REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei vasarą apie karštą sriubą nė neprisimindavome, tai žiemą garuojantys troškiniai ir sriubos mums asocijuojasi su namų jaukumu bei vaikyste. Tokią sriubą, iš anksto užsimerkę kruopas, išsivirsime greitai, o agurkų rūgštelė ne tik pamalonins gomurį, bet ir pagerins virškinimo sistemos veiklą.

Jei vasarą apie karštą sriubą nė neprisimindavome, tai žiemą garuojantys troškiniai ir sriubos mums asocijuojasi su namų jaukumu bei vaikyste. Tokią sriubą, iš anksto užsimerkę kruopas, išsivirsime greitai, o agurkų rūgštelė ne tik pamalonins gomurį, bet ir pagerins virškinimo sistemos veiklą.

REKLAMA

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinėse kruopose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios reguliuoja žarnyno judėjimą, palaiko mikrobiotą, stiprina imuninę sistemą ir gerina žarnyno sveikatą.

Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad perlines kruopas namuose reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių

Žiemą verta papildyti racioną raugintais produktais

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, raugintuose maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat ir probiotikų, vadinamų gerosiomis bakterijomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Virškinimo sistema yra vienas pagrindinių imunitetą formuojančių organų, be to, čia gyvenančios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai, net mūsų emocijoms.

REKLAMA

Konservuoti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: skaidulų, mineralų šaltinis. Raugintose daržovėse yra C ir B grupės vitaminų, geležies, cinko bei ląstelienos“, – pastebi gydytoja dietologė ir ragina šaltuoju sezonu raugintus gaminius įtraukti į savo kasdienę mitybą.

Taip pat dr. Edita Gavelienė įspėja, kad kiekvienas turėtų rinktis raugintus produktus individualiai bei vartoti juos saikingai, atsižvelgdamas į savo organizmą, mat daugumoje raugintų produktų yra nemažai druskos:

„Renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą. Patartina patikrinti, ar produkte yra įdėta skonio stipriklių, pavyzdžiui, mononatrio glutamato arba daug cukraus, skonio paryškinimui.“

REKLAMA
REKLAMA

Perlinės kruopos – vienos pigiausių, tačiau vertingiausių produktų

Olga Suchočeva primena, kad perlinės kruopos puikiai tinka įvairių patiekalų gamybai. Jos – skanios, sočios ir maistingos. Perlines kruopas namuose reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių, rašoma pranešime spaudai.

„Nors tradiciškai mūsų virtuvėje populiaresni grikiai ar ryžiai, tačiau nereikėtų pamiršti ir perlinių kruopų. Pigiausių pakelis (800 g) kainuoja tik 0,79 euro centų, o jų pritaikymas maistui be galo platus: nuo sriubų ar košių iki troškinių su mėsa bei daržovėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokybiškas kruopas atpažinsite iš baltai gelsvos spalvos – jose neturėtų būti priemaišų. Perlinių kruopų košę galima gardinti pomidorais ar žolelių sviestu bei įvairiais prieskoniais, kurie paįvairins kruopų skonį“, – pataria specialistė. 

Prieš gaminant kruopas svarbu nuplauti vandeniu ir kelioms valandoms palikti mirkti šaltame vandenyje – tai sutrumpina tolesnį jų gaminimo laiką.

„Mirkytas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir virkite uždengę dangčiu, o suminkštėjusias pagardinkite žiupsneliu druskos.

Tuo tarpu nemirkytas perlines kruopas geriausia virti ant pakankamai stiprios kaitros, kol užvirs, o tada dar maždaug 40 minučių ant žemesnės temperatūros. Vieną puodelį kruopų reikėtų užpilti 2–3 puodeliais vandens“, – pataria specialistė. 

REKLAMA

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo ir magnio, yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai „atsipalaiduojančių“ angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

„Perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai, todėl jų turėtų vengti celiakija sergantys asmenys. Kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Visiems kitiems perlines kruopas galima valgyti kiekvieną dieną arba bent kelis kartus per savaitę“, – rekomenduoja E. Gavelienė.

REKLAMA

Soti perlinių kruopų sriuba

Prekybos centro kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja išsivirti gardžią perlinių kruopų sriubą su raugintais agurkais – ji itin tinkama šaltuoju metų laiku.

Sriubai reikės: 0,5 stiklinės perlinių kruopų (apie 0,79 eur/800 g); 4 raugintų agurkų (apie 1,65 eur/500 g); 1 didelės morkos (apie 0,69 eur/1 kg); 3 bulvių (apie 0,59 eur/1 kg); 1 svogūno; 2 šaukštų sviesto; 2 skiltelių česnako; 2 lauro lapų; druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti: užpilkite kruopas šaltu vandeniu ir pabrinkinkite per naktį arba keletą valandų.

Bulves, agurkus, svogūną ir česnako skilteles supjaustykite kubeliais, morką stambiai sutarkuokite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į verdantį pasūdytą vandenį įberkite kelis pipirų grūdelius, sudėkite lauro lapus , perlines kruopas ir bulves.

Morką, svogūną ir česnaką pakepinkite ant sviesto ir suverskite į puodą su bulvėmis ir kruopomis. Virkite ant silpnos kaitros, uždengę puodą dangčiu.

Kai kruopos ir daržovės suminkštės, sudėkite į puodą agurkus ir pavirkite dar 5 minutes. Patiekite užbarstę šviežių ar džiovintų žalumynų, galima valgyti tiek su grietine, tiek be jos. 

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų