų metų pradžia katalikiškoje Europoje pradėta švęsti 1691 metais popiežiaus Inocento potvarkiu - bule (bulė - popiežiaus leidžiamasis raštas, potvarkis). Įvairiose pasaulio šalyse Naujieji metai ateina skirtingu laiku, nes jų pradžia laikoma 00:00 val.
Katalikų bažnyčia Naujųjų metų dieną švenčia kaip Pasaulinę taikos dieną. Per Angelo maldą šv. Petro aikštėje popiežius kviečia žmones pradėti Naujuosius metus meilės, susitaikymo gestu, ir taip pradėti kurti geresnį, taikingesanį pasaulį. Nors ir sunku atleisti, tačiau tik atleidimas gali sugriauti keršto ir atpildo ratą.
Pasaulis platus, tačiau pažvelkime nors akies kampeliu, kaip švenčia Naujuosius keletas šalių. Indijoje Naujieji metai glaudžiai siejasi su hindi religijos kalendoriumi ir atskiruose regionuose švenčiama skirtingu laiku. Indams Naujieji metai reiškia seno pabaigą ir naujo pradžią. Taigi, sutikdami Naujuosius, jie stengiasi atsinaujinti, puošdami namus gyvomis gėlėmis, pirkdami naujus drabužius, dovanodami vieni kitiems naujus daiktus. Gatvėse ir namuose uždegama daug lempučių ir aliejinių žvakučių, kurios simbolizuoja gėrio pergalę prieš blogį. Taip dėkojama Dievui už viską, ką jis siuntė per metus. Be to, per šią šventę reikia prisiskinti Nim - nim medžio lapų. Tiesa, jie labai kartūs, tačiau pagal senus indų papročius apsaugo žmogų nuo ligų ir nelaimių, aprūpina geru gyvenimu.
Australijoje Naujieji prasideda sausio 1 d., tačiau tuo metu ten labai karšta, tai Santa Klausas dovanas nešioja apsimovęs šortus, o snieguolė - bikini. O štai pas eskimus priešingai: ten Naujieji metai prasideda tada, kai sulaukiama pirmojo sniego.
Birmoje Naujųjų pradžia balandžio mėnesį. Ta proga žmonės visą savaitę vieni kitus laisto vandeniu, kad nuplautų blogį. Gatvėse vyksta Naujametinis festivalis - Tindžanas. Puikus Naujametinis paprotys Kinijoje. Pirmomis metų dienomis griežtai draudžiama pyktis ir bartis. Naujieji pasitinkami iškilmingai, su spalvingomis eisenomis, garsiais fejerverkais. Senovėje dabartinės pirotechnikos nebuvo, tad fejerverkus atstodavo bambukinės lazdelės, kurios kaitinamos garsiai sproginėdavo.
Indonezijoje Naujieji metai prasideda lapkričio mėnesį. Pasipuošę žmonės lanko vieni kitus ir prašo atleidimo už padarytus nemalonumus ir skriaudas praėjusiais metais.
Italijoje pavojinga prieiti arti prie namų sienų. Ten gyvuoja paprotys per Naujuosius metus išmesti pro langą senus, nereikalingus daiktus. Taigi, kėdės, stalai, puodai bei kiti pasenę ir nebereikalingi daiktai skrenda pro langus. Italai tiki, kad kuo daugiau daiktų išmes, tuo daugiau turtų atneš sekantys metai.
Korėja išsaugojo visus Naujųjų metų ritualus. Šventės metu garbinama gamta, linkima sėkmės giminėms ir artimiesiems, šventiniam stalui ruošiami ypatingi, tik tai progai skirti patiekalai. Tą dieną pagerbiami mirusieji: aplankomi jų kapai ir ten pat padengiamas stalas. Švęsti Naujuosius metus ( kaip ir Derliaus šventę) korėjiečiai renkasi į vyriausiojo giminėje vyro namus. Kol vyrai šnekučiujasi, o vaikai žaidžia, moterys drauge gamina maistą. Kai kurie šventiniai valgiai gaminami specialiuose induose tiesiog ant stalo valgymo metu. Tada valgoma iš bendro indo (kuriame gamino) su pagaliukais. Gėrimai geriami iš vienos taurelės. Valgymas ir gėrimas iš vieno indo, tai dalijimasis meile ir draugyste. Šventės išvakarėse grąžinamos skolos, ruošiami valgiai, o rytą būtina bėgti parnešti vandens iš šaltinio ar šulinio. Tiesa, jie du kartus švenčia Naujuosius: sausio 1 - ąją ir pagal senąjį Mėnulio kalendorių - sausio pabaigoje arba vasario pradžioje. Koks bebūtų Korėjos regionas, svarbiausias ir būtiniausias patiekalas - tokukas. Tai vištienos ar jautienos sultinys su ryžių kukuliais. Suvalgyti tokuką reiškia suvalgyti dar vienerius metus. Tokukas dedamas ir ant mirusiems protėviams padengto stalo. Be to, ant Naujametinio stalo būna koldūnų, blynelių iš pupų, arbatos su cinamonu, ryžių giros. Štai vienas iš korėjietiškų padažų receptų: 1 valg. š. sojų padažo, smulkiai supjaustytas svogūnas ir česnakas, sezamo sėklos, truputis sviesto ir acto, smulkiai pjaustyti raudonieji pipirai. Viskas gerai sumaišoma. Šis padažas prie daug ko tinka. Skanu ir su sausai virtais ryžiais. Pats populiariausias Pietvakarių Korėjos patiekalas - pibimbapa (pibim - sumaišyti). Tai gražu ir skanu! Mėsa meniškai išdėliojama ant ryžių, toliau apkepintos ir žalios daržovės, kepti kiaušiniai ir padažas. Šį patiekalą malonu gaminti, nes tinka bet kokios tuo metu turimos daržovės: morkos, špinatai, agurkai, ropės, grybai, įv. lapinės daržovės. Kuo patiekalas spalvingesnis, tuo patrauklesnis. Šaknines daržoves supjaustome plonais šiaudeliais ir kiekvieną jų rūšį atskirai vos apkepiname nedideliame aliejaus kiekyje, apibarstydami druska ir pipirais. Lapines daržoves tiesiog suplėšome, kad išliktų vitaminai. Grybus bei agurkus apkepame. Kiaušinius iškepame nepaleisdami trynio. Veršieną supjaustome gabalėliais ir iškepame atskirai su česnaku, svogūnu, sojų padažu ir trupučiu cukraus. Ant išvirtų ir į dubenį supiltų ryžių išdėliojame visus apkepintus ir žalius produktus. Ant daržovių dedame mėsą, po to kiaušinį. Prieš valgant viską greitai ir gerai sumaišome. Prie pibimbapos tiks aukščiau minėtas padažas arba padažas tik iš raudonųjų pipirų ir sezamo aliejaus. Pabandykite. Linksmų švenčių ir gero apetito!