REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

43-ų metų vilnietė Kristina Razminienė prieš 8-erius metus kovojo su pilvo, sąnarių skausmais, sunkiu kvėpavimu, nuovargiu ir kitomis sveikatos problemomis. Prieš pusantrų metų vilnietė nusprendė atsisakyti pieno, cukraus ir stipriai perdirbtų produktų. Dabar ji gali pasigirti gera savijauta ir dingusiomis žarnyno problemomis. 

43-ų metų vilnietė Kristina Razminienė prieš 8-erius metus kovojo su pilvo, sąnarių skausmais, sunkiu kvėpavimu, nuovargiu ir kitomis sveikatos problemomis. Prieš pusantrų metų vilnietė nusprendė atsisakyti pieno, cukraus ir stipriai perdirbtų produktų. Dabar ji gali pasigirti gera savijauta ir dingusiomis žarnyno problemomis. 

REKLAMA

Kristiną tokį sprendimą paskatino priimti prieš 8 metus diagnozuota celiakija (įgimtas maisto medžiagų pasisavinimo bei žarnyno veiklos sutrikimas), o vėliau ir mikroskopinis kolitas.  

„Prieš 9 metus man prasidėjo stiprūs pilvo skausmai, ilgą laiką ieškojau atsakymų, kas tai galėtų būti. Pati daug skaičiau ir įtariau, kad tai gali būti celiakija. Nuėjus pas gydytojus, šia ligą diagnozavo tik iš antro karto“, – prisimena K. Razminienė.  

Dėl patiriamų sveikatos sunkumų, Kristina nusprendė atsisakyti produktų su glitimu bei jo pėdsakais. Moters teigimu, tai buvo pirmas žingsnis geresnės savijautos link: 

REKLAMA
REKLAMA

„Atsisakius maisto su glitimu, dingo pilvo ir sąnarių skausmai. Tai padarė didelę įtaką mano sveikatai.” 

Visų produktų atsisakė vienu metu

Dabar atsisakiusi ne tik glitimo, bet ir cukraus, pieno ir stipriai perdribtų produktų, gali pasigirti dar geresne savijauta ir žarnyno būkle.  

REKLAMA

„Stipriai perdirbti produktai yra tie, kuriuose pridėta emulsiklių, skonio stipriklių, dažų. Jei į maistą įdėta druskos ar riešutų, tai yra natūralus produktai, kuriuos leidžiu sau valgyti be jokios graužaties jausmo“, – paaiškina ji.  

Paklausus, kas gi paskatino atsisakyti pieno produktų, Kristina nedelsiant atsako, kad tokį sprendimą priimti paskatino naujienų portale tv3.lt perskaitytas interviu su sveikatos mokslų universiteto sveikos gyvensenos programos vadovu Tomu Vaičiūnu, kuris turi žarnyno uždegiminę – Krono ligą.  

REKLAMA
REKLAMA

„Atsisakęs pieno produktų vyras ligą suvaldė: jam dingo dideli žarnyno skausmai. Pieno atsisakiau paskatinta būtent jo, perskaičiusi interviu dėl man diagnozuoto mikroskopinio kolito“, – sako Kirstina.  

K. Razminienė byloja, kad tuo pačiu metu atsisakė ir cukraus, stipriai perdirbtų produktų. Moters teigimu, tai nebuvo sunkus sprendimas, nes nuprendė, kad sveikata – svarbiau už viską:  

„Minėtieji produktai – didžiausi žarnyno mikrobiomos kenkėjai. Perdirbtų produktų sugalvojau atsisakyti natūraliai, nes apie tai kalba gydytojai, spaudoje galima surasti nemažai informacijos apie tokių produktų žalą.“  

Pieno, cukraus ir perdirbtų produktų atsisakiau kartu, tačiau nebuvo sunku, nes būtent dėl celiakijos, prieš 8 metus turėjau atsisakyti visų glitimo ir jo pėdsakų turinčių produktų. Viena kartą priėmusi tokį sprendimą, labiau pasitikėjau savimi, nes atsisakius glitimo, iš raciono reikėjo išbraukti labai daug ingredientų“, – pasakoja moteris.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuovargis, pilvo skausmai, dusulys – kasdienybė

Kristina neslepia, kad ilgą laiką kovojo su sveikatos problemomis: jautė nuolatinį nuovargį, kęsdavo pilvo skausmus, o lūpų pūslelinė per metus atsirasdavo bene 16-a kartų.  

„Turėjau ilgą laiką mane kamavusių sveikatos problemų ir jaučiausi taip blogai, kad galėjau daryti bet ką, kad tik man pagerėtų. Žarnyne jaučiau akmens pojūtį, smegenų rūką. Jaučiau daug simptomų ir niekas negalėjo paaiškinti, kodėl tai vyksta.    

Mano būklė pasiekė tokią ribą, kad nusprendžiau ją pakeisti mitybos pagalba. Mokslininkai atrado, kad 70 procentų žmogaus imuniteto ląstelių randama žarnyne. Reiškiasi, mityba daro labai didelę įtaką žmogaus žarnynui.

REKLAMA

Atsižvelgusi į šią informaciją, pradėjau galvoti, ką galiu savo mityboje patobulinti, kad puoselėčiau savo žarnyno sveikatą“, – išgyvenimais dalijasi moteris.  

Sveikata ženkliai pagerėjo

Kristinos paklausus, ar ieškojo šių produktų alternatyvų, ji atsako, kad tiesio stengėsi jų nevartoti. Visgi moteris pasidalina, kad geriausia ir arčiausiai pieno esanti alternatyva – namuose gaminamas migdolų pienas.  

„Prekybos centruose parduodamas augalinis pienas, yra su stiprikliais, emulsikliais ir kitomis medžiagomis. Todėl geriausią jį gamintis patiems“, – pataria moteris.  

Ilgainiui atsisakius pridėtinio cukraus, neliko poreikio saldumynams, nes pradėjo jausti, kad jaučia tą patį pasimėgavimą suvalgius vaisių.  

REKLAMA

„Stipriai perdirbtų produktų kaip traškučiai, pyrgėliai neradau. Tačiau laikui bėgant, suradau desertą su saldintomis datulėmis, šokoladą be glitimo ir cukraus. Saldžiai pavalgyti alternatyvų yra nedaug, tačiau supratau, kad jei valgai pilnavertiškai, organizmas nereikalauja cukraus“, – teigia moteris.  

K. Razminienė sako, kad atsisakius šių produktų, jos būklė pasikeitė kardinaliai. Moters teigimu, pagerėjo ne tik bendra savijauta, bet ir dingo intensyvus pilvo, sąnarių skausmas, nuovargio jausmas, nukrito svoris.  

„Nebejaučiu krūtinę spaudžiančio dusulio, pūslelinė iškilo vos 2 kartus, ženkliai sumažėjo cholesterolis, pagražėjo oda. Seniau odos poros kimšdavosi ir atsirasdavo spuogelių, dabar jau pamiršau, ką reiškia prasta odos būklė“, – šypsosi moteris.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasidalino mitybos rutina

Kristinos paklausus, ką valgo dienos eigoje, ji atsako, kad mitybos racione vyrauja žuvis, mėsa, grybai, daržovės ir įvairios šių produktų kombinacijos. Taip pat moteris akcentuoja, kad valgo tik paukštieną bei jautieną, kurią perka iš vietinių ūkininkų arba specializuotų parduotuvių. 

„Pusryčių nevalgau. Pirmą dienos maistą valgau apie 12-ą valandą, po 4-ių valandų užkandžiauju, o po to valgau vakarienę.   

Pusryčių nevalgau, nes prieš 3 metus pradėjau propaguoti protarpinį badavimą. Dabar tai virto gyvenimo būdu, nes pats organizmas reikalauja tokio režimo. Visgi mano šių metų planas paankstinti pirmąjį valgymą ir pradėti valgyti pusryčius.  

REKLAMA

Mano mitybos pagrindą sudaro žuvis, mėsa grybai, daržovės – tai valgau 2 kartus per dieną. Pavyzdžiui pirmasis patiekalas – žuvis su daržovėmis, o antrasis – mėsa su daržovėmis arba grybai su daržovėmis. Valgau dideliais kiekiais, kad žarnynas turėtų ką veikti.  

Taip pat valgau vaisius – žiemomis obuolius, kivius, persimonus, o vasaromis viską, kas auga sode. Užkandžiams renkuosi riešutus, vaisius ar uogas“, – dalinasi Kristina.  

bet ir atsiranda šiais laikais visokių mandrų ligų, kažkokia celiakija, žiurėk vienas mėsos valgyt negali, kitas bijo pieno, trečiam bulvė netinka, kuo toliau tuo keisčiau.
Mažiau kenksminga, nes neperdirbta.
Rašo kad valgo vaisius, bet atsisakė cukraus. Nors vaisiuose esanti fruktozė ne mažiau kenksminga nei paprastas cukrus...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų