REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurios daržovės puikiausiai žiemoja lauke ir valgyti jas galima tada, kai labiausiai norisi ar reikia. Sniegas gali tapti puikiu mulčiu ir saugiu šiltnamiu. Kuo storesnis baltasis patalas dengia daržo lysves, tuo geriau po juo išsilaiko daržovės.

Kai kurios daržovės puikiausiai žiemoja lauke ir valgyti jas galima tada, kai labiausiai norisi ar reikia. Sniegas gali tapti puikiu mulčiu ir saugiu šiltnamiu. Kuo storesnis baltasis patalas dengia daržo lysves, tuo geriau po juo išsilaiko daržovės.

REKLAMA

Patyrę daržininkai, auginantys daržoves po sniegu, visada turi žeme apkastų ir daržo plėvele pridengtų daržovių: porų, pastarnokų, gelteklių.

Šalčio nebijo ir petražolės, žieminėmis salotomis vadinamos salotinės sultenės, garbanoti lapiniai ir briuseliniai kopūstai (dažnai klaidingai vadinami Briuselio kopūstais). Šie kopūstai daržuose nėra dažni, o gaila, nes yra verti dėmesio. 

Lapinių kopūstų į lėkštę dedame tik kartais, dažniausiai kaip puošmeną, kuri galiausiai iškeliauja į šiukšlių dėžę. Juos reikėtų auginti ir valgyti, o ne išmesti. Jei šių kopūstų pasisodinsime, kai lysvės atsilaisvins nuo agurkų, turėsime daug naudos: jie bus vitaminingi, gaivūs, švieži, nereikės pirkti. 

REKLAMA
REKLAMA

Briuseliniai kopūstai irgi sodinami nepelnytai retai. Kelių ar keliolikos augalų daugkartiniam pjovimui visiškai užteks. Privalumas – net daug kartų sušalusios ir per atodrėkius atšilusios prie koto prisitvirtinusios galvutės nepraranda kokybės ir gero skonio.

REKLAMA

Gavusios šaltuko jos būna dar skanesnės, saldesnės. Nupjauti briuseliniai kopūstai greitai praranda gražią išvaizdą, gerą skonį, ima gesti, todėl suvartoti juos reikia greitai.

Beje, lysvėje paliktus lapinius ir briuselinius kopūstus reikėtų uždengti daržo plėvele, kuri apsaugos nuo purvino lietaus, vėjo atpučiamo smėlio. Ypač sunku nuplauti nešvarumus nuo garbanotų lapinių kopūstų lapų.

Pridengti plėvele

Kai nesninga, lysvę su petražolėmis, salotinėmis sultenėmis galima uždengti šiaudais ir daržo plėvele. Daržovės bus saugios ir patogiai pasiekiamos. Kitas apsaugos būdas – pastatyti daržo plėvele dengtą tunelį. Kraštai užberiami žeme.

REKLAMA
REKLAMA

Jei rudeniniam derliui pasisėjote kai kurių daržovių arba pasisodinote jų daigų, jų galima pasirinkti tuomet, kai ateis žiema. Jei gruodį gana šilta, pasiskinkime vėliau pasėtų krapų ar spalio pradžioje pasėtų daugiamečių gražgarsčių (šatreinių).

Iki mėnesio vidurio parsineškime nedidelių šalčių nebijančių salotinių trūkažolių (tik jas reikia pridengti daržo plėvele).

Auga ir morkos

Visai žiemai lysvėse galima palikti žieminius porus, salotines sultenes. Pastarąsias daržoves per žiemą raukime skrotelėmis ar skinkime pavienius lapus. Jas ruoškime maistui taip, kaip ir paprastas salotas, tik pagardinkime aštresniu, stipresnio skonio padažu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po sniegu gerai žiemoja lapinės ir šakniastiebinės petražolės, kurių lapelių taip pat galima pasiskinti. Gelteklių šakniastiebiai ilgi, kasant dažnai nutrūksta ir lieka žemėje. Juos palikime ankstyvo pavasario derliui. 

Lysvėje tegul žiemoja ir topinambų gumbai, tik nukaskime iš karto, vos pavasarį atšils žemė. Topinambus įprasta valgyti žalius, keptus, taip pat iš jų galima kepti blynus. Dar pas mus gerai auga pastarnokai – mūsų laukų augalas, neatvežtinis, todėl kuo puikiausiai peržiemoja.

Juos drąsiai galima valgyti – iš pradžių lapus, paskui šaknis. Jų šaknys – stambios, didesnės už morkų, o skonis lyg saliero, maišyto su petražole. Galima kepti, dėti į sriubas. Šiek tiek primena saldžią bulvę. 

REKLAMA

Galima paskanauti ir per žiemą dirvoje išlaikytų morkų. Tiesiog „pamiršti“ kokią lysvelę morkų ir prieš šalčius jų neiškasti. Jos kuo puikiausiai peržiemoja.

Įgauna geresnį skonį

Kai kurios daržovės nuo šalčio netgi įgauna geresnį skonį. Brokoliai ir lapiniai kopūstai (angl. kale) gavę šalčio pasidaro daug skanesni. Jie tampa minkštesni ir saldesni, o jų maistinė vertė pagerėja. Tuo tarpu bulvės gavusios šalčio pažaliuoja, pasidaro salsvoko skonio ir netinka maistui.

Tačiau iš po sniego iškastas ar nuskintas daržoves reiktų suvalgyti kuo greičiau, jos netinka ilgesniam laikymui, nes pradeda pūti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų