REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūpintis svetimais vaikais - pavojinga

Irena ZUBRICKIENĖ

Lietuvos šeimose gali staiga padaugėti alkstančių, šąlančių, vargstančių, skriaudžiamų, tėvų neprižiūrimų, apleistų vaikų. Taip atsitiks, jeigu įvairių šalies rajonų vaiko teisių apsaugos (VTA) skyrių ir tarnybų specialistai bei socialiniai darbuotojai vieningai palaikys vienoje šeimoje darbo metu nukentėjusias Marijampolės VTA skyriaus darbuotojas, žadančias atsisakyti vizitų į probleminėmis vadinamas šeimas. Arba pagaliau turi būti deramai pasirūpinta pačių VTA darbuotojų saugumu.

REKLAMA
REKLAMA

Skubėdavo tikrinti informacijos

Baigiantis darbo savaitei, Marijampolės VTA skyrius sulaukė pranešimo, kad privačių gyvenamųjų namų kvartale, Birštono gatvėje, daugiavaikės K. šeimos vaikai ne pirmą parą gyvena vieni. Šie namai skyriaus darbuotojams žinomi kone dešimtmetį, nes išsituokę tėvai niekaip negali užkasti karo kirvio: be kitų buvusios poros problemų (nesantaikos, turto dalybų, teismų maratono, apkalbų), atskirai gyvenantis tėvas Vidas K. (47 m.) nuolat skundžia kelioms tarnyboms, anot jo, vaikų neprižiūrinčią buvusią žmoną Danutę K. (43 m.). Šioji, įsitikinusi, kad kartu gyvenantys šeimos pirmagimiai, du pilnamečiai (22 m. ir 18 m.) sūnūs, pajėgūs patys pasirūpinti 16 metų seserimi ir mažamečiu broliu, kartais namuose nenakvoja. Už tai moteris neseniai buvo įspėta teisme.

REKLAMA

Nors VTA skyrių jau pasiekusi informacija, kad keturių vaikų motina pastaruoju metu pradėjo išgėrinėti, iki šiol šeima nebuvo įtraukta į lankytinų socialinės rizikos šeimų sąrašą. Joje skyriaus darbuotojai apsilankydavo dažniausiai tada, kai gaudavo vaikų tėvo skundą, tačiau "rėkiančios" padėties namuose niekada nerasdavo. Pradėjus skeptiškai vertinti Vido K. skundus, šis vyras nutarė pergudrauti VTA skyrių - kreiptis tiesiai į Lietuvos vaiko teisių apsaugos kontrolierę Rimantę Šalaševičiūtę.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarąjį kartą iš kontrolierės į VTA skyrių gautą informaciją vėl buvo suskubta patikrinti. Skyriaus tarnybiniu automobiliu, kurį vairavo jaunas vairuotojas, į Birštono gatvę nuvyko bene didžiausią darbo patirtį turinti specialistė Rūta Šaknaitienė, čia dirbanti 13-uosius metus, ir jaunesnė jos kolegė Rita Strazdienė. Pareigūnės, K. namuose iš tiesų radusios tik rimtų sveikatos problemų turintį šeimos jauniausiąjį sūnų (10 m.), pradėjo jo klausinėti, nuo kada vaikas vienas, kur išėjusi mama, kada pareis vyresnieji broliai ir sesuo, ar namuose yra ką valgyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikinas užpuolė su peiliu

Specialisčių pokalbis su berniuku buvo tik tik prasidėjęs, kai staiga laiptais iš antrojo aukšto sparčiais žingsniais atidundėjo šeimos pirmagimis Mantas (22 m.). Nesvetingai pareiškęs, kad jam "jau nusibodo šie vizitai", iki tol atrodydavęs tylenis vaikinas, iš matymo pažinojęs abi viešnias, anot jų, lyg sužvėrėjęs puolė stumti abi moteris, atrodė esąs nesuvaldomas. Pastumta R. Šaknaitienė į sieną prasiskėlė galvą, abi moterys buvo apspardytos. Jos, nenusiteikusios grumtis ir nelaukusios didesnio smurto protrūkio, tuoj pat išėjo iš namo ir įsėdo į jų laukusį tarnybinį automobilį. Tačiau moterys negalėjo išvykti iki galo neišsprendusios problemos, dėl kurios atvažiavo, tad nutarė pasikviesti policijos pareigūnus.

REKLAMA

Kaip tik tuo metu į namus parėjo paauglė K. dukra. Netrukus atvyko du jauni policininkai - vaikinas ir mergina. VTA skyriaus darbuotojos kartu su jais vėl nuėjo į namo vidų. Paauglė pasakė, kad brolis Mantas turėtų būti užlipęs į savo kambarį antrajame aukšte. Policininkai, nutarę pas jį nueiti, VTA skyriaus specialistėms patarė eiti į savo mašiną ir ten palaukti.

- Vos tik mes atsidūrėme kieme, mums iš už nugaros iššoko, matyt, už namo kampo tūnojęs Mantas, - pasakojo Rūta Šaknaitienė. - Jis kliudė kolegę, kuri, pradėjusi bėgti iš kiemo, pargriuvo ir buvo apspardyta, o kitą akimirką jau puolė prisivijęs mane ir sugriebė už plaukų. Nesitikėjusi tokių veiksmų aš buvau pargriauta veidu į žemę ir apspardyta, kol raičiodamasi staiga atsisukau veidu į Mantą ir virš savęs pamačiau jo rankoje turimą nemažą peilį, kuriuo įtūžęs vaikinas buvo užsimojęs. Nebuvo kada svarstyti ir aš staiga griebiau už to peilio geležtės, siekdama išvengti dūrio.

REKLAMA

Peilio geležtė iškart sužalojo R. Šaknaitienei plaštaką - pervėrė aštrus skausmas. Gulinčios moters klyksmas prišaukė iš namo jau ėjusius policininkus ir nuošaliau laukusį VTA skyriaus vairuotoją. Sulaikyti įsismarkavusį Mantą jiems nebuvo labai lengva, tačiau vis dėlto pavyko papurškus dujų. Vaikinas buvo nuvežtas į policiją, o abi nukentėjusios moterys - į ligoninę. Jos buvo labai išsigandusios, o R. Šaknaitienei prireikė susiūti pjautinę žaizdą dešinėje rankoje. Kitą dieną dėl rankos skausmo ir patinimo pradėjo skųstis ir R. Strazdienė - medikai tikrino, ar neskilęs rankos kaulas, kai moteris bėgdama pargriuvo K. kieme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojų saugumas niekam nerūpi

Mantas K., dvi paras praleidęs areštinėje, buvo iš jos išleistas, jam paskirti tam tikri įpareigojimai. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojams, einantiems savo pareigas. Anksčiau jokių problemų su teisėsaugininkais neturėjusiam vaikinui gresia teismo bausmė - viešieji darbai arba bauda, arba laisvės atėmimas iki 3 metų. Beje, sulaikytas Mantas nebuvo linkęs gailėtis dėl savo veiksmų, nes tvirtino nesiekęs sužaloti specialisčių: esą pamatęs policijos automobilį, skubiai šoko per langą, kad išvengtų sulaikymo, ir ketino pabėgti, o peilį pasigriebė tam, kad pagąsdintų žmones, galinčius jam pastoti kelią. Anot Manto, tie žmonės ir buvo abi darbuotojos, pasipainiojusios jo kelyje, todėl jos ir buvusios apspardytos, o viena esą pati griebė už jo peilio.

REKLAMA

Marijampolės VTA skyriaus vadovė Nijolė Popierienė teigė, kad skyriaus darbuotojų užpuolimai šeimose, kurios vizituojamos, - kone kasdienybė. Tik vienur darbuotojai užgauliojami keiksmažodžiais, kitur tik pagrasinama kirsti, dar kitur žadama keršyti, susidoroti, linkima rimtų nesėkmių. Pati N. Popierienė iki šiol turi randą veide, likusį nuo kirčio diržu, kai jai buvo netikėtai smogta pasibeldus į vieną lindynę, vos tik duris pravėrė pastogės šeimininkas. R. Strazdienė šiurpiai prisimena grasinimus kirviu, bet grėsmingai situacijai neleido įsiliepsnoti tuokart drauge buvę policijos pareigūnai. Skyriaus specialistui Gintautui Pajaujui prieš kurį laiką prakeiksmus siuntė vienas už dukters žaginimą nuteistas ilgai kalėti Marijampolės savivaldybės gyventojas, be užuolankų grubiai pažadėjęs "dar susitikti laisvėje". Žodžiu, visi šeši Marijampolės VTA skyriaus darbuotojai galėtų papasakoti įvairių istorijų, kai, nuvykę į šeimas, negalėjo garantuoti, jog išvyks nestumdyti, neapdraskyti, nesužaloti, ir žvelgė rimtam pavojui į akis.

REKLAMA

Darbuotojai tikino ne kartą kėlę savo saugumo problemą įvairaus lygio pasitarimuose, tačiau prašymai aprūpinti juos nors dujų balionėliais ar visada į reidus skirti policininką likdavę neišgirsti taip yra ir daugelyje kitų Lietuvos rajonų. Kaip stebėjosi R. Šaknaitienė, negi tik sulaukus tragiško įvykio darbe, pagaliau būtų atkreiptas dėmesys į VTA darbuotojus (dauguma jų - moterys), kone kasdien balansuojančius tarp žeminančios nepagarbos ir net žiaurios rizikos?..

Nuotrauka iš redakcijos archyvo:

- R. Šaknaitienė, netikėtai patyrusi jaunuolio išpuolį jo namuose, ketina daugiau nevizituoti probleminių šeimų

Laimos GRIGAITYTĖS nuotr.:

- Marijampolės VTAS vadovei N. Popierienei apie pavojingą darbą nuolat primena randas veide - nuo asocialaus asmens netikėto kirčio diržu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų