• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Košerinis maistas

Teko girdėti, kad žydai valgo tik košerinį maistą. Pasakojama, kad kai rugsėjo mėnesį Vilniuje lankėsi Izraelio Prezidentas Mošė Kacavas, tai į Prezidentūrą buvo atvežta net košerinė krosnis. Ar tai tiesa? Nejaugi mūsų maistas ir pečiai niekam tinkami?

REKLAMA
REKLAMA

Jonas Graužinis, Rokiškis

Iš tikrųjų į Prezidentūrą buvo atvežta ir košerinė krosnis, ir košeriniai indai, ir košerinis maistas. Tiesa, krosnį atvežė iš Vilniuje esančio vienintelio Baltijos šalyse košerinio maisto restorano, naujus indus iš "Ida Basar" restorano, o kai kuriuos maisto produktus net iš Belgijos. Prezidentui pietums buvo pasiūlytas tik ką pagautas upėtakis, sūris, atvežtas iš Belgijos, salotos, užkeptos kriaušės. Vynas irgi atkeliavo iš Belgijos, o daržovės žydams tiko ir lietuviškos.

REKLAMA

Žodis "košerinis" verčiamas kaip "tinkamas" ar "teisingas". Tokį maitinimąsi žydams reglamentuoja kašrutas. Teigiama, kad žydams, ką jie turi valgyti ir gerti, nurodė Mozė prieš 3200 metų. Religingi žydai šių taisyklių laikosi, tačiau dauguma valgo viską, kas skanu. Šiaip visos taisyklės yra logiškos ir gerai išmąstytos. Mėsa turi būti tinkamai apdorota, išmirkyta, pasūdyta, perplauta. Gaminant patiekalus iš mėsos negalima dėti jokių pieno produktų. Tinka tiktai jautiena, veršiena, aviena arba paukštiena. Taip pat naudojami tik šių galvijų riebalai, margarinas ar aliejus. Tačiau mėsiški patiekalai laikomi menkesnės kilmės maistu. Pirmenybė teikiama augalinės kilmės maistui.

REKLAMA
REKLAMA

Valgomomis pripažintos tiktai žvynuotos, pelekus turinčios žuvys. Tikinčiam žydui neįsiūlysi ungurio ar mėsos su krauju. Mat kraujyje esama gyvulio sielos, kuri skatina agresiją.

Kad pienas taptų košerinis, karvė turi būti švari, o melžiama į savo atsineštą indą. Tas indas turi būti tris kartus pamerktas į tekantį vandenį. Dar daugiau - melžiant šalia turi stovėti rabinas ir skaityti maldą.

Kad maistas būtų košerinis, jokiu būdu negalima maišyti indų (pvz., jei indas skirtas mėsai, tai į tokį indą negalima dėti jokio kito produkto). Stalai turi būti nuplikyti verdančiu vandeniu, užtiesti naujomis staltiesėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų