Estijos dienraštis "Postimees" paskelbė, kad šios šalies maisto pramonės įmonės įdėmiai tiria Europos Sąjungos valstybių rinkas, nes joms stinga informacijos apie populiarius gaminius bei trūksta lėšų reklamuoti savo prekinius ženklus.
Iki šiol Estijos maisto gamintojai į ES eksportavo tik pusfabrikačius - pieno miltelius ar sūrį, kuriuos vėliau perdirbdavo Europos įmonės.
Pavyzdžiui, mėsos gamintojai į ES išvis nėra nieko išvežę, nes neturi kokybės sertifikatų.
Iki šiol Estijos maisto eksportą ribojo ir kvotos. Tačiau, šaliai tapus Sąjungos nare, Estijos gamintojai galės be apribojimų prekiauti visose ES valstybėse. Vis dėlto įmonės pripažįsta, kad prekiauti ES rinkoje nėra pasirengusios.
Valgos mėsos perdirbimo įmonės vadybininkas Elmutas Paavelas (Elmutas Pavelis) nurodė, kad pagrindines gamintojų jėgas atima arši konkurencija vidaus rinkoje.
Tuo tarpu Rakverės mėsos perdirbimo įmonės atstovas Olle Hormas (Olė Hormas) teigė, jog didžiausios kliūtys įsitvirtinti ES rinkoje yra prekės ženklų ir lėšų juos reklamuoti stoka.
Pasak O. Hormo, Estijos gamintojai tikriausiai ir toliau į Europą eksportuos pusfabrikačius be prekės ženklų.
Tikėtina, kad Estijos maisto pramonės įmonių pagrindinėmis rinkomis taps Skandinavijos ir Baltijos šalys, nes kitos valstybės yra pernelyg nutolusios, o jų rinkos per didelės menkam Estijos gamintojų pajėgumui.
ETA-ELTA