REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žalias, švarus, tikras, natūralus – tokiais vaizdingais žodžiais mus vilioja ekologiško maisto gamintojai ir augintojai. Tačiau, kad valgyti ekologiškai reiškia valgyti brangiau yra neginčytinas faktas, o ar sveikiau – amžinas klausimas.

Žalias, švarus, tikras, natūralus – tokiais vaizdingais žodžiais mus vilioja ekologiško maisto gamintojai ir augintojai. Tačiau, kad valgyti ekologiškai reiškia valgyti brangiau yra neginčytinas faktas, o ar sveikiau – amžinas klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 m. Didžiosios Britanijos mokslininkų tyrimas, analizavęs 50 metų laikotarpyje darytus eksperimentus ir tyrimus, patvirtino prielaidą, kad ekologiškas maistas mažai kuo skiriasi nuo įprasto. Mokslininkai nustatė, kad ekologiški produktai nėra nei sveikesni, nei maistingesni nei daro žmogaus organizmui kokią kitą teigiamą įtaką.

REKLAMA

Tam prieštarauja ekologiško gyvenimo šalininkai, o ypač jo augintojai ir gamintojai, sakydami, kad neekologiški produktai yra labiau užteršti pesticidais, neekologiniuose ūkiuose augintose daržovėse ir vaisiuose yra mažiau antioksidantų. Visgi, akivaizdžios ekologiško maisto naudos jiems iki šiol jokiais rimtais tyrimais įrodyti nepavyko.

Mokame už kokybę ar pavadinimą?

Dietologai taip pat skeptiškai žiūri į ekologijos bumą ir labiau akcentuoja visaverčio maisto būtinybę bei natūralią aplinką – ne tik neužterštą, bet ir ne pernelyg iššvarintą, nes būtent dėl jos, o ne dėl užteršto maisto vaikams atsiranda alergijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Apklausos rodo, kad dauguma žmonių mano, kad ekologiškas maistas yra geresnis, sveikesnis ir naudingesnis sveikatai. Deja, tyrimai, atlikti lyginant ekologiško ir įprasto, neekologiško maisto poveikį sveikatai parodė visai kitaip – tiek ekologiško, tiek neekologiško maisto poveikis sveikatai yra toks pats. Taip pat nustatyta, kad ekologiškas maistas savo biologine verte (t.y. vitaminų, mineralų, baltymų, riebalų, angliavandenių kiekiu) nesiskiria nuo neekologiško“, - teigia dietologė, intuityvaus valgymo šalininkė Aušra Jauniškytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, niekas neabejoja, kad maistas ir mityba yra labai svarbūs sveikatai, tačiau kartais mitybos reikšmė sveikatai yra pervertinama.

Kainos skiriasi iki kelių kartų

Jeigu palyginsime kovo mėnesio ekologiškų ir įprastų maisto produktų kainas prekybos centruose, pamatysime, kad jos skyrėsi net iki kelių kartų.

Pavyzdžiui, paprastos juodos duonos kilogramas kovą kainavo 5,97 Lt, batono 6,50 Lt. Atitinkamai ekologiškos duonos kilogramas kainavo 9,40 ir 9,21 Lt. Paprasto pieno litras (2,5 proc. rieb., tetrapak) kainavo 3,12 Lt, ekologiško 3,99 Lt. Paprastos varškės (9 proc.) kilogramas kainavo 14,42 Lt, ekologiškos 17,99 Lt. Lietuviškų paprastų bulvių kilogramas kainavo 1,29 Lt, ekologiškų 3,50 Lt, atitinkamai morkų kilogramas kainavo 1,64 Lt ir 5,99 Lt, kopūstų – 0,96 ir 3,99 Lt, medus 16,30 ir 28,54 Lt.

REKLAMA

Paprastos galvijienos kilogramas (nugarinė) kovą kainavo 30,47 Lt, o ekologiškos 49,99 Lt. Paprastų bananų kilogramas – 5 Lt, ekologiškų 7,99 Lt. Kiaušiniai (10 vnt., L kat.) kainavo 4,30 Lt, identiški ekologiški kiaušiniai kainavo 12,99 Lt.

Ar perkate ekologišką maistą?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip, nes saugau savo ir šeimos sveikatą.
Norėčiau, bet neturiu tiek pinigų, kad leisčiau sau tokią prabangą.
Visa ši ekologijos mada yra išpūstas dalykas ir akių dūmimas.
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar perkate ekologišką maistą?
Taip, nes saugau savo ir šeimos sveikatą.
5.2%
Norėčiau, bet neturiu tiek pinigų, kad leisčiau sau tokią prabangą.
21.1%
Visa ši ekologijos mada yra išpūstas dalykas ir akių dūmimas.
73.7%
Balsavo: 19

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų