REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kepenys – nepaprastai svarbus organas, kuris apsaugo organizmą nuo kenksmingų medžiagų ir toksinų, bei veikia kaip filtras. TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“ specialistas Alvydas Unikauskas papasakojo, kurie maisto produktai itin kenkia kepenims, o kurie – padeda joms atsinaujinti.

Kepenys – nepaprastai svarbus organas, kuris apsaugo organizmą nuo kenksmingų medžiagų ir toksinų, bei veikia kaip filtras. TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“ specialistas Alvydas Unikauskas papasakojo, kurie maisto produktai itin kenkia kepenims, o kurie – padeda joms atsinaujinti.

REKLAMA

Kaip teigia gydytojas, kepenys ypatingos tuo, kad jos kaip niekas kitas geba atsinaujinti.

„Net ir pašalinus 2/3 kepenų, jos atauga ir vėl gali atlikti savo funkciją“, – sako specialistas ir priduria, kad nepaisant kepenų gyvybingumo, kai kurie pacientai vis tiek geba jas pribaigti.

Itin kenkia šie produktai

Labiausiai kepenims kenkia netinkami mitybos įpročiai. Nors dažniausiai pacientai mano, kad didžiausią žalą daro alkoholis, tačiau tai – ne visai tiesa. Pasak A. Unikausko, norint džiaugtis sveikomis kepenimis reikėtų sumažinti arba visai atsisakyti tam tikrų produktų. Kepenims kenkia:

  • Nekokybiškas aliejus, visi aliejuje ilgai kepti arba skrudinti produktai.

„Kalbu apie sėklų arba grūdų aliejų, kuriame yra Omega-6 riebalų rūgštys. Pažiūrėkite, kokią bombą kepenims duoda bulvių traškučių pakelis: sudėtyje pirmos eina bulvės, o antroje vietoje – augaliniai aliejai. Čia turima galvoje sėklų aliejų, o ne sveiką augalo aliejų“, – pasakoja A. Unikauskas.

REKLAMA
REKLAMA
  • Alkoholis
  • Fruktozė

Fruktozės poveikis, anot eksperto, kepenims yra toks pats kaip alkoholio.

„Fruktozė ženkliai padidina kepenų vėžio rizika. Negana to, yra toksiškų fruktozei žmonių iš prigimties, kuriuos dar žalingiau veikia fruktozė“, – teigia žymus gydytojas.

REKLAMA

Kadangi vaisiuose yra daug fruktozės, A. Unikauskas rekomenduoja vaisius ir ypač vaisių sultis vartoti saikingai.

„Nenaudokite vaisių sulčių kaip vandenens. Kai norite kažko atsigerti, gerkite vandenį“, – sako ekspertas.

  • Aflotoksinas (grybų toksinas)

Ypatingai pavojinga mūsų kepenims medžiaga – aflatoksinas. Tai yra grybų toksinas, kurį išskiria mikroskopinis grybas.

„Remiantis turima informacija, aflatoksinas B1 yra kancerogeninė medžiaga ir net mažas jos kiekis gali sukelti kepenų vėžį. Be to, jie žaloja mūsų genus“, – tikina A. Unikauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma riešutų ir kai kurios grūdų rūšys, augančios šiltame ir drėgname klimate, gali užsikrėsti kancerogeninius aflatoksinus gaminančiais pelėsiais. Vis tik, aflatoksinai Lietuvoje randami retai.

Gydytojas taip pat patarė, kokie produktai yra naudingi kepenims ir padeda šiam organui atsinaujinti, tai yra daržovės, kiaušiniai ir žuvis.

Daugiau patarimų išgirskite aukščiau esančiame vaizdo įraše.

Laidą „Kviečiame daktarą“ žiūrėkite šeštadieniais 11:30 per TV3!

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 laidą „Kviečiame daktarą“.

tv3.lt

Kaip ne keista, bet parduotuvėse dauguma produktų yra "prikimšti" chemijos, palmių aliejaus, cukraus, bet kažkodėl gydytojai moka tik dalinti patarimus ką valgyti, ką rinktis..bet kodėl jie visi nereikalauja tiesiog uždrausti pardavinėti keismingus žmogui maisto produktus! O todėl, kad čia palies daug "verslininkų", kurie arba importuoja iš kitur arba gamina vietoje šitus produktus! Jie praras savo verslą! Tegul žmonės patys geriau "nuodijasi" ar ne! Tam kam tada rodyti tokias laidas, atroda , kad labai rūpi gydytojui žmonės!
Kas diena, vis kita naujiena. Gaminti galima- valgyti ne. Logika? Kur visos tarnybos, jeigu leidžiama prekiauti neva "nuodais"? Ir kodėl neuždraudžia gamybos visų šių " nuodų"?! Klausimas retorinis
Jūs vieną kartą apsispręskit gerbiami daktarai dėl to aliejaus. Kai apskaitai, tai visų nuomonės skirtingos. Kadaise pasirodęs palmių aliejus, toks rausvos spalvos, buvo medikų liaupsinamas, dabar jau seniai išbrauktas ir net sudėtyje būtų gerai, kad jo nebųtų. Rafinuotas, nerafinuotas, tyras, galima kepti, negalima kaitinti, galima ma tik pusė šaukštelio per dieną. Juokas ir tiek. Kaip su kava. Trimitai koks tai siaubas, o dabar maža to, kad mažais kiekiais sveika, tai dar ir gyvenimą prailgina. Cukrus, fruktozė, sacharozė, medus - pas kiekvieną vis kitokie patarimai. Viena aišku, kas per daug, tas nesveika, o tolesnį išvedžiojimai yra beprasmiai.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų