REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadangi maisto kainos sparčiai kyla, daugelis ieško būdų, kaip sutaupyti perkant maistą ir, ne paslaptis, daugelis ieško būdų, kaip jį ilgiau išlaikyti šviežią.

Kadangi maisto kainos sparčiai kyla, daugelis ieško būdų, kaip sutaupyti perkant maistą ir, ne paslaptis, daugelis ieško būdų, kaip jį ilgiau išlaikyti šviežią.

REKLAMA

Tačiau ekspertai pasmerkė vieną konkrečią gudrybę, kuri, kaip teigiama, padeda ilgiau išlaikyti avokadus šviežius. Pasirodo, kad dėl juose besikaupiančių bakterijų gali pasireikšti viduriavimas.

„TikTok“ plintantis ir kai kurių „genialiu“ vadinamas avokadų laikymo triukas labai paprastas – siūloma panardinti avokadus į vandenį, kad jie nepradėtų ruduoti prieš juos panaudojant.

Tačiau taip susidaro palanki terpė veistis pavojingoms bakterijoms, o tai reiškia, kad valgydami vandenyje mirkytą avokadą galite susidurti su sveikatos problemomis, rašo mirror.co.uk.

Šio metodo šalininkai teigia, kad taip sulėtinamas oksidacijos procesas, todėl avokadai neprinoksta per greitai ir nesugenda. Nors tai gali būti tiesa, taip pat sukuriama terpė veistis patogenams, pavyzdžiui, listerijoms ir salmonelėms, kurios aptinkamos ant avokadų paviršiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Scottas Evansas iš „Pink Storage Cardiff“ dienraščiui „Daily Mail“ teigė: „Kai sužinojome apie šį triuką, pamatėme, kad žmonės jį naudoja ir jiems tai pasiteisina. Panardinus avokadą į vandenį sulėtėja oksidacijos procesas, dėl kurio avokadas nepernoksta.

REKLAMA

Nors akivaizdu, kad taip avokadai ilgiau išlieka švieži, neturėtumėte taip elgtis, nes tai pavojinga. Panardindami avokadus į vandenį, jūs sukuriate terpę, kurioje gali veistis patogenai, pavyzdžiui, listerijos ir salmonelės.“

Jam paantrino ir Birmingemo Astono universiteto dietologas Duanas Melloras, kuris teigė, kad nors bakterijos, esančios ant avokado odelės, įprastai yra nepavojingos, tačiau palaikius avokadus vandenyje padidėja rizika pakenkti sveikatai.

Įspėja visus

Salmonelės yra viena dažniausių apsinuodijimo maistu priežastis, kuri, NHS teigimu, gali sukelti nemalonius simptomus – vėmimą, aukštą temperatūrą, skrandžio spazmus ir viduriavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau listerijos gali sukelti retesnę infekciją, vadinamą listerioze, kuri pasireiškia panašiais simptomais kaip ir apsinuodijimas maistu, tačiau taip pat gali pasireikšti skausmas ir šaltkrėtis.

NHS duomenimis, listerioze dažniausiai užsikrečiama vartojant atvėsintus, vartojimui paruoštus produktus, pavyzdžiui, keptą mėsą, rūkytą žuvį, paštetą, prekybos centruose parduodamus sumuštinius, pjaustytus vaisius ir sūrį su mėlynuoju pelėsiu.

Tačiau interneto svetainėje teigiama, kad: „Šie maisto produktai ne visada sukelia listeriozę. Jei neseniai valgėte šiuos produktus, jums nėra ko jaudintis, nebent pasireiškia nemalonūs simptomai.“

Ekspertai teigia, kad geriausias būdas ilgiau išlaikyti avokadus šviežius ir apsisaugoti nuo bakterijų plitimo – suvynioti juos į maistinę plėvelę arba neišimti iš vidaus kauliuko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų