Remigijus RAINYS
"Du dvidešimtmečiai pavaišins kebabais porą simpatiškų merginų. Lauksime jūsų 23 valandą prie kebabų vežimėlio Kauno pilies aikštėje." Toliau nurodomi sutartiniai atpažinimo ženklai. Tokie ar panašūs skelbimai gana dažnai skamba tai vienos, tai kitos vietinės Kauno radijo stoties eteryje, ir jų autoriai beveik gali būti tikri, kad sulauks norinčių drauge paskanauti šių, prieš kelis metus neįtikėtinai mūsuose išpopuliarėjusių. turkiškų patiekalų. Atrodytų, jau galima teigti, kad šis dar nuo Osmanų imperijos laikų kepamas patiekalas, vėliau labiausiai išpopuliarėjęs Turkijoje, iš jaunų lietuvaičių skrandžių galutinai išstūmė mūsų garsiuosius cepelinus. O juk dar taip neseniai, stodami į Europos Sąjungą, mes tikėjomės ją nukariauti (pamenate reklamą: "Spirgi, spirgi!"?) būtent savo didžkukuliais.
Kebabas su kiauliena
Kebabas - tai ant vertikalaus iešmo kepamas patiekalas iš avienos, jautienos ar vištienos. Turkai sako, kad jo skonis labai priklauso nuo to, kaip buvo papjautas gyvulys. Šioje šalyje prieš skerdimą jiems užrišamos akys, nes kitaip gyvulys išsigąsta ir išskiria tam tikras medžiagas, dėl kurių mėsa tampa neskani. Nežinia, ar Lietuvoje kebabams skerdžiamiems gyvuliams taip pat užrišamos akys, nes į visus juos, kepamus kioskus, pristatomos jau suformuotos mėsos "galvos". Tačiau turkams Kaune kebabų skanauti nerekomenduojama, nes mūsiškiai jau senokai savo gaminius "pagerino" ir kiaulienos faršu. Tad savo nacionalinio patiekalo Kaune paragauti panūdę musulmonai sulaužytų vieną iš pagrindinių islamiškosios religijos tabu. Kebabo kokybė priklauso ir nuo jo formos. Ant didelio iešmo veriama sluoksniais pjaustyta žalia mėsa, o ant jos - faršas, kuris sudaro didžiąją kebabo dalį. Ant iešmo užmauta mėsa turi būti tinkamai suformuota ir glotniai sulyginta. Nuo to priklauso ne tik kebabo grožis, bet ir skonis. Jei kebabas tinkamai suformuotas, kraštai neapsvyla, jis iškepa tolygiai. Iškepta mėsa plonai supjaustoma ir patiekiama lėkštelėje su daržovėmis bei lavašu ar turkiška duona - pita. Prie mėsos siūlomi skirtingi padažai.
Valgymo ypatumai
Mūsų lauko "kebabinėse" kebabas su visais priedais "sukrečiamas" ir suvyniojamas į lietinį blyną, primenantį lavašą, ar į prapjautą pitos bandelę. Todėl suvalgyti visą porciją, neapsilaisčius švelniu česnakiniu, pikantišku ar čili padažu, sugeba tik patyrę gurmanai. Beje, nors visa porcija įpakuojama į polietileninį maišelį, tačiau, išskydus lavašui, dalis jos taip ir lieka nesuvalgyta, nes kišti pirštus į žemyn nutekėjusį padažą ir vėliau bandyti juos nusivalyti prie patiekalo pridedama mažute popierine servetėle, viešai ryžtasi tik nedaugelis. Gal todėl kebabo mėgėjai jį nešasi ar vežasi į namus arba tenkinasi mažesne, tačiau "techniškai" lengviau įveikiama porcija.
Atrodo, jog Kauno jaunimėlis kebabų valgymo ypatumų problemas išsprendė savaip ir prie šiuos skanėstus kepančių kioskų dažniausiai suvažiuoja jau sutemus. O tamsoje jau nebe taip svarbu, ar gabalėlis mėsos paliko dėmę ant medžiagos atraižėlės, kurią mūsų merginos vis dar vadina sijonu, ar "džentelmenas" slapčiomis nusivalė padažu išteptus pirštus į firminių marškinėlių kraštą.
Karas su muzikos mėgėjais
Pasistiprinę jaunuoliai būriuojasi netoli "kebabinių" esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse arba važiuoja į romantiškas miesto pakraščių vieteles. Dar ne taip seniai vėlyvais vakarais buvo sunku surasti laisvą vietelę prie Kauno pilies esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, nes ją tiesiog "okupuodavo" ne tik iš centro ar senamiesčio suplaukę vaikinai ir merginos. Pasistatę ant automobilių stogų alaus ar net kokio stipresnio gėrimėlio butelius, jaunuoliai iki paryčių aptarinėdavo savo problemas, varžydamiesi, kurio automobilyje įrengta galingesnė garso aparatūra. Kartais tarp atskirų būrelių kildavo triaukščių keiksmažodžių palydimi vaidai ar net muštynės. Visa tai labai nepatiko vakarais ramybės troškusiems aplinkiniams gyventojams, kurie skundais verste užvertė ne tik visas įmanomas valdžios institucijas, bet ir policiją. Po kelių naktinių reidų pareigūnai nubaudė nesuspėjusius pasprukti triukšmadarius ir viešoje vietoje alkoholį vartojančius asmenis, tačiau "skundikai" nenurimo, net jiems įrodžius, jog dabar skleidžiamo triukšmo lygis neviršija leidžiamo, o atstumas nuo stovėjimo aikštelės iki jų namų neviršija leistinų normų. Problemą pavyko galutinai išspręsti, tik prie įvažiavimo į aikštelę pastačius kelių ženklus, jog nuo 23 iki 5 valandos čia leidžiama stovėti tik autobusams. Kiek mažesni jaunimo būreliai suvažiuoja ir dabar, tačiau jie tuoj pat kažkur pranyksta, vos pamatę policijos patrulių automobilį. Praradę naktinius klientus, savo darbo laiką sutrumpino ir kebabų kepėjai. Beje, dar anksčiau jie daugelį savo prekybos vagonėlių "papuošė" skelbimais, jog "klientai, kurie šiukšlina ir leidžia garsiai muziką, bus neaptarnaujami !!! (skelbimų kalba netaisyta - aut. past.). Dėl analogiškų priežasčių Kaune šiuo metu kebabai iki paryčių kepami tik keliose vietose.
Nevienodas skonis
Ne vienas kalbintas kaunietis teigė, kad bene skaniausi mieste kebabai kepami Tvirtovės alėjoje, prie Technikos kolegijos įsikūrusiame prekybos vagonėlyje. Čia dirbančios Edita ir Gintarė sutiko, kad klientų joms netrūksta, tačiau, kaip ir visi kiti kalbinti kebabų kepėjai, neįvardijo bent apytikrio parduodamų porcijų skaičiaus. Pasak merginų, kebabas paruošiamas per dvi minutes, o apkepamas dar tris. Pasibaigus paskaitoms, prie pardavimo langelio nusidriekia nemažos eilutės. Vakarais smaguriautojų čia sumažėja, tačiau kartais renkasi "keisti" pirkėjai. Joks alkoholis šioje, kaip ir daugelyje kitų "kebabinių", neparduodamas, tačiau sutemus aplink šlaistosi neblaivūs piliečiai, kurie neretai kimba prie merginų ar kitų pirkėjų. Edita sakė, jog įkaušėliai ne visuomet tik juokais kaulina nuolaidų ar net kebabo "už dyką". Labiausiai merginos baiminasi retkarčiais užklystančių narkomanų, kurių elgesys neprognozuojamas. Kartą jie nugalabijo merginų globotą kačiuką. Nors nenuspėjamai elgiasi ir visiškai padoriai atrodantys klientai. Neseniai iš prabangaus automobilio išsiritusios kelios įkaušusios garbingo amžiaus damos, belaukdamos, kol iškeps kebabai, čia pat atliko savo gamtinius reikalus ir ilgokai staipėsi užsivertusios sijonus, demonstruodamos intymias grožybes.
Niekuomet netrūksta lankytojų ir Kauno automobilių turguje bei Ateities plento gale, ties išvažiavimu į magistralę Vilniaus link esančiose kebabų kepyklose. Tiesa, turguje kebabai kepami tik jo darbo metu. Netoli magistralės Kaunas - Vilnius esančios "kebabynės" darbuotoja teigė, kad naktimis kebabų nekepa, o tik prekiauja alumi, tačiau šio patiekalo mėgėjai tikino, kad čia kebabai tikrai skanūs. Net vilniečiai amžinai linkę pasišaipyti iš kauniečių, ne vienoje internetinėje svetainėje savo kolegas ragina važiuoti į Kauną valgyti skanių ir nebrangių kebabų.
Panašūs vaizdeliai
Prisivalgę kebabų, vaikinai dažniausiai su merginomis iki paryčių vakaroja automobilių stovėjimo aikštelėse prie Kauno marių, IX forto ar Jonavos gatvėje, prie Eigulių kapinių. Vaizdelis visur panašus. Prie automobilių būriuojasi apie viską ir nieką besišnekučiuojantys vaikinai ir merginos, gurkšnojantys alų ar kokteilius "Mix" ir besiklausantys garsiai leidžiamos muzikos. Taip "stumiamą" laiką vienas iš pakalbintų nuolatinių šių sambūrių dalyvių taikliai apibūdino žodžiais: "spjaudau ir gaudau". Šnekus vaikinas tikino, kad miesto klubuose kas vakarą jam lankytis per brangu. Ten už įėjimą ir kelis kokteilius sau ir draugei jam tektų pakloti apie šimtą litų. O automobilių stovėjimo aikštelėse jam užtenka kokių keturių litų alui ir dar šešių - kebabui. Su bičiuliais jis aptaria savo automobilius ir jų kaprizus, naujus mobiliuosius telefonus bei merginas. Atvažiuoja ir grynai "moteriškų ekipažų", iš kurių išsiritusios trumpasijonės išsitraukia cigaretes ir išdidžiai skaičiuoja jas pridegti prišokusius vaikinus. Nieko netrikdo net muzikinio "repertuaro" pagrindą sudarančios "Naujųjų lietuvių" grupės dainos su nešvankiais tekstais. Alaus buteliai nuo automobilių stogų į salonų vidų perkeliami tik pasirodžius policijos patrulių automobiliui. Patys pareigūnai teigia, jog rimtesnių teisėtvarkos pažeidimų čia nedaug. Kol kas tarp "vakarotojų" dar nesulaikytas nė vienas nuo teisėtvarkos besislapstantis asmuo. Net tikrinant išvažiuojančius automobilius labai retai įkliūna koks leidžiamą promilių skaičių viršijęs vairuotojas, nes kiekvienas ekipažas iš anksto pasirūpina bent vienu "blaivininku". Kai kurie kalbinti vaikinai prisipažino, kad jie iš anksto susitaria, kas tą vakarą bus "sausas", ir sąžiningai laikosi grafiko, nes baudos už vairavimą neblaiviam ne jų kišenei. Dar neseniai čia buvo madinga išvažiuojant staigiai trūktelėti iš vietos, šaižiai kaukiant padangoms, tačiau dabar tai daro tik turtingesnius gimdytojus turintys padaužos neseniai įsigiję automobilius. Mat nuolat keisti sudilusių padangų komplektus daugeliui smarkuolių neužtenka lėšų, o į automobilių techninę būklę vis didesnį dėmesį kreipia kelių policininkai.
Galbūt romantišką nuotaiką Kauno marių automobilių stovėjimo aikštelėje sukuria kitame krante šviečiantys žiburiai, nes protarpiais tai viena, tai kita porelė automobiliu nuvažiuoja į atokesnes vieteles prie Pažaislio vienuolyno sienų. Pro šalį "Baltųjų burių" kavinės link važiuojantys spėja, kodėl automobiliai, stovėdami vietoje, supuojasi ir neveikiant jų varikliams. Dar labiau nesivaržo naktimis susirenkantys į iš visų pusių medžiais apsuptą aikštelę prie IX forto. Kol vieni aptarinėja savo problemas, gurkšnodami degtinę iš butelių, kiti pasikliauja tamsintais galiniais mašinų stiklais ir kėtoja besikvatojančias savo damas ant paskubomis nuleistų sėdynių. Panaudotų prezervatyvų ar bent jų pakuočių nesunkiai užtiksi ir apžvalgos aikštelėje Šilainiuose, ant Milikonių kalno.
Vis teberemontuojamas Aleksoto tiltas gerokai sumažino ir kitoje apžvalgos aikštelėje, šalia Aleksoto funikulieriaus viršutinės terasos, besibūriuojančių naktinėtojų skaičių. Iš miesto centro ir miegamųjų rajonų čia nusigauti nebepatogu, todėl dažniau suvažiuoja vietinis ir Garliavos jaunimas. Gyventojų skundai ir aktyvūs policijos pareigūnų veiksmai gerokai sudrausmino nelegalių naktinių "dragų" mėgėjus, kurie dar neseniai savo lenktynes rengdavo Jonavos gatvėje. Aštrių pojūčių mėgėjai iš aikštelės prie Eigulių kapinių išsiskirsto vos pro šalį pravažiavus policijos ženklais pažymėtam automobiliui, pagaliau duodami ramybę tiek mirusiems, tiek gyviesiems aplinkinių namų gyventojams. Paryčiais savo "pjūties meto" pagaliau sulaukia miesto centre ir geležinkelio stoties aikštėje įsikūrę kebabų kepėjai. Mickevičiaus gatvėje, priešais Karininkų Ramovę, esančios rytietiškų kaukazietiškų patiekalų kavinės "Akhtamara" barmenė Ramunė sakė, kad po pirmos valandos nakties laisvų vietų beveik nebūna. Pagrindiniai lankytojai - senamiesčio ir miesto centro klubuose pramogavęs jaunimas, kuris bešėldamas jau suspėjo praalkti. Tad prie klubuose išleistos sumos vaikinai ir merginos noriai prideda dar kelis litus ir mėgaujasi iš vištienos kepamų kebabų skoniu.