REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
„Gaujų karai. Smaugliai“ (nuotr. Organizatorių)

Piratavimo mąstai Lietuvoje neįtikėtinai dideli – net apie 75 proc. interneto vartotojų vaizdo turinį (filmus, sporto rungtynes, serialus) žiūri nelegaliai. Nelegalaus turinio platintojai, visuomenėje idealizuojant vadinami piratais, nuolat seka kino industrijos naujienas ir stengiasi maksimaliai greitai parodyti naujausius filmus ar serialus nelegaliai.

8

Piratavimo mąstai Lietuvoje neįtikėtinai dideli – net apie 75 proc. interneto vartotojų vaizdo turinį (filmus, sporto rungtynes, serialus) žiūri nelegaliai. Nelegalaus turinio platintojai, visuomenėje idealizuojant vadinami piratais, nuolat seka kino industrijos naujienas ir stengiasi maksimaliai greitai parodyti naujausius filmus ar serialus nelegaliai.

REKLAMA

Su tuo susidūrė ir vaizdo transliacijų internetu platforma Go3 – dar net nepradėtas rodyti naujasis serialas „Gaujų karai. Smaugliai“ jau atsidūrė piratų akiratyje.

Lietuvoje pažeidimų mąstai yra šokiruojantys. Sporto kanale TV3 Sport ir vaizdo transliacijų internetu platformoje Go3 rodant tiesiogiai populiariausias sporto – krepšinio, futbolo, bokso kovas, vidutiniškai tenka imtis teisių gynimo veiksmų bei blokuoti virš 250 nelegalių nuorodų bei transliacijų (angl. stream). Per mėnesį ginant tik 16-20 rungtynių pašalinta būna virš 5000 nuorodų.

INAC Intelektinės nuosavybės apsaugos centro vadovas Vytautas Simanavičius patvirtina, kad piratavimo mąstai Lietuvoje toliau auga:

REKLAMA
REKLAMA

„Atlikus skaičiavimus nustatyta, kad 2020 m. pradžioje audiovizualinio sektoriaus rinkoje „piratauja“ apie 75,60 proc. interneto vartotojų ir tik 24,40 proc. naudojasi legaliais šaltiniais. Pastebime, kad svetainių blokavimas neduoda praktiškai jokio efekto, nes labai greitai randami apėjimai. Be to dalis žmonių turbūt net nesuvokia, kad žiūri nelegaliai, nes jie už turinį susimoka. Tai reiškia, kad ir piratinis turinys darosi mokamas. Norėtųsi, kad kūrėjai ar platintojai patys aktyviau rūpintųsi savo kūrinių apsauga,“ – teigia INAC atstovas. 

REKLAMA

Pasak Žilvaro Zinkevičiaus, Ryšių su visuomene ir komunikacijos vadovo Baltijos šalims, TV3 Grupė deda maksimalias pastangas, kad gintų tiek savo sukurtą produkciją, tiek ir nupirktus kitų autorių kūrinius.

„Efektyvi vaizdo kūrinių teisių gynimo priemonė yra stebėsena ir neteisėtų kopijų šalinimas. Pažeidėjams ir atitinkamoms institucijoms nustatyta tvarka yra siunčiami pranešimai ir neteisėtai platinami filmai, serialai, sporto rungtynės ar TV kanalai būna pašalinami. Gynimo kaštai yra labai dideli, nes apsaugoti kūrinius gali tik profesionalūs IT specialistai ir šios srities teisininkai, kurių kompetencija šiais laikais kainuoja išties daug. Dėl šios priežasties dažnai patys lietuviškos produkcijos kūrėjai net neišgali skirti pinigus kūrinio apsaugai, o nelegalus vartojimas bei teisių pažeidimai, be abejo, net stabdo ir naujos produkcijos kūrybą Lietuvoje,“ – supranta lietuviškos produkcijos autorių nuogąstavimus Ž.Zinkevičius.  

REKLAMA
REKLAMA

Populiariausias lietuviškas serialas „Prakeikti 2” yra itin „pamėgtas“ nelegalaus turinio platintojų. Kas mėnesį šalinama daugiau nei 250 šio serialo nuorodų įvairiuose socialiniuose tinkluose, forumuose bei nelegaliose platformose. 

Įdomus faktas, kad dar net nepradėjus rodyti naująjį autorinį platformos Go3 serialą „Gaujų karai. Smaugliai“, kurio pirmoji serija dar tik pasirodys balandžio 20 d. jau pastebėtos suaktyvėjusios nelegalių platintojų iniciatyvos bei pasiruošimai būsimoms vagystėms ir kitiems autorinių teisių pažeidimams.

„Norisi daugiau bendradarbiavimo ir pagalbos iš valstybės, rūpinantis intelektinės nuosavybės apsauga, nors teisinėje bazėje yra ir teigiamų pokyčių, bet yra aktualus poreikis kompetentingų, specializuotų institucijų, kurios vykdytų nuolatinę šios srities stebėseną ir padėtų IT sprendimais. Palikti vieni ir (re)transliuotojai bei legalios interneto platformos, kurie perka užsienio vaizdo turinį ir sumoka didelius pinigus, mokesčius valstybei, autorinius mokesčius kolektyvinio administravimo asociacijoms. Mes bendradarbiaujame su socialiniais tinklais ir pasaulinėmis platformomis, kaip pvz. Youtube, bet neretai ne tik Lietuvai, bet visam Baltijos regionui dėmesys skiriamas per mažas. Norėtųsi iš partnerių efektyvesnių sprendimų, greitesnės reakcijos, kad bendromis jėgomis pasiektume geresnių rezultatų.“- vardina galimybes ir poreikius Ž.Zinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų